Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Rekrutacja i oferta Zespołu Szkół Gastronomicznych na rok 2025/2026:

Zasady i terminy rekrutacji do technikum i Szkoły Branżowej I stopnia w ZSG w Łodzi

Zasady i terminy rekrutacji do Szkoły Branżowej II stopnia w ZSG w Łodzi

Link do rejestracji wniosku

Lp.Typ szkoły (zawód)Symbol oddziałuPrzedmioty brane pod uwagę przy rekrutacjiRozszerzeniePlanowane innowacje
1.Technikum nr 4  (technik żywienia i usług gastronomicznych)1 Aj.polski, j.angielski, matematyka, biologiaj.angielskisport – dieta
2Technikum nr 4  (technik żywienia i usług gastronomicznych)1 Bj.polski, j.angielski, matematyka, biologiabiologiachemia spożywcza z elementami żywienia
3Technikum nr 4  (technik żywienia i usług gastronomicznych)1 Cj.polski, j.angielski, matematyka, geografiageografiacukiernictwo restauracyjne
4Technikum nr 4  (technik żywienia i usług gastronomicznych)1 Dj.polski, j.angielski, matematyka, WOSWOSserwis restauracyjny
5Technikum nr 4  (technik usług kelnerskich oraz technik żywienia i usług gastronomicznych)1 Ej. polski, matematyka, j. angielski, biologiaj.angielskitechnik usług kelnerskich: racjonalne żywienie

technik żywienia i usług gastronomicznych: żywienie w zdrowiu i urodzie
6Branżowa Szkoła I stopnia nr 4 (kucharz)1 a BSj. polski, matematyka, j. angielski, biologia--
7Branżowa Szkoła I stopnia nr 4 (kucharz)
1 b BSj. polski, matematyka, j. angielski, biologia--
 8Branżowa Szkoła II stopnia nr 1 (technik żywienia i usług gastronomicznych)

*dla absolwentów Branżowej Szkoły I stopnia (kucharz)
1 BS2j. polski, j. obcy nowożytny, matematyka, informatyka--

Najlepszy kelner łódzkiego Gastronomika 2025

Najlepszy kelner łódzkiego Gastronomika 2025

W dniu 26 maja br. w naszym Gastronomiku odbył się finał konkursu „Najlepszy kelner szkoły”. Rywalizacja była bardzo wyrównana. Wszyscy finaliści wykazali się umiejętnościami kelnerskimi na bardzo wysokim.
Pokazali, że serwowanie potraw i napojów metodą francuską nie jest im obce.
Zwycięzcami są:
Celina Trzeciak z klasy 3a – I miejsce,
Wiktoria Zagajewska  z klasy 4a – II miejsce,
Max Jaśkiewicz z klasy 2e-  III miejsce.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów! Bożena Bocheńska i Iwona Wolska

Czytaj dalej

Konkurs „Mistrz gastronomii”

Konkurs „Mistrz gastronomii”

Za nami kolejna edycja konkursu dla uczniów klas II, III i IV TG „Mistrz gastronomii”.

Pierwszy etap odbył się 20 maja. Przystąpiło do niego ponad trzydziestu uczniów. Po teście kwalifikacyjnym wyłoniono sześciu finalistów, którzy zawalczyli o podium w II etapie konkursu.

Byli to to:

Olha Korniienko, IVC
Nela Szafraniec, IVC
Aleksandra Kaczmarek, IID
Lena Malczyk, IIIE
Illia Dmytrusenko, IIIB

Przemysław Lewandowski, IIIB

W drugim etapie, 23 maja, uczniowie zmierzyli się z zadaniami praktycznymi z zakresu zasad żywienia, technologii gastronomicznej, towaroznawstwa żywności oraz usług gastronomicznych:

Po wyrównanej walce miejsca na podium zdobyły:

I miejsce Olha Korniienko kl. IVC

II miejsce Nela Szafraniec kl. IVA

III miejsce Aleksandra Kaczmarek kl. IID

Dziękujemy wszystkim Uczestnikom, gratulujemy Zwyciężczyniom i Finalistom,

organizatorki

Czytaj dalej

Wycieczka integracyjna

Wycieczka integracyjna

13.05.2025 r. uczniowie z klas IIIf, IIIc, 3kb, 3kc, IIb, Ia pod opieką p. Joanny Kapłon i p. Agnieszki Lipskiej uczestniczyli w wyjątkowej wycieczce, podczas której odwiedzili magiczne miejsce Alvernia Planet – studio filmowe, w którym mogli zajrzeć za kulisy scenografii, przeanalizować błędy montażowe i poznać fascynujące filmowe ciekawostki.

