Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Rekrutacja i oferta Zespołu Szkół Gastronomicznych na rok 2025/2026:

Zasady i terminy rekrutacji do technikum i Szkoły Branżowej I stopnia w ZSG w Łodzi

Zasady i terminy rekrutacji do Szkoły Branżowej II stopnia w ZSG w Łodzi

Link do rejestracji wniosku

Lp.Typ szkoły (zawód)Symbol oddziałuPrzedmioty brane pod uwagę przy rekrutacjiRozszerzeniePlanowane innowacje
1.Technikum nr 4  (technik żywienia i usług gastronomicznych)1 Aj.polski, j.angielski, matematyka, biologiaj.angielskisport – dieta
2Technikum nr 4  (technik żywienia i usług gastronomicznych)1 Bj.polski, j.angielski, matematyka, biologiabiologiachemia spożywcza z elementami żywienia
3Technikum nr 4  (technik żywienia i usług gastronomicznych)1 Cj.polski, j.angielski, matematyka, geografiageografiacukiernictwo restauracyjne
4Technikum nr 4  (technik żywienia i usług gastronomicznych)1 Dj.polski, j.angielski, matematyka, WOSWOSserwis restauracyjny
5Technikum nr 4  (technik usług kelnerskich oraz technik żywienia i usług gastronomicznych)1 Ej. polski, matematyka, j. angielski, biologiaj.angielskitechnik usług kelnerskich: racjonalne żywienie

technik żywienia i usług gastronomicznych: żywienie w zdrowiu i urodzie
6Branżowa Szkoła I stopnia nr 4 (kucharz)1 a BSj. polski, matematyka, j. angielski, biologia--
7Branżowa Szkoła I stopnia nr 4 (kucharz)
1 b BSj. polski, matematyka, j. angielski, biologia--
 8Branżowa Szkoła II stopnia nr 1 (technik żywienia i usług gastronomicznych)

*dla absolwentów Branżowej Szkoły I stopnia (kucharz)
1 BS2j. polski, j. obcy nowożytny, matematyka, informatyka--

Konkurs kulinarny „Sztuka Tapas”- smak, kreatywność i pasja!

Konkurs kulinarny „Sztuka Tapas”- smak, kreatywność i pasja!

W naszej szkole odbył się wyjątkowy konkurs kulinarny „Sztuka Tapas”, który przyciągnął wielu utalentowanych uczniów. Tematem przewodnim były hiszpańskie przekąski tapas- niewielkie dania, które łączą w sobie smak, estetykę i kreatywność. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować autorską interpretację tapas, wykorzystując sezonowe produkty i nowoczesne techniki kulinarne. Jury oceniało nie tylko smak i wygląd potraw, ale również oryginalność oraz sposób podania. Atmosfera konkursu była pełna emocji i zdrowej rywalizacji, a poziom zaprezentowanych dań- imponująco wysoki. Zwycięzcą został Wojciech Polański z klasy III B. Drugie miejsce zajęła Barbara Klimczak z klasy II A. Jury zdecydowało o przyznaniu dwóch równorzędnych nagród za zajęcie trzeciego miejsca: Annie Kwiatkowskiej z klasy III B i Aleksandrze Kaczmarek z klasy II D.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom i dziękujemy za zaangażowanie. To wydarzenie po raz kolejny pokazało, że pasja do gotowania i otwartość na nowe smaki to przepis na sukces.

Organizatorki konkursu: Emilia Kaźmierczak, Joanna Kapłon.

Czytaj dalej

Konkurs szkolny „ AI kontra rzeczywistość-Wielkanoc na talerzu”

Konkurs szkolny „ AI kontra rzeczywistość-Wielkanoc na talerzu”

W dniu 10.04.2025 r. odbył się finał konkursu kulinarnego „AI kontra rzeczywistość-Wielkanoc na talerzu”. Uczniowie stanęli przed wyjątkowym wyzwaniem- przygotowanie wielkanocnego dania inspirowanego grafiką wygenerowaną przez AI. Kreatywność, smak i estetyka potraw naszych uczniów były na najwyższym poziomie. Zwycięzcy konkursu: I miejsce: Wojciech Polański klasa III B II miejsce: Michał Stefaniak klasa II C III miejsce: Szymon Patora klasa I A III miejsce: Aleksandra Kaczmarek klasa II D Serdecznie gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy wszystkim uczestnikom za zaangażowanie i wspaniałe potrawy. Organizatorzy: Joanna Kapłon, Emilia Kaźmierczak, Krzysztof Ciemcioch.

Czytaj dalej

Warsztaty na temat zakwasu

Warsztaty na temat zakwasu

W sobotę, 12 kwietnia gościliśmy grupę uczestników III Dyktanda dla Obcokrajowców, organizowanego przez Szkołę Podstawową nr 29. Najpierw, w szkole przy Przędzalnianej, odbyły się zmagania ortograficzne, dotyczące tematyki kulinarnej a zwłaszcza kuchni łódzkiej a potem część uczestników przyszła do nas, gdzie pod okiem Pani Anny Błyskal i Pani Elżbiety Kurowskiej uczyła się przygotowywać zakwas na żur oraz mogła zdegustować łódzkiej zalewajki.

