Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Oferta Zespołu Szkół Gastronomicznych na rok 2024/2025:

Lp.Typ szkołySymbol oddziałuPrzedmioty z rozszerzonym programem nauczania /profil/ zawódJęzyki obcePrzedmioty uwzględniane w procesie rekrutacjiPlanowana innowacja
1.Technikum nr 4  A (klasa patronacka)j.angielski/ technik żywienia i usług gastronomicznych (14 os)/ technik usług kelnerskich (14 os.)j.angielski, j.francuskij.polski, j.angielski, matematyka, biologiaTUK: racjonalne żywienie TŻiUG: serwis restauracyjny
2Technikum nr 4BBiologia/ technik żywienia i usług gastronomicznychj.angielski, j.francuskij.polski, j.angielski, matematyka, biologiaChemia spożywcza z elementami żywienia
3Technikum nr 4CGeografia/ technik żywienia i usług gastronomicznychj.angielski, j.francuskij.polski, j.angielski, matematyka, geografiaCukiernictwo restauracyjne
4Technikum nr 4DWOS/ technik żywienia i usług gastronomicznychj.angielski, j.francuskij.polski, j.angielski, matematyka, WOSŻywienie w zdrowiu i urodzie
5Branżowa szkoła I stopnia nr 4akucharzj.angielskij.polski, j.angielski, matematyka, biologia-
 6Branżowa Szkoła II stopnia nr 1BS IITechnik żywienia i usług gastronomicznychj.angielskij.polski, j.angielski, matematyka, informatyka
Więcej informacji można znaleźć w zakładce rekrutacja. Zapraszamy również do odwiedzania naszego stoiska w czasie dzielnicowych targów edukacyjnych w szkołach podstawowych.

Warsztaty kulinarne dla uczniów

Warsztaty kulinarne dla uczniów

Podczas dnia otwartego szkoły 23 marca odbyły się warsztaty kulinarne „Gotuj z mistrzem”.

Pod okiem profesjonalistów  z restauracji Ramki w Łodzi Norberta Szefera i Kamila Piotrowskiego nasi uczniowie przygotowali:

  1. wegetariańską przekąskę – Humus Garam Masala z warzywnymi słupkami
  2. włoski streetfood – arancini z konfiturą pomidorową
  3. risotto grzybowe ze smażoną polędwiczką wieprzową w boczku
  4. drożdżówki z cynamonem i budyniem waniliowym

Wspólne gotowanie to najlepszy sposób na szlifowanie swoich umiejętności. Odwiedzający nas goście byli pod dużym wrażeniem poziomu prowadzonych zajęć.

Bardzo dziękujemy naszym absolwentom za wspólne gotowanie, profesjonalizm a także świetną atmosferę podczas warsztatów.

Organizatorki

Czytaj dalej

Finał XVIII edycji konkursu dla szkół podstawowych ”Gastronomia Francji – Ser w roli głównej“

Dnia 22.03.2024 w naszej szkole odbył się finał XVIII edycji konkursu dla szkół podstawowych “Gastronomia Francji – Ser w roli głównej“. Po I etapie teoretycznym  10 uczniów zostało zakwalifikowanych do finału. Uczniowie na tę okazję przygotowali w domu i zaprezentowali w szkole podczas konkursu potrawy z serem. Wszystkie dania były pyszne i prezentowały się znakomicie.  I miejsce zdobył Szymon Pacaj ze SP nr 65, II miejsce – Iwo Mnich z ŁSO, III miejsce – Tymoteusz Kamiński SP nr 1. Wyróżnienie zdobyły Marlena Lalik z Bernardyńskiej SP oraz Hellena Meller SP nr 1. Do finału zakwalifikowali się również: Lena Majdzińska SP 65, Gabriela Jarecka oraz Mila Wilhelmi z Podstawowej Szkoły Katolickiej, Adam Górski z Bernardyńskiej SP oraz Jakub Bogdan z ŁSO. Wszystkim finalistom i zwycięzcom bardzo dziękujemy za udział w konkursie, gratulujemy finału i zapraszamy do nas w przyszłym roku. 

