Zobacz też: nasza oferta, Branżowa Szkoła I Stopnia nr 4, Branżowa Szkoła II Stopnia nr 1.
W Technikum nr 4 oferujemy naukę w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik usług kelnerskich.
W trakcie nauki, na podstawie zewnętrznych egzaminów zawodowych, uzyskasz dwie kwalifikacje:
Technik usług kelnerskich (TUK)
Kwalifikacja 1: Wykonywanie usług kelnerskich (zawód: kelner, egzamin pod koniec kl. III)
Kwalifikacja 2: Organizacja usług gastronomicznych (egzamin po I półroczu kl. V)
Zajęcia (ćwiczenia) w specjalistycznych pracowniach: pracownia technologiczna, obsługiwanie gości, sporządzanie potraw przy gościu
Zajęcia praktyczne, praktyka zawodowa – w warsztacie szkolnym i restauracjach
Technik żywienia i usług gastronomicznych (TŻiUG)
Kwalifikacja 1: Przygotowanie i wydawanie dań (zawód: kucharz, egzamin pod koniec kl. III)
Kwalifikacja 2: Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (egzamin po I półroczu kl. V)
Zajęcia (ćwiczenia) w specjalistycznych pracowniach z podziałem na grupy: pracownia technologiczna, usługi gastronomiczne
Zajęcia praktyczne, praktyka zawodowa – w warsztacie szkolnym i restauracjach
Ponadto będziesz się uczyć języka angielskiego (od podstaw lub jako kontynuacja, jeśli uczyłeś się go wcześniej) oraz francuskiego (od podstaw), w tym języka zawodowego.
Odbędziesz praktyki zawodowe w warsztacie szkolnym lub w renomowanym zakładzie gastronomicznym (restauracje, hotele).
Poza umiejętnościami kucharskimi, nabędziesz przydatne w przyszłej pracy umiejętności związane z:
- kelnerstwem,
- planowaniem i rozliczaniem imprez,
- planowaniem żywienia,
- carvingiem,
- barmaństwem,
- cateringiem.
Po ukończeniu technikum możesz zdać egzamin maturalny i kontynuować naukę na studiach.
_______________________________________________________________________________________________
Oferta na rok 2025/2026:
Lp. | Typ szkoły (zawody) | Klasa | Przedmioty uwzględniane w procesie rekrutacji | Planowane innowacje |
---|---|---|---|---|
1. | Technikum nr 4 (technik żywienia i usług gastronomicznych) | 1A | j.polski, j.angielski, matematyka, biologia | sport – dieta |
2 | Technikum nr 4 (technik żywienia i usług gastronomicznych) | 1B | j.polski, j.angielski, matematyka, biologia | chemia spożywcza z elementami żywienia |
3 | Technikum nr 4 (technik żywienia i usług gastronomicznych) | 1C | j.polski, j.angielski, matematyka, geografia | cukiernictwo restauracyjne |
4 | Technikum nr 4 (technik żywienia i usług gastronomicznych) | 1D | j.polski, j.angielski, matematyka, WOS | serwis restauracyjny |
5 | Technikum nr 4 (technik usług kelnerskich oraz technik żywienia i usług gastronomicznych) | 1E | j. polski, matematyka, j. angielski, biologia | technik usług kelnerskich: racjonalne żywienie technik żywienia i usług gastronomicznych: żywienie w zdrowiu i urodzie |