Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Rekrutacja i oferta Zespołu Szkół Gastronomicznych na rok 2025/2026:

Zasady i terminy rekrutacji do technikum i Szkoły Branżowej I stopnia w ZSG w Łodzi

Zasady i terminy rekrutacji do Szkoły Branżowej II stopnia w ZSG w Łodzi

Link do rejestracji wniosku

Lp.Typ szkoły (zawód)Symbol oddziałuPrzedmioty brane pod uwagę przy rekrutacjiRozszerzeniePlanowane innowacje
1.Technikum nr 4  (technik żywienia i usług gastronomicznych)Aj.polski, j.angielski, matematyka, biologiaj.angielskisport – dieta
2Technikum nr 4  (technik żywienia i usług gastronomicznych)Bj.polski, j.angielski, matematyka, biologiabiologiachemia spożywcza z elementami żywienia
3Technikum nr 4  (technik żywienia i usług gastronomicznych)Cj.polski, j.angielski, matematyka, geografiageografiacukiernictwo restauracyjne
4Technikum nr 4  (technik żywienia i usług gastronomicznych)Dj.polski, j.angielski, matematyka, WOSWOSserwis restauracyjny
5Technikum nr 4  (technik usług kelnerskich oraz technik żywienia i usług gastronomicznych)Ej. polski, matematyka, j. angielski, biologiaj.angielskitechnik usług kelnerskich: racjonalne żywienie

technik żywienia i usług gastronomicznych: żywienie w zdrowiu i urodzie
6Branżowa Szkoła I stopnia nr 4 (kucharz)1 a BSj. polski, matematyka, j. angielski, biologia--
7Branżowa Szkoła I stopnia nr 4 (kucharz)
1 b BSj. polski, matematyka, j. angielski, biologia--
 8Branżowa Szkoła II stopnia nr 1 (technik żywienia i usług gastronomicznych)

*dla absolwentów Branżowej Szkoły I stopnia (kucharz)
1 BS2j. polski, j. obcy nowożytny, matematyka, informatyka--

Turniej Unihokeja o Puchar Dyrektora Gastronomika dla szkół podstawowych

Turniej Unihokeja o Puchar Dyrektora Gastronomika dla szkół podstawowych

W środę 05 lutego gościliśmy uczniów ze Szkół Podstawowych nr 11,12,14,29 i 54 w Łodzi na Turnieju Unihokeja o Puchar Dyrektora „Gastronomika”. Turniej rozgrywany był systemem „każdy z każdym”, w którym zwyciężyła sąsiedzka SP nr 14, II miejsce SP nr 29, III miejsce SP nr 11, IV miejsce SP nr 54 a V miejsce SP nr 12. Sportowej rywalizacji towarzyszyły wielkie emocje i super zabawa, zakończona słodkim poczęstunkiem przygotowanym przez Warsztat Szkolny oraz naszych uczniów pod kierunkiem Pani Zenobii Zielińskiej. Uczestnicy turnieju zostali zapoznani z przyszłoroczną ofertą „Gastronomika” oraz zwiedzili nasze pracownie i Warsztat Szkolny. Mamy nadzieję, że któryś z uczestników lub uczestniczek zostanie naszym uczniem w przyszłym roku i wzmocni grono zawodowe i sportowe 😉.

Organizatorzy: Kamila Nobis, Marcin Idczak, Grzegorz Hećman i Piotr Płaczek

Czytaj dalej

Konkurs dla uczniów klas pierwszych „Dynia na zimowym stole”

Konkurs dla uczniów klas pierwszych „Dynia na zimowym stole”

31 stycznia 2025 r. odbył się w naszej szkole II etap konkursu dla klas pierwszych „Dynia na zimowym stole”. W I etapie konkursu wzięło udział 27 uczniów. Rozwiązywali oni test sprawdzający wiedzę z zakresu racjonalnego żywienia oraz roli warzyw i owoców w żywieniu.  

Po etapie teoretycznym wyłoniono sześciu uczniów z najwyższą ilością zdobytych punktów z testu.

W drugim etapie konkursu finaliści przygotowali zupę krem z dyni. Wykazali się wiedzą z zakresu towaroznawstwa żywności, umiejętnościami praktycznymi i wyczuciem smaku.

Finaliści oceniani byli przez komisję konkursową, której przewodniczyła  Pani dyrektor Klaudia Balcerowska.

A oto wyniki:

I miejsce – Zuzanna Marczak, klasa IC
II miejsce – Mateusz Miśkiewicz, klasa ID
III miejsce – Hanna Dziedzic, klasa IA

Laureatom oraz pozostałym Finalistom: Nikoli Kowalskiej z IB, Zuzannie Kaszubskiej z ID i Jakubowi Michalakowi z IC serdecznie gratulujemy i życzymy sukcesów w wielu konkursach.

Anna Błyskal

Joanna Kapłon

Katarzyna Bulińska

Czytaj dalej

Mistrzostwa Łodzi w Siatkówce Chłopców

Mistrzostwa Łodzi w Siatkówce Chłopców

W dniu 20.01.2025 r. reprezentacja Gastronomika po zaciętej grze w turnieju, awansowała do półfinału Mistrzostw Łodzi w Siatkówce Chłopców, trafiając tym samym do grona ośmiu najlepszych drużyn w Łodzi.
Skład:
1) Michał Iwaniak
2) Szymon Pabin
3) Kacper Rosiński
4) Mateusz Gałwa
5) Bartłomiej Drańczuk
6) Maciej Nguyen Huu
7) Kiet Anh Nguyen
8) Kacper Krawczyk

Trener: Marcin Idczak

GRATULACJE PANOWIE !!!