Organizatorki:  Małgorzata Czyżyk i Agnieszka Lipska Dangreaux

Wyniki 50 konkursu – Najładniejszy Stół Okolicznościowy

Wyniki 50 konkursu – Najładniejszy Stół Okolicznościowy

Historia Wystawy Stołów Okolicznościowych

Tradycyjnym wydarzeniem w naszej szkole jest prezentacja aranżacji stołów okolicznościowych wykonanych przez uczniów. Wg. kronik szkolnych, w tym roku to już 50 Wystawa Stołów Okolicznościowych.

W pierwszych latach organizowania Wystawy Stołów Okolicznościowych przedstawiano zasady prawidłowego nakrywania stołów do różnych posiłków i popularnych imprez okolicznościowych. Prezentacja tych aranżacji była organizowana w sali konsumenckiej warsztatów szkolnych lub w pracowni obsługi konsumenta – obecnie sala 306. W latach późniejszych było to bardzo duże przedsięwzięcie, w którym uczniowie przedstawiali od 60 do 100 pomysłów aranżacji stołów świątecznych, okolicznościowych i niekonwencjonalnych. Te realizacje mogliśmy zobaczyć w salach gimnastycznych. Tradycja pokazów aranżacji stołów uczniowskich była również kontynuowana w bardzo trudnych dla wszystkich latach pandemii COVID, oczywiście z zachowaniem obowiązujących zasad bezpieczeństwa.

W swojej pracy uczniowie wykorzystują wiadomości i umiejętności z różnych dziedzin i wielu źródeł, znajdują zastosowanie różnych, często niekonwencjonalnych przedmiotów do wykonania swoich prezentacji. Uczą się pracy w zespole, zasad doboru i kompozycji elementów dekoracyjnych, utrwalają  umiejętności z różnych dziedzin oraz mają możliwość zaprezentowania swoich zainteresowań i pasji łącząc je z gastronomią.

W dniach 22-23.03.2024r. odbyła się 50-ta Wystawa Stołów Okolicznościowych, która w tym roku była podsumowaniem projektu edukacyjnego „Aranżacja stołu okolicznościowego”. W projekcie uczestniczyli uczniowie kształcący się w zawodzie TUK oraz uczniowie uczestniczący w zajęciach serwis restauracyjny będących innowacją pedagogiczną w zawodzie TŻiUG. W tym roku uczniowie przygotowali aranżacje stołów Wielkanocnych i okolicznościowych, np. Lawendowa uczta, Obiad w Olimpie, Wieczorne spotkanie, Kolacja we dwoje, Błękitna laguna i wiele innych.

Podajemy Wyniki konkursu:

I miejsce

„Stół Wielkanocny w stylu eco” – klasa II E  TG

II miejsce

„Wieczorne spotkanie” – klasa II D TG

III miejsce

Stół wielkanocny – „Bitwa na jaja” – klasa III i IV A TUK

Wyróżnienie

„Kolacja we dwoje” z klasy II A TUK

Dziękujemy wszystkim uczestnikom i osobom zaangażowanym oraz gratulujemy laureatom.

Czytaj dalej

Energia z napojów energetyzujących – fakty i mity

Energia z napojów energetyzujących – fakty i mity

22 marca w naszej szkole podczas dnia otwartego odbyła się konferencja dla młodzieży – Dieta. Aktywność. Relaks.

„Energia z napojów energetyzujących – fakty i mity”

Projekt ten skierowany był do uczniów klasy 8. szkoły podstawowej

Z zaproszenia skorzystało wraz z Opiekunami ponad 130 Uczniów z dwóch szkół:

Szkoły Podstawowej nr 14

Szkoły Podstawowej nr 205

Główne cele konferencji to:

  • Promocja zdrowego stylu życia;
  • Edukacja prozdrowotna;
  • Kształtowanie nawyków zdrowego żywienia i higienicznego trybu życia;
  • Promocja aktywności fizycznej.

Podczas konferencji prelekcje wygłosiły ekspertki:

  • ds. psychologii – mgr Lucyna Białek– psycholog z wieloletnim doświadczeniem w pracy z młodzieżą
  • ds. żywienia – mgr Emilia Kaczorowska – dietetyk

Prelekcje poświęcone były napojom energetycznym, ich szkodliwości dla zdrowia dzieci i młodzieży. Prelegentki wyjaśniły przyczyny, dla których napoje energetyzujące ustawowo zostały objęte zakazem sprzedaży osobom niepełnoletnim. Napoje te nie mogą być dostępne na terenie szkół i innych placówek oświatowych oraz w automatach.

