Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Dni Otwarte w Zespole Szkół Gastronomicznych i nasza oferta na rok 2024/2025:

Dni otwarte:

22.03.2024 (piątek), godz. 9.00-16.00

23.03.2024 (sobota), godz. 9.00-12.00

Oferta na rok 2024/2025:

Lp.Typ szkołySymbol oddziałuPrzedmioty z rozszerzonym programem nauczania /profil/ zawódJęzyki obcePrzedmioty uwzględniane w procesie rekrutacjiPlanowana innowacja
1.Technikum nr 4  A (klasa patronacka)j.angielski/ technik żywienia i usług gastronomicznych (14 os)/ technik usług kelnerskich (14 os.)j.angielski, j.francuskij.polski, j.angielski, matematyka, biologiaTUK: racjonalne żywienie TŻiUG: serwis restauracyjny
2Technikum nr 4BBiologia/ technik żywienia i usług gastronomicznychj.angielski, j.francuskij.polski, j.angielski, matematyka, biologiaChemia spożywcza z elementami żywienia
3Technikum nr 4CGeografia/ technik żywienia i usług gastronomicznychj.angielski, j.francuskij.polski, j.angielski, matematyka, geografiaCukiernictwo restauracyjne
4Technikum nr 4DWOS/ technik żywienia i usług gastronomicznychj.angielski, j.francuskij.polski, j.angielski, matematyka, WOSŻywienie w zdrowiu i urodzie
5Branżowa szkoła I stopnia nr 4akucharzj.angielskij.polski, j.angielski, matematyka, biologia-
 6Branżowa Szkoła II stopnia nr 1BS IITechnik żywienia i usług gastronomicznychj.angielskij.polski, j.angielski, matematyka, informatyka
Więcej informacji można znaleźć w zakładce rekrutacja. Zapraszamy również do odwiedzania naszego stoiska w czasie dzielnicowych targów edukacyjnych w szkołach podstawowych.

Uczniowie klasy ID w teatrze

Uczniowie klasy ID w teatrze

Wycieczka do Teatru Powszechnego

W dniu 23 lutego uczniowie klasy I D wybrali się do Teatru Powszechnego w Łodzi na spektakl teatralny „Dobra zmiana” – sztuki napisanej przez Jakuba Przebindowskiego.

Celem wyjazdu było umożliwienie uczniom kontaktu ze sztuką poprzez aktywne uczestnictwo, podniesienie kompetencji kulturalnych w zakresie zachowania w teatrze, uwrażliwienie na piękno oraz krzewienie estetyki żywego słowa.

„Dobra zmiana” to kolejna odsłona komediowego cyklu, którego bohaterką jest pomoc domowa Nadia. Sztuka rozgrywa się w łódzkich realiach – przyglądamy się zamożnym mieszkańcom przestronnych apartamentów wypełnionych nowoczesnym designem i dziełami sztuki współczesnej. Fabuła skłania nas do refleksji – ile jesteśmy w stanie zaryzykować i poświęcić, żeby osiągnąć cel? Czy warto udawać kogoś, kim nie jesteśmy?

Uczniowie z zaciekawieniem słuchali przygód pomocy domowej „Nadii” i jej przyjaciół. Przedstawienie na długo zostanie w pamięci uczniów.

autor: Kamila Kina

Czytaj dalej

Uczniowie w Tkalni Zagadek

Uczniowie w Tkalni Zagadek

22 stycznia 2024 roku uczniowie klasy I D pod opieką wychowawczyni pani Kamili Kiny wybrali się niezapomnianą przygodę pełną zagadek do Tkalni Zagadek. Celem wycieczki była integracja zespołu klasowego oraz rozwijanie umiejętności pracy w grupie, zabawa, nauka i nowe doznania w ciekawym miejscu jakim jest escape room.

Tkalnia Zagadek to ciekawe miejsce, gdzie są umieszczone specjalnie zaaranżowane pokoje z określoną tematyką. Taka forma zabawy to świetna alternatywa dla standardowych rozrywek. Uczniowie zostali podzieleni na 4 grupy, gdzie w konkretnych pokojach mając ograniczony czas rozwiązywali serie zagadek.  Escape room to gra wymagająca przede wszystkim współpracy, ale także analitycznego myślenia, kojarzenia faktów, spostrzegawczości i sprytu. Młodzież miała 60 minut na rozwiązanie zagadki i w tym czasie przeniosła się do tematycznie przygotowanych pokojów zagadek. Dzięki systemowi podpowiedzi każdy z uczestników miał szansę wydostać się na czas z pokoju.

Wycieczka dostarczyła uczestnikom mnóstwo przyjemności i emocji. Młodzież jeszcze przez długi czas dyskutowała na temat tego ekscytującego wyjazdu planując już następne wyjście w takie miejsce.

