Technikum – 5 lat nauki,
Branżowa Szkoła II Stopnia – 2 lata nauki:
• przygotowanie i wydawanie dań,
• organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Języki obce: angielski, francuski
Aktualności
Rekrutacja i oferta Zespołu Szkół Gastronomicznych na rok 2025/2026:
Zasady i terminy rekrutacji do technikum i Szkoły Branżowej I stopnia w ZSG w Łodzi
Zasady i terminy rekrutacji do Szkoły Branżowej II stopnia w ZSG w Łodzi
Lp. | Typ szkoły (zawód) | Symbol oddziału | Przedmioty brane pod uwagę przy rekrutacji | Rozszerzenie | Planowane innowacje |
1. | Technikum nr 4 (technik żywienia i usług gastronomicznych) | A | j.polski, j.angielski, matematyka, biologia | j.angielski | sport – dieta |
2 | Technikum nr 4 (technik żywienia i usług gastronomicznych) | B | j.polski, j.angielski, matematyka, biologia | biologia | chemia spożywcza z elementami żywienia |
3 | Technikum nr 4 (technik żywienia i usług gastronomicznych) | C | j.polski, j.angielski, matematyka, geografia | geografia | cukiernictwo restauracyjne |
4 | Technikum nr 4 (technik żywienia i usług gastronomicznych) | D | j.polski, j.angielski, matematyka, WOS | WOS | serwis restauracyjny |
5 | Technikum nr 4 (technik usług kelnerskich oraz technik żywienia i usług gastronomicznych) | E | j. polski, matematyka, j. angielski, biologia | j.angielski | technik usług kelnerskich: racjonalne żywienie technik żywienia i usług gastronomicznych: żywienie w zdrowiu i urodzie |
6 | Branżowa Szkoła I stopnia nr 4 (kucharz) | 1 a BS | j. polski, matematyka, j. angielski, biologia | - | - |
7 | Branżowa Szkoła I stopnia nr 4 (kucharz) | 1 b BS | j. polski, matematyka, j. angielski, biologia | - | - |
8 | Branżowa Szkoła II stopnia nr 1 (technik żywienia i usług gastronomicznych) *dla absolwentów Branżowej Szkoły I stopnia (kucharz) | 1 BS2 | j. polski, j. obcy nowożytny, matematyka, informatyka | - | - |
Turniej Unihokeja o Puchar Dyrektora Gastronomika dla szkół podstawowych

W środę 05 lutego gościliśmy uczniów ze Szkół Podstawowych nr 11,12,14,29 i 54 w Łodzi na Turnieju Unihokeja o Puchar Dyrektora „Gastronomika”. Turniej rozgrywany był systemem „każdy z każdym”, w którym zwyciężyła sąsiedzka SP nr 14, II miejsce SP nr 29, III miejsce SP nr 11, IV miejsce SP nr 54 a V miejsce SP nr 12. Sportowej rywalizacji towarzyszyły wielkie emocje i super zabawa, zakończona słodkim poczęstunkiem przygotowanym przez Warsztat Szkolny oraz naszych uczniów pod kierunkiem Pani Zenobii Zielińskiej. Uczestnicy turnieju zostali zapoznani z przyszłoroczną ofertą „Gastronomika” oraz zwiedzili nasze pracownie i Warsztat Szkolny. Mamy nadzieję, że któryś z uczestników lub uczestniczek zostanie naszym uczniem w przyszłym roku i wzmocni grono zawodowe i sportowe 😉.
Organizatorzy: Kamila Nobis, Marcin Idczak, Grzegorz Hećman i Piotr Płaczek
Konkurs dla uczniów klas pierwszych „Dynia na zimowym stole”

31 stycznia 2025 r. odbył się w naszej szkole II etap konkursu dla klas pierwszych „Dynia na zimowym stole”. W I etapie konkursu wzięło udział 27 uczniów. Rozwiązywali oni test sprawdzający wiedzę z zakresu racjonalnego żywienia oraz roli warzyw i owoców w żywieniu.
Po etapie teoretycznym wyłoniono sześciu uczniów z najwyższą ilością zdobytych punktów z testu.
W drugim etapie konkursu finaliści przygotowali zupę krem z dyni. Wykazali się wiedzą z zakresu towaroznawstwa żywności, umiejętnościami praktycznymi i wyczuciem smaku.
Finaliści oceniani byli przez komisję konkursową, której przewodniczyła Pani dyrektor Klaudia Balcerowska.
A oto wyniki:
I miejsce – Zuzanna Marczak, klasa IC
II miejsce – Mateusz Miśkiewicz, klasa ID
III miejsce – Hanna Dziedzic, klasa IA
Laureatom oraz pozostałym Finalistom: Nikoli Kowalskiej z IB, Zuzannie Kaszubskiej z ID i Jakubowi Michalakowi z IC serdecznie gratulujemy i życzymy sukcesów w wielu konkursach.
Anna Błyskal
Joanna Kapłon
Katarzyna Bulińska
Czytaj dalejMistrzostwa Łodzi w Siatkówce Chłopców

W dniu 20.01.2025 r. reprezentacja Gastronomika po zaciętej grze w turnieju, awansowała do półfinału Mistrzostw Łodzi w Siatkówce Chłopców, trafiając tym samym do grona ośmiu najlepszych drużyn w Łodzi.
Skład:
1) Michał Iwaniak
2) Szymon Pabin
3) Kacper Rosiński
4) Mateusz Gałwa
5) Bartłomiej Drańczuk
6) Maciej Nguyen Huu
7) Kiet Anh Nguyen
8) Kacper Krawczyk
Trener: Marcin Idczak
GRATULACJE PANOWIE !!!
I Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny w języku angielskim „Breakfast Creations”