Miło, że mogliśmy gościć tak sympatyczną grupę, dziękujemy SP 29 za współpracę!

Czytaj dalej

XIX Międzyszkolny Konkurs „Gastronomia Francji” – „Ciekawa potrawa francuska”

XIX Międzyszkolny Konkurs „Gastronomia Francji” – „Ciekawa potrawa francuska”

11 kwietnia 2025 r. podczas dnia otwartego w naszej szkole odbył się finał XIX Międzyszkolnego Konkursu „Gastronomia Francji” – „Ciekawa potrawa francuska ” dla uczniów szkół podstawowych.

Przygotowane przez uczniów potrawy oceniło Jury w składzie:
*Dyrektor mgr Zofia Wrześniewska
*V-ce dyr. mgr Beata Dębińska
*V-ce dyr. mgr inż. Klaudia Balcerowska

 Laureatami XIX edycji konkursu zostali:

I miejsce – Nadia Wardęszkiewicz z ŁSO nr 4  za „Quiche”
II miejsce – Alicja Kmin z Zespołu Szkół nr 8 za „Tarte aux pommes”
III miejsce – Aleksandra Paździor z SP nr 10 w Zgierzu za „Galette des rois”

Wyróżnienia otrzymali:

·  Katarzyna Grabowska z Bernardyńskiej Szkoły Podstawowej za „Forêt noir”

·  Wiktor Urbaniak z SP nr 1 w Zgierzu za „Boeuf bourgignon”

Uczennice klasy III D Technikum Nawel Henni, Zuzanna Szymańska oraz Oliwia Jasica                   i Małgorzata Grocholińska z klasy IV E zajmowały się serwowaniem potraw i obsługą gości.

Małgorzata Czyżyk i Agnieszka Lipska- Dangréaux

Czytaj dalej

Wyniki konkursu „Tort – moja pasja”

Wyniki konkursu „Tort – moja pasja”

Wiosenne inspiracje

Z radością ogłaszamy wyniki szkolnego konkursu cukierniczego „Tort – moja pasja”, który odbył się 11 kwietnia 2025 roku w naszej szkole. Wszystkie zgłoszone torty zachwyciły jury wyjątkową estetyką, kreatywnością oraz znakomitym smakiem. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za ogromne zaangażowanie, pasję i słodką atmosferę, którą wprowadzili!

Laureaci konkursu:

I miejsce – Weronika Młudzińska z klasy II c TG

Tort: „Różany poemat wiosny” – zachwycający wyglądem i delikatną, kwiatową nutą smakową.

II miejsce – Julia Guzenda z klasy II c TG

Tort: „Harmonia owocu z kwiatem” – doskonałe połączenie świeżości owoców i subtelności kwiatów.

III miejsce – Marta Słoniewska z klasy II c TG

Tort: „Cytrynowa pokusa” – orzeźwiający, perfekcyjnie wyważony smak z elegancką dekoracją.

Wyróżnienie:

Anna Cichocka z klasy III c TG

Tort: „Złota Sakura” – za wyjątkową kompozycję smaków i efektowną prezentację inspirowaną kulturą Japonii.

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom oraz wszystkim uczestnikom konkursu! Dzięki Wam mogliśmy poczuć prawdziwą pasję do cukiernictwa. Już nie możemy się doczekać kolejnej edycji – słodka tradycja trwa!

Czytaj dalej

Niechciane i zapomniane

Jeśli ktoś chciałby obdarować zwierzęta ze schroniska w Łodzi, może przynieść swoim wychowawcom lub opiekunom akcji Monice Pacek (sala 300 – informatyka) i Aleksandrze Horodeckiej (sala 200):

  • karmę mokrą i suchą dla psów i kotów,
  • karmę specjalistyczną dla psów i kotów,
  • przysmaki dla psów i kotów,
  • ręczniki, koce na posłania dla zwierząt (oczywiście bez pierza i gąbek, które zwierzak może łatwo pogryźć i popsuć),
  • obroże, smycze, kagańce,
  • metalowe miski i garnki na jedzenie i wodę,
  • klatki i kosze,
  • środki finansowe.

Z góry dziękujemy wszystkim rodzicom, uczniom i nauczycielom o wielkich sercach, którzy przyczynią się do polepszenia bytu, a niejednokrotnie uratowania życia niechcianym zwierzakom – bo wszyscy chcą żyć.

…a może pomożesz w inny sposób, np. poszukując zwierzakom domu.

Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej schroniska https://schronisko.uml.lodz.pl/ .

Akcja została przedłużona do 16 kwietnia 2025 r.

Monika Pacek

Przejdź do treści