Przenieśli się także do gorącego Egiptu, przepięknej Francji, a nawet polecieli w kosmos czego dowody widać na zdjęciach.

Po tej wyjątkowej lekcji sztuki filmowej grupa ruszyła zwiedzać Kraków i spotkać się ze Smokiem Wawelskim!

To był dzień pełen wrażeń!

Joanna Kapłon

Czytaj dalej

Finał konkursu Trophee Mille International

Finał konkursu Trophee Mille International

W dniach 27-29.04.2025 r. uczniowie Natalia z klasy IVd oraz Wiktor z klasy IIIb pod opieką p. Joanny Kapłon, po wygraniu eliminacji na poziomie Ogólnopolskim, reprezentowali Polskę podczas XIV edycji prestiżowego, międzynarodowego konkursu kulinarno-cukierniczego Trophee Mille International w Reims we Francji.

Podczas zmagań najlepsi uczniowie z 11 państw prezentowali swoje umiejętności. Każda z grup musiała wydać po 2,5 godziny dania główne, a po kolejnych 30 minutach deser.

Nasza drużyna pracowała wzorowo, widać było precyzję, czystość i niezwykłe zaangażowanie.

Czytaj dalej

Finał konkursu Trophee Mille Polska

Finał konkursu Trophee Mille Polska

22 października w Wiskitkach, Natalia z klasy IVd i Wiktor z klasy IIIb pod opieką pani Joanny Kapłon rywalizowali pośród 6 najlepszych dwuosobowych zespołów z całej Polski.

Nasza drużyna okazała się bezkonkurencyjna i z dużą przewagą punktową wywalczyła I miejsce, a tym samym możliwość reprezentowanie Polski na arenie międzynarodowej podczas finału XIV edycji międzynarodowego konkursu kulinarno-cukierniczego Trophee Mille International.

Gratulujemy!

XXXVIII Twórczości Artystycznej Uczniów Szkół Zawodowych

XXXVIII Twórczości Artystycznej Uczniów Szkół Zawodowych

Nasi uczniowie jak co roku wzięli udział w Przeglądzie Twórczości Artystycznej Uczniów Szkół Zawodowych. Przygotowali piękne prace literackie, plastyczne i fotografie. Podczas Gali podsumowującej XXXVIII edycję tego dwie nasze uczennice zostały ogłoszone laureatkami.

Amelia Czapska z klasy 3ka pod opieką p. Anety Jamiałkowskiej-Pabian zajęła II miejsce w kategorii prac fotograficznych. Natomiast w kategorii prac literackich znalazł się wiersz Klaudii Rojek z klasy 3dT, podopiecznej p. Anny Gajdy.

Czytaj dalej

Finał I Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego z językiem angielskim „Breakfast Creations”

Finał I Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego z językiem angielskim „Breakfast Creations”

11 kwietnia, podczas Dni Otwartych naszej szkoły, odbył się finał I Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego z językiem angielskim „Breakfast Creations” dla uczniów klas VII i VIII szkół podstawowych.

W etapie eliminacyjnym uczniowie z całego województwa łódzkiego przesyłali krótkie filmiki, w których prezentowali przygotowanie autorskiego dania śniadaniowego z wykorzystaniem jaj, opowiadając o nim w języku angielskim. Poziom nadesłanych prac był bardzo wysoki i jury miało trudne zadanie w wyborze finalistów.

Podczas finału, który odbył się w naszej pracowni technologicznej, uczestnicy mieli 90 minut na przygotowanie swojej potrawy. Oceniani byli zarówno pod kątem umiejętności kulinarnych, jak i komunikacji w języku angielskim. Wszyscy zawodnicy zaprezentowali się znakomicie – z pełnym zaangażowaniem, kreatywnością i klasą!

Czytaj dalej
Przejdź do treści