W Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi podczas Dnia Otwartego Szkoły 12 kwietnia 2018 r. w godzinach 9.00 – 10.30 odbyła się konferencja dla młodzieży – Dieta. Aktywność. Relaks.
Projekt ten skierowany był dla uczniów klas 2 i 3 gimnazjum oraz klasy 7 szkoły podstawowej. Z zaproszenia skorzystało ok. 100 uczniów wraz z opiekunami z następujących szkół: Szkoła Podstawowa nr 12, Szkoła Podstawowa nr 81, Szkoła Podstawowa nr 149.
Główne cele konferencji to:
- Promocja zdrowego stylu życia;
- Edukacja prozdrowotna;
- Kształtowanie nawyków zdrowego żywienia i higienicznego trybu życia;
- Promocja aktywności fizycznej.
Podczas konferencji prelekcje wygłosili eksperci:
- ds. żywienia – dr Agnieszka Kolmaga – Zakład Epidemiologii Żywienia Uniwersytetu Medycznego w Łodzi;
- ds. psychologii – mgr Lucyna Białek – Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi.
Tematyką wiodącą spotkania był wszechobecny w naszej diecie cukier, jego wpływ na zdrowie oraz uzależnienie od cukru.
Pomiędzy prelekcjami oraz na koniec konferencji miał miejsce pokaz ćwiczeń Tabata w wykonaniu uczniów naszej szkoły oraz indywidualne pokazy tańca w wykonaniu Weroniki Swiniarskiej z kl. I TC i Damiana Garstki z II TA.
W konferencji brali również udział uczniowie z naszej szkoły: kl. I TA i I TB wraz z opiekunami.
Wszystkim dziękujemy za udział i współpracę. Mamy nadzieję, że uda się również w przyszłym roku kontynuować to przedsięwzięcie.
Organizatorzy: L. Białek, K. Bulińska, T. Gapiński, M. Jagiełło, K. Nobis, P. Płaczek