Uczennice naszej szkoły zaprezentowały układ taneczny, przyjęty przez publiczność gromkimi brawami.

Goście zostali poczęstowani jabłkami, otrzymali też ulotki informacyjne o szkodliwości napojów energetyzujących.

Dziękujemy naszym Gościom za tak liczne przybycie. Bez Waszego udziału nie byłoby tego wydarzenia.

Szczególne podziękowania składamy Paniom Prelegentkom, które znalazły czas by przekazać naszym gościom i nam wiele cennych informacji.

organizatorzy

Czytaj dalej

Finał XVIII Konkursu dla Szkół Podstawowych ” Gastronomia Francji – Ser w roli głównej”

Finał XVIII Konkursu dla Szkół Podstawowych ” Gastronomia Francji – Ser w roli głównej”

Dnia 22.03.2024 w naszej szkole odbył się finał XVIII edycji konkursu dla szkół podstawowych ” Gastronomia Francji – Ser w roli głównej“. Po I etapie teoretycznym 10 uczniów zostało zakwalifikowanych do finału. Uczniowie na tę okazję przygotowali w domu i zaprezentowali w szkole podczas konkursu potrawy z serem. Wszystkie dania były pyszne i prezentowały się znakomicie.  I miejsce zdobył Szymon Pacaj ze SP nr 65, II miejsce – Iwo Mnich z ŁSO, III miejsce – Tymoteusz Kamiński SP nr 1. Wyróżnienie zdobyły Marlena Lalik z Bernardyńskiej SP oraz Hellena Meller SP nr 1. Do finału zakwalifikowali się również: Lena Majdzińska SP 65, Gabriela Jarecka oraz Mila Wilhelmi z Podstawowej Szkoły Katolickiej, Adam Górski z Bernardyńskiej SP oraz Jakub Bogdan z ŁSO. Wszystkim finalistom i zwycięzcom bardzo dziękujemy za udział w konkursie, gratulujemy finału i zapraszamy do nas w przyszłym roku. 

Organizatorki:  Małgorzata Czyżyk i Agnieszka Lipska Dangreaux

Czytaj dalej

Mistrzostwa Łodzi w Siatkówce Chłopców.

Mistrzostwa Łodzi w Siatkówce Chłopców.

W dniu 13.03.2024 r. reprezentacja Gastronomika wzięła udział turnieju półfinałowym w ramach Mistrzostw Łodzi w Siatkówce Chłopców. Dzięki dużemu zaangażowaniu i znakomitej grze, nasi panowie zajęli ostatecznie 5 – 6 miejsce w Łodzi.

Skład reprezentacji Gastronomika:

  1. Michał Owczarczak
  2. Mykhailo Kovalchuk
  3. Michał Iwaniak
  4. Kacper Rosiński
  5. Szymon Pabin
  6. Kacper Stankiewicz
  7. Maksym Lolyn
  8. Artsiom Nestsiaruk
  9. Maciej Nguyen Huu
  10. Bartłomiej Drańczuk
  11. Mateusz Gałwa

Trener : Marcin Idczak

GRATULACJE !!!

XXV Małopolski Konkurs dla Szkół Gastronomicznych

XXV Małopolski Konkurs dla Szkół Gastronomicznych

Dnia 8 marca 2024 uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi wzięli udział w XXV Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych „Powróćmy jak za dawnych lat…”. Konkurs odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, obejmował on kategorie kucharz, cukiernik, kelner, oraz braman. W konkursie brały udział 33 szkoły z Polski oraz szkoły zagraniczne. Z naszej szkoły uczniowie wystartowali w 3 kategoriach:

kucharz Marlena Wrębiak z klasy 2A Technikum i Szymon Gwiazda z klasy 2C I Stopnia Szkoły Branżowej – opiekun Elżbieta Kurowska

cukiernik Aleksandra Dobroszek z klasy 4C Technikum – opiekun Wioletta Witkowska,

braman Natalia Olejarz z klasy 2E – opiekun Katarzyna Baczewska.

Uczniowie z naszej szkoły zdobyli wyróżnienia w każdej z kategorii konkursu, której brali udział.