Czytaj dalej

“Ziemniak nasz codzienny” – konkurs dla uczniów klas pierwszych

“Ziemniak nasz codzienny” – konkurs dla uczniów klas pierwszych

16 stycznia 2024 r. odbył się w naszej szkole II etap konkursu dla klas pierwszych „Ziemniak nasz codzienny”. W I etapie konkursu wzięło udział ponad 30 uczniów. Rozwiązywali oni test sprawdzający wiedzę z zakresu racjonalnego żywienia oraz roli warzyw i owoców w żywieniu.

Po etapie teoretycznym wyłoniono sześciu uczniów z najwyższą ilością zdobytych punktów z testu.

W drugim etapie konkursu finaliści przygotowali sałatkę ziemniaczaną. Wykazali się wiedzą z zakresu towaroznawstwa żywności, umiejętnościami praktycznymi i wyczuciem smaku.

Finaliści oceniani byli przez komisję konkursową, której przewodniczyła  Pani dyrektor Klaudia Balcerowska.

A oto wyniki:

I miejsce – Lena Tumińska, kl.IA

II miejsce – Aleksandra Kaczmarek, kl.ID

III miejsce – Julia Guzenda, kl.IC

Laureatom oraz pozostałym Finalistom: Weronice Młudzińskiej z IC, Julii Radziszewskiej z IB i Gabrielowi Krysiakowi z IA serdecznie gratulujemy i życzymy sukcesów w wielu konkursach.

organizatorki konkursu: Anna Błyskal, Katarzyna Bulińska

Czytaj dalej

Mistrzostwa Łodzi w Piłce Siatkowej Chłopców

Mistrzostwa Łodzi w Piłce Siatkowej Chłopców

W dniu 16 stycznia 2024 r. nasi siatkarze biorąc udział w Mistrzostwach Łodzi w Piłce Siatkowej Chłopców rozegrali turniej, w którym zajęli I miejsce, wygrywając wszystkie mecze. Dzięki dobrej grze, reprezentacja Gastronomika awansowała do półfinału Mistrzostw Łodzi w Siatkówce.

Skład naszej reprezentacji:

1) Michał Owczarczak

2) Mykhailo Kovalchuk

3) Michał Iwaniak

4) Szymon Pabin

5) Kacper Rosiński

6) Kacper Stankiewicz

7) Maciej Nguyen Huu

8) Bartłomiej Drańczuk

Czytaj dalej

VI warsztaty Akademii Mistrzów Smaku. Warsztaty: “Królik”, “Dzikie ptactwo”

VI warsztaty Akademii Mistrzów Smaku. Warsztaty: “Królik”,  “Dzikie ptactwo”

10 stycznia 2024 r. w Chefs Atelier by Chefs Culinar odbyło się VI spotkanie w ramach Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Nasza uczennica Natalia Pintera z klasy III d TG pod okiem trenera kulinarnego Adama Chrząstowskiego przygotowała takie potrawy jak

  • Wątróbka królicza z figami na chałce.
  • Przepiórki Momufuku we własnej ese z korzennym bulgurem.
  • Cynaderki z królika z fenkułem.
  • Królicze skoki faszerowane i comberki w potrawce.

Składniki najwyższej jakości dostarczył partner Horeca Las Kalisz.

Z niecierpliwością czekamy na kolejne warsztaty!

Czytaj dalej

Zboża najwyższej jakości. Powrót do zbóż pradawnych

Zboża najwyższej jakości. Powrót do zbóż pradawnych

W dniach 14-15.12.2023 roku w Rudce na Podlasiu odbył się konkurs zatytułowany “Zboża najwyższej jakości. Powrót do zbóż pradawnych”. Był to konkurs ogólnopolski adresowany do uczniów szkół gastronomicznych. Z naszej szkoły do konkursu zakwalifikowały się dwie drużyny – drużyna piekarzy i drużyna kucharzy. W kategorii piekarze wystartowały: Natalia Pintera i Patrycja Walencka, zaś w kategorii kucharze: Kinga Kowalczyk i Natalia Kucharska. Zadaniem naszych uczennic było opracowanie autorskich receptur i wykonanie na konkursie wypieków oraz potraw opartych na wykorzystaniu mąki ze zbóż pradawnych. Natalia Pintera oraz Patrycja Walencka zajęły V miejsce w kategorii piekarz, zaś Kinga Kowalczyk i Natalia Kucharska zajęły IV miejsce w kategorii kucharz. Nie było to łatwe zadanie, gdyż potrawy i wypieki z mąk pochodzących ze zbóż pradawnych nie są zbyt popularne ani łatwe do wykonania.

Serdecznie gratulujemy.