Czytaj dalej

I Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny w języku angielskim „Breakfast Creations”

I Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny w języku angielskim „Breakfast Creations”

Uwaga konkurs dla uczniów 7 i 8 klas szkół podstawowych z województwa łódzkiego!

Serdecznie zapraszamy wszystkie chętne osoby do udziału w I Wojewódzkim Konkursie Gastronomicznym w języku angielskim „Breakfast Creations”.

Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu potrawy z wykorzystaniem jaj i nagraniu krótkiego filmiku przedstawiającego etapy przygotowania dania oraz jego krótką prezentację.

Wszystkie pytania dotyczące konkursu oraz prośby o szczegółowy regulamin można kierować na adres mailowy konkursbreakfastcreations@zsg.elodz.edu.pl  lub do organizatorek joannakaplon@zsg.elodz.edu.pl oraz joannatomczyk@zsg.elodz.edu.pl

Serdecznie zapraszamy!

Symulacja debaty Rady Unii Europejskiej – lekcja otwarta „Etyczna moda” zorganizowana przy współpracy  z  Polską Fundacją Dzieci i Młodzieży reprezentowaną przez Sławomira Piwowarskiego oraz z przedstawicielem Rady Europejskiej w Brukseli, Leszekiem Jarosz  

Symulacja debaty Rady Unii Europejskiej – lekcja otwarta „Etyczna moda” zorganizowana przy współpracy  z  Polską Fundacją Dzieci i Młodzieży reprezentowaną przez Sławomira Piwowarskiego oraz z przedstawicielem Rady Europejskiej w Brukseli, Leszekiem Jarosz  

W naszej szkole odbyła się wyjątkowa lekcja otwarta, podczas której uczniowie mieli okazję uczestniczyć w symulacji debaty Rady Unii Europejskiej. Tematem przewodnim była etyczna moda, a każde „państwo członkowskie” miało za zadanie bronić swoich interesów, przedstawiając argumenty zgodne z zasadami merytorycznej debaty.

W symulacji uczestniczyła również zaprzyjaźniona szkoła- Technikum nr 3, co nadało wydarzeniu międzyszkolnego charakteru. Uczniowie wcielili się w rolę reprezentantów różnych państw, ucząc się nie tylko o wartościach i interesach Unii Europejskiej, ale także rozwijając umiejętności negocjacyjne, pracy w grupie i argumentacji.

Lekcja otwarta była doskonałą okazją do pogłębienia wiedzy na temat globalnych wyzwań związanych z branżą modową, takich jak zrównoważony rozwój, prawa pracowników czy odpowiedzialność za środowisko. Uczniowie z zaangażowaniem przedstawiali swoje stanowiska, starając się osiągnąć kompromisy, które zadowoliłyby wszystkie strony.

To inspirujące wydarzenie było dowodem na to, że nauka poprzez doświadczenie i współpracę przynosi najlepsze rezultaty. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za aktywny udział i wspólnie spędzony czas!

Dorota Andrzejewska, Iwona Kowalczyk

Czytaj dalej

Magia świąt  Bożego Narodzenia to dziecięca wiara w Świętego Mikołaja,  zapach piernika i czas poświęcony drugiej osobie.

Magia świąt  Bożego Narodzenia to dziecięca wiara w Świętego Mikołaja,  zapach piernika i czas poświęcony drugiej osobie.

W dniu 14.12.2025 mieliśmy przyjemność przeprowadzić wyjątkowe warsztaty dekorowania pierników w Domu Dziecka dla Małych Dzieci w Łodzi na ulicy Lnianej.

Było to niezapomniane wydarzenie, które nie tylko pozwoliło dzieciom na rozwijanie swojej kreatywności, ale również wprowadziło wszystkich w świąteczny nastrój.

W ramach akcji wolontariackiej uczennice naszej szkoły z klasy I c Oliwia Baltyn, Milena Łongiewczyk i Zuzanna Kaszubska  z I D, przygotował specjalne zajęcia dla młodych podopiecznych. Dzieci miały okazję samodzielnie przygotować kolorowy lukier i poznać podstawy dekorowania pierników – od prostych wzorów lukrem po bardziej zaawansowane techniki zdobienia. Uczestnicy z entuzjazmem eksperymentowali z różnorodnymi kolorami lukrów.

Warsztaty były nie tylko świetną zabawą, ale także okazją do integracji i budowania relacji. Na koniec każde dziecko mogło zabrać swoje udekorowane pierniczki, które z pewnością były pięknym  słodkim upominkiem dla bliskich.

Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do realizacji tego przedsięwzięcia – zarówno zaangażowanym uczniom naszej szkoły  z klasy 2 d za przygotowanie pierników, jak i opiekunom domu dziecka, którzy pomogli stworzyć ciepłą i przyjazną atmosferę. Wspólnie udowodniliśmy, że odrobina czasu i chęci może sprawić ogromną radość.

Cieszymy się, że mogliśmy wnieść świąteczny uśmiech na twarze dzieci i mamy nadzieję na kolejne tego typu inicjatywy w przyszłości!

Dorota Andrzejewska, Iwona Kowalczyk

Czytaj dalej
Przejdź do treści