Katarzyna Baczewska

Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

W dniu 1 marca 2024 w naszej szkole obchodziliśmy Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Dzień ten został ustanowiony przez sejm w 2011 roku, aby zachować pamięć o partyzantach, którzy po II wojnie światowej nie złożyli broni i kontynuowali walkę z sowieckim okupantem. W antykomunistycznym podziemiu walczyło od 120-180 tys. Polaków. Powojenne podziemie antykomunistyczne stanowiło naturalną kontynuację działalności niepodległościowej dla tysięcy żołnierzy z okresu okupacji II Wojny Światowej. Uczestniczyli w nim przedstawiciele wszystkich grup społecznych i zawodowych: inteligencja, robotnicy i chłopi, młodzież oraz ci wszyscy, dla których podstawowym impulsem działania była gotowość walki o wolną Ojczyznę.

Z tej okazji przygotowano uroczystą akademię, na której zaprezentowano zdjęcia i prezentację multimedialną przedstawiającą działalność Żołnierzy Wyklętych po zakończeniu II Wojny Światowej do czasu tragicznej śmierci ostatniego żołnierza. Drugą częścią były zawody sportowe w formie Turnieju Koszykówki Ku Czci Żołnierzy Wyklętych – „Niezłomnym cześć i chwała”.

Nauczycielami odpowiedzialnymi za przygotowanie uroczystej akademii była pani prof. Katarzyna Zommer i pani prof. Elżbieta Ludwiczak a za część sportową odpowiadali: pani prof. Kamila Nobis, pan prof. Grzegorz Hećman, pan prof. Piotr Płaczek.
Pamiątkowe puchary i dyplomy ufundowała NSZZ „Solidarność” – Komisja Międzyzakładowa POiW Łódź-Górna-Widzew, a wręczyła po zakończeniu turnieju Wiceprzewodnicząca Komisji Pani Małgorzata Paleczek.

Czytaj dalej

Turniej koszykówki ku Czci Żołnierzy Wyklętych

Turniej koszykówki ku Czci Żołnierzy Wyklętych

W dniu 1 marca 2024 r. już tradycyjnie w naszej szkole odbył się kolejny Turniej koszykówki Ku Czci Żołnierzy Wyklętych „Niezłomnym cześć i chwała”.

W rozgrywkach udział wzięły 3 szkoły ponadgimnazjalne: Zespół Szkół Samochodowych i Mechatronicznych, Zespół Szkół Gastronomicznych, Technikum nr 3 w Łodzi.

Wyniki: ZSSiM – Technikum nr 3 12:40, ZSG – ZSSiM 44:33, Technikum nr 3 – ZSG 24:26

Pierwsze miejsce przypadło w udziale gospodarzom czyli Zespołowi Szkół Gastronomicznych. Drugie miejsce zdobyło Technikum nr 3, z kolei trzecie Zespół Szkół Samochodowych i Mechatronicznych. To dla nas wielka radość , że w ten sposób mogliśmy uczcić pamięć niezłomnych bohaterów walk o wolną Polskę.

Reprezentacja Zespołu Szkół Gastronomicznych: Bartosz Kołowacik, Bartłomiej Bajerski, Norbert Lange, Szymon Pasiński, Filip Hecimovic, Adrian Kołodziejek, Kacper Otorowski, Kacper Afrowicz.

Gratulacje.

Czytaj dalej

Zawody piłki nożnej chłopców w ramach Mistrzostw Łodzi MSZS

Zawody piłki nożnej chłopców w ramach Mistrzostw Łodzi MSZS

W dniu 06.10.2023 roku na boisku szkolnym XLVII LO w Łodzi odbyły się zawody piłki nożnej chłopców w ramach Mistrzostw Łodzi MSZS grupa III.

Nasza reprezentacja rozegrała 2 spotkania:

XXIII LO – Gastronomik 3:2

T. Administracji-Usług – Gastronomik 7:5

Skład zespołu: Borowski Bartosz (2kb BS), Postolski Miłosz (4c T), Kowalczyk Adrian (3c T), Lewandowski Przemysław (2b T), Ludwisiak Kacper (2c T), Łatkowski Fabian (2f T), Minh Le (2c T),Ziółecki Igor (2kb BS), Proskurovskyi Danylo (2e T)

Niestety reprezentacji Gastronomika nie udało się awansować do dalszych rozgrywek.

Opiekun zespołu:

Piotr Płaczek

Przejdź do treści