Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Technikum nr 4 (pięcioletnie)

Zobacz też: nasza ofertaBranżowa Szkoła I Stopnia nr 4Branżowa Szkoła II Stopnia nr 1.

W Technikum nr 4 oferujemy naukę w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik usług kelnerskich.

W trakcie nauki, na podstawie zewnętrznych egzaminów zawodowych, uzyskasz dwie kwalifikacje:

Technik usług kelnerskich (TUK)

Kwalifikacja 1: Wykonywanie usług kelnerskich (zawód: kelner, egzamin pod koniec kl. III)

Kwalifikacja 2: Organizacja usług gastronomicznych (egzamin po I półroczu kl. V)

Zajęcia (ćwiczenia) w specjalistycznych pracowniach: pracownia technologiczna, obsługiwanie gości, sporządzanie potraw przy gościu

Zajęcia praktyczne, praktyka zawodowa – w warsztacie szkolnym i restauracjach

Technik żywienia i usług gastronomicznych (TŻiUG)

Kwalifikacja 1: Przygotowanie i wydawanie dań (zawód: kucharz, egzamin pod koniec kl. III)

Kwalifikacja 2: Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (egzamin po I półroczu kl. V)

Zajęcia (ćwiczenia) w specjalistycznych pracowniach z podziałem na grupy: pracownia technologiczna, usługi gastronomiczne

Zajęcia praktyczne, praktyka zawodowa – w warsztacie szkolnym i restauracjach

Ponadto będziesz się uczyć języka angielskiego (od podstaw lub jako kontynuacja, jeśli uczyłeś się go wcześniej) oraz francuskiego (od podstaw), w tym języka zawodowego.

Odbędziesz praktyki zawodowe w warsztacie szkolnym lub w renomowanym zakładzie gastronomicznym (restauracje, hotele).

Poza umiejętnościami kucharskimi, nabędziesz przydatne w przyszłej pracy umiejętności związane z:

  • kelnerstwem,
  • planowaniemrozliczaniem imprez,
  • planowaniem żywienia,
  • carvingiem,
  • barmaństwem,
  • cateringiem.

Po ukończeniu technikum możesz zdać egzamin maturalny i kontynuować naukę na studiach.

_______________________________________________________________________________________________

Oferta na rok 2025/2026:

Lp.Typ szkoły (zawody)KlasaPrzedmioty uwzględniane w procesie rekrutacjiPlanowane innowacje
1.Technikum nr 4 (technik żywienia i usług gastronomicznych)1Aj.polski, j.angielski, matematyka, biologiasport – dieta
2Technikum nr 4 (technik żywienia i usług gastronomicznych)1Bj.polski, j.angielski, matematyka, biologiachemia spożywcza z elementami żywienia
3Technikum nr 4 (technik żywienia i usług gastronomicznych)1Cj.polski, j.angielski, matematyka, geografiacukiernictwo restauracyjne
4Technikum nr 4 (technik żywienia i usług gastronomicznych)1Dj.polski, j.angielski, matematyka, WOSserwis restauracyjny
5Technikum nr 4 (technik usług kelnerskich oraz technik żywienia i usług gastronomicznych)1Ej. polski, matematyka, j. angielski, biologiatechnik usług kelnerskich: racjonalne żywienie


technik żywienia i usług gastronomicznych: żywienie w zdrowiu i urodzie

Przejdź do treści