Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Regionalnego Fundusze Europejskie dla Łódzkiego 2021-2027
Numer projektu: FELD.08.08-IZ.00-0051/23
Celem projektu jest zwiększenie jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi (ZSG) w terminie od 01.09.2024 r. do 31.08.2026 r., realizowany we współpracy z otoczeniem społ.-gospodarczym, ukierunkowany na wspieranie równego dostępu do dobrej jakości, włączającego kształcenia i szkolenia w szczególności w odniesieniu do grup w niekorzystnej sytuacji. Cele projektu zostaną osiągnięte poprzez podniesienie kompetencji/kwalifikacji minimum 20 nauczycieli (18K/2M) ZSG, poprzez adaptację, wyposażenie pracowni/warsztatów oraz poprzez organizację dla min. 200 uczniów (110K/90M) ZSG: staży, szkoleń/zajęć podnoszących ich kompetencje/kwalifikacje zawodowe oraz kompetencje kluczowe, społeczne m.in.: prawo jazdy kat. B., doradztwo zawodowe, z kelnerstwa, barmaństwa, zajęcia z kuchni polskiej i nowoczesnej, rozwijające kompetencje społ., koła: baristyczne, carvingowe, proekologiczne; kursy: zero waste w restauracji, słodki stół, nowoczesne techniki cukiernicze.
Grupę docelową projektu stanowią uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi w ramach którego funkcjonuje kierunek: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Szkoła Branżowa I stopnia. W okresie realizacji projektu od 1.09.2024 do 31.08.2026 wsparciem zostanie objętych 200 uczniów i 20 nauczycieli.
Całkowita wartość projektu: 1 853 968,69 PLN
Środki europejskie: 1 750 970,44 PLN
Wkład krajowy z budżetu państwa: 102 998,25 PLN
Beneficjent:
Miasto Łódź
ul. Piotrkowska 104
90-926 Łódź
Realizator:
Zespół Szkół Gastronomicznych
ul. Sienkiewicza 88
90-357 Łódź