Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Projekt edukacyjny: Jak świętować Narodowe Święto Niepodległości

Projekt edukacyjny: Jak świętować Narodowe Święto Niepodległości

W ramach edukacji obywatelskiej, uczniowie klas 2 technikum zrealizowali projekt edukacyjny, którego celem jest pogłębienie wiedzy o historii Polski oraz kształtowanie postaw patriotycznych. W ramach projektu młodzież przygotowała prezentacje multimedialne, własne prace plastyczne inspirowane wydarzeniami z 1918 roku, a także … dania nawiązujące do barw flagi Polski lub tradycyjne dania naszej kuchni Projekt ma na celu nie tylko upamiętnienie odzyskania przez Polskę niepodległości, ale także zachęcenie młodzieży do refleksji nad wartością wolności i odpowiedzialności za ojczyznę.

Serdecznie dziękuję

Maciej Wilk

Dowiedz się więcej

Uroczyste Rozpoczęcie IV edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Uroczyste Rozpoczęcie IV edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Akademia Mistrzów Smaku Belvedere uroczyście zainagurowała rok akademicki 2025/2026

29 września 2025 roku w Restauracji Belvedere odbyła się uroczysta inauguracja czwartego roku Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere – unikalnego programu edukacyjnego, który łączy pasję młodych adeptów sztuki kulinarnej z doświadczeniem najlepszych ekspertów branży HoReCa.

W rozpoczęciu roku szkolnego Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere wzięli udział: studenci, sponsorzy i patroni programu, trenerzy kulinarni, eksperci, delegacje szkół średnich oraz media. Głównymi bohaterami pozostało jednak 24 uczniów Akademii. Był to dla nich czas pełen pozytywnych wrażeń, ponieważ właśnie tego dnia mogli poczuć się pełnoprawnymi uczestnikami tego unikalnego projektu.

Uroczystość otworzyła inicjatorka Akademii i prezes Belvedere Gourmet Group – Elżbieta Nitsze, wraz z prowadzącym wydarzenie – Pawłem Grubą, ekspertem kulinarnym i twórcą podcastu Grube Rozmowy. Organizatorzy przedstawili program IV edycji i misję Akademii: wspieranie młodzieży w drodze do mistrzostwa kulinarnego i budowanie przyszłości polskiej gastronomii na poziomie światowym.

Dowiedz się więcej

Warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere 

Warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere 

29 września 2025 r. w Warszawie , po uroczystej Inauguracji IV edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, nasze uczennice Marta i Marlena pod okiem szefa kuchni – Tomasza Łagowskiego uczyły się przygotowywać potrawy z ryb i owoców morza.

Uczestniczki przygotowały takie potrawy jak tataki i ceviche z łososia, mule w sosie winno –pomidorowym, tatar z tuńczyka. Smażyły także  langustynki, krewetki argentyńskie i tygrysie i porównywały ich smak.  

Serdecznie gratulujemy i życzymy owocnej pracy!

Opiekun

Joanna Kapłon

Dowiedz się więcej

Warsztaty z Kurtem Schellerem

Warsztaty z Kurtem Schellerem

17 września 2025 r. najlepsi uczniowie naszej szkoły pod opieką nauczycielki Joanny Kapłon uczestniczyli w wyjątkowych warsztatach prowadzonych w salonie HENDI w Łodzi pod okiem szefa Kurat Schellera.

Podczas tego wyjątkowego wydarzenia mieli okazję zapoznać się ze specjalistycznym sprzętem, rozpoznawali przyprawy i różne nietypowe produkty spożywcze, poznali różne techniki krojenia warzyw i owoców oraz zgłębiali tajniki trybowania kurczaka.

Na zakończenie wspólnie przygotowali ratatouille oraz mus czekoladowy z owocami.

Dziękujemy HENDI oraz szefowi Schellerowi za to niesamowite doświadczenie!

Opiekun

Joanna Kapłon

Dowiedz się więcej

Warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere 

Warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere 

10.10.2025 r. w Sempre w Pruszkowie, odbyły się II warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.

Tym razem nasze uczennice Marta i Marlena początkowo uczestniczyły w wykładzie merytorycznym na temat food coastu, a następnie pod okiem szefów Dawida Makurat i Leona Tyrała poznawały tajniki wykonywania makaroników i ganach.