Uwaga konkurs dla uczniów 7 i 8 klas szkół podstawowych z województwa łódzkiego!
Serdecznie zapraszamy wszystkie chętne osoby do udziału w I Wojewódzkim Konkursie Gastronomicznym w języku angielskim „Breakfast Creations”.
Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu potrawy z wykorzystaniem jaj i nagraniu krótkiego filmiku przedstawiającego etapy przygotowania dania oraz jego krótką prezentację.
Wszystkie pytania dotyczące konkursu oraz prośby o szczegółowy regulamin można kierować na adres mailowy konkursbreakfastcreations@zsg.elodz.edu.pl lub do organizatorek joannakaplon@zsg.elodz.edu.pl oraz joannatomczyk@zsg.elodz.edu.pl
Serdecznie zapraszamy!
Jasełka w Gastronomiku

Dnia 19 grudnia w naszej szkole zostało wystawione przedstawienie świąteczne pt. „ Opowieść wigilijna”. Zostało one zrealizowane przez grupę uczniów ze szkolnego Koła Teatralnego wg scenariusza autorstwa Magdy Gapys z kl. IV B. Całość uświetniła piękna dekoracja wykreowana przez nauczycieli oraz pracowników Gastronomika.
Czytaj dalejOgólnopolska Olimpiada Zdrowia PCK

„W zdrowym ciele…zdrowy duch” 😊 Za nami kolejny etap rejonowy Ogólnopolskiej Olimpiady Zdrowia PCK. Młodzież z łódzkich szkół sprawdziła swoją wiedzę na temat zdrowego stylu życia, odżywiania i ekologii. Laureatem konkursu został Dariusz Gola z klasy IVB, zajął II m-ce w Łodzi.
Czytaj dalejSymulacja debaty Rady Unii Europejskiej – lekcja otwarta „Etyczna moda” zorganizowana przy współpracy z Polską Fundacją Dzieci i Młodzieży reprezentowaną przez Sławomira Piwowarskiego oraz z przedstawicielem Rady Europejskiej w Brukseli, Leszekiem Jarosz

W naszej szkole odbyła się wyjątkowa lekcja otwarta, podczas której uczniowie mieli okazję uczestniczyć w symulacji debaty Rady Unii Europejskiej. Tematem przewodnim była etyczna moda, a każde „państwo członkowskie” miało za zadanie bronić swoich interesów, przedstawiając argumenty zgodne z zasadami merytorycznej debaty.
W symulacji uczestniczyła również zaprzyjaźniona szkoła- Technikum nr 3, co nadało wydarzeniu międzyszkolnego charakteru. Uczniowie wcielili się w rolę reprezentantów różnych państw, ucząc się nie tylko o wartościach i interesach Unii Europejskiej, ale także rozwijając umiejętności negocjacyjne, pracy w grupie i argumentacji.
Lekcja otwarta była doskonałą okazją do pogłębienia wiedzy na temat globalnych wyzwań związanych z branżą modową, takich jak zrównoważony rozwój, prawa pracowników czy odpowiedzialność za środowisko. Uczniowie z zaangażowaniem przedstawiali swoje stanowiska, starając się osiągnąć kompromisy, które zadowoliłyby wszystkie strony.
To inspirujące wydarzenie było dowodem na to, że nauka poprzez doświadczenie i współpracę przynosi najlepsze rezultaty. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za aktywny udział i wspólnie spędzony czas!
Dorota Andrzejewska, Iwona Kowalczyk
Czytaj dalejMagia świąt Bożego Narodzenia to dziecięca wiara w Świętego Mikołaja, zapach piernika i czas poświęcony drugiej osobie.

W dniu 14.12.2025 mieliśmy przyjemność przeprowadzić wyjątkowe warsztaty dekorowania pierników w Domu Dziecka dla Małych Dzieci w Łodzi na ulicy Lnianej.
Było to niezapomniane wydarzenie, które nie tylko pozwoliło dzieciom na rozwijanie swojej kreatywności, ale również wprowadziło wszystkich w świąteczny nastrój.
W ramach akcji wolontariackiej uczennice naszej szkoły z klasy I c Oliwia Baltyn, Milena Łongiewczyk i Zuzanna Kaszubska z I D, przygotował specjalne zajęcia dla młodych podopiecznych. Dzieci miały okazję samodzielnie przygotować kolorowy lukier i poznać podstawy dekorowania pierników – od prostych wzorów lukrem po bardziej zaawansowane techniki zdobienia. Uczestnicy z entuzjazmem eksperymentowali z różnorodnymi kolorami lukrów.
Warsztaty były nie tylko świetną zabawą, ale także okazją do integracji i budowania relacji. Na koniec każde dziecko mogło zabrać swoje udekorowane pierniczki, które z pewnością były pięknym słodkim upominkiem dla bliskich.
Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do realizacji tego przedsięwzięcia – zarówno zaangażowanym uczniom naszej szkoły z klasy 2 d za przygotowanie pierników, jak i opiekunom domu dziecka, którzy pomogli stworzyć ciepłą i przyjazną atmosferę. Wspólnie udowodniliśmy, że odrobina czasu i chęci może sprawić ogromną radość.
Cieszymy się, że mogliśmy wnieść świąteczny uśmiech na twarze dzieci i mamy nadzieję na kolejne tego typu inicjatywy w przyszłości!
Dorota Andrzejewska, Iwona Kowalczyk
Czytaj dalej