Erasmus +
W czerwcu 2022r. Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi zakończył realizację dwóch mobilności w ramach projektu: 2021-1-PL01-KA121-VET-000012272, mobilności w programie Erasmus+: KA121-VET.Rodzaj działania: Kształcenie i szkolenie zawodowe, w których uczestniczyło 42 uczniów
Pierwszy mobilność realizowana była w Portugalii w miejscowości Póvoa de Varzim
Organizacją przyjmującą była firma „WE ARE”: właśnie w tej miejscowości uczniowie Technikum żywienia i usług gastronomicznych realizowali praktyki zawodowe w restauracjach serwujących typowe potrawy kuchni portugalskiej.
Druga mobilność realizowana była w Hiszpani w miejscowości Malaga
Organizacją przyjmującą była firma „EUROMIND”: właśnie w tej miejscowości uczniowie Technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz Branżowej Szkoły I stopnia realizowali praktyki zawodowe w restauracjach serwujących typowe potrawy kuchni hiszpańskiej.
Głównymi celami praktyk zagranicznych były:
- nabycie umiejętności, wiedzy, kwalifikacji zawodowych przez 42 uczniów, obserwacja procesu pracy w firmach włoskich,
- poprawienie jakości kształcenia zawodowego dzięki innowacjom w edukacji, mobilności i międzynarodowej współpracy,
- promowanie uczenia się przez całe życie,
- zwiększenie skuteczności uczenia i nauczania języków, np. j. angielskiego, portugalskiego i hiszpańskiego
- budowanie więzi międzykulturowej, poszanowanie różnorodności obywateli UE,
- poznanie kuchni narodowej portugalskiej i hiszpańskiej oraz jej tradycji,
- poszerzenie wiedzy historycznej o Portugali i Hiszpanii
- nabycie kompetencji kulturowych przez uczniów.
Udział w projekcie przyczynił się do rozwoju uczniów oraz:
- do wzrostu pewności siebie,
- dał możliwość poznania innej kultury,
- zwiększył swobodę komunikowania się w języku obcym,
- umożliwił nawiązanie międzynarodowych kontaktów zawodowych,
- nauczył gotowości do mobilności edukacyjnych,
- umożliwił zdobycie certyfikatu Europass poświadczającego uzyskane kwalifikacje.
Praktyki zawodowe trwały dwa tygodnie a uczniowie byli oceniani przez swych bezpośrednich przełożonych w zakładach pracy w których realizowali program oraz opiekunów sprawujących opiekę ze strony organizacji wysyłającej.
Poza odbyciem praktyk młodzież miała szansę poznać piękno Portugalii i Hiszpanii.