Uczestniczki samodzielnie wykonały makaroniki o smaku tiramisu oraz obserwowały, jak inny uczestnicy przygotowują, takie smaki jak czarna porzeczka, yuzu, kawa, rum stroh czy popularny aperol.

Gratulacje dziewczyny!

Opiekun

Joanna Kapłon

Dowiedz się więcej

Turniej piłki nożnej

Turniej piłki nożnej

W dniu 22.10.2025 roku na boisku szkolnym XLII LO w Łodzi odbyły się zawody piłki nożnej chłopców w ramach Mistrzostw Łodzi MSZS grupa X.

Nasza reprezentacja rozegrała 3 spotkania:

XXXIV LO – Gastronomik 1:5

IV LO – Gastronomik 2:1

XLII LO – Gastronomik 8:0

Skład zespołu: Borowski Bartosz (1kb BSII), Kowalczyk Adrian (5 c T), Ziółecki Igor (1kb BSII), Pawlak Jakub (5 c T), Rybczyński Kacper (3ka BSI), Łęgocki Krystian (3ka BSI), Walewski Maciej (3ka BSI), Piekarski Łukasz (3ka BSI), Nieśmiałek Brajan (4d T), Duda Piotr (4a T), Leszczyński Cezary (4a T), Pietrzak Sebastian (5d T), Witczak Dawid (1kb BSI), Witczak Kacper (1kb BSI), Bednarek Antoni (1kb BSI).

Niestety reprezentacji Gastronomika nie udało się awansować do dalszych rozgrywek w turnieju zajęła 3 miejsce.

Opiekun zespołu:

Piotr Płaczek

Zwierzęta ze schroniska w Łodzi

Jeśli ktoś chciałby obdarować zwierzęta ze schroniska w Łodzi, może przynieść swoim wychowawcom lub opiekunowi akcji Monice Pacek (sala 300 – informatyka):

  • karmę mokrą i suchą dla psów i kotów,
  • karmę specjalistyczną dla psów i kotów,
  • przysmaki dla psów i kotów,
  • ręczniki, koce na posłania dla zwierząt (oczywiście bez pierza i gąbek, które zwierzak może łatwo pogryźć i popsuć),
  • obroże, smycze, kagańce,
  • metalowe miski i garnki na jedzenie i wodę,
  • klatki i kosze.
  • Środki finansowe.

Z góry dziękujemy wszystkim rodzicom, uczniom i nauczycielom o wielkich sercach, którzy przyczynią się do polepszenia bytu, a niejednokrotnie uratowania życia niechcianym zwierzakom – bo wszyscy chcą żyć.

…a może pomożesz w inny sposób, np. poszukując zwierzakom domu.

Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej https://schronisko.uml.lodz.pl/ .

Lekcja otwarta „Potrawy z nutą kawy”

Lekcja otwarta „Potrawy z nutą kawy”

Smak kawy na talerzu? Czemu nie!

Podczas lekcji otwartej w dniu 01.10.2025 r. z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy, uczniowie klasy 2 ka udowodnili, że kawa to nie tylko napój na poranne przebudzenie, ale także inspiracja do tworzenia potraw o takim smaku. Każda receptura miała w sobie nutę kawy i mnóstwo pasji. To właśnie takie chwile pokazują, że nauka gastronomii to nieustanne odkrywanie nowych smaków.

Podczas zajęć pracowni technologicznej uczniowie przygotowali i estetycznie podali:

  • milkshake kawowy,
  • chlebek bananowo-kawowy,
  • muffiny kawowe z konfiturą wiśniową,
  • ciasteczka kawowe,
  • naleśniki z kremem kawowym i owocami.

Wszystkie dania zachwycały walorami smakowymi, pomysłowością i kompozycją potrawy na talerzu. Projekt edukacyjny „Potrawy z nutą kawy” stał się doskonałą okazją do rozwoju, sprawdzenia własnych umiejętności kulinarnych i pokazania, że kawa może być inspiracją do tworzenia kulinarnych dzieł sztuki.

Nauczyciele prowadzący:

Maria Pawełczyk

Edyta Cieślak-Kudła

Dowiedz się więcej
Przejdź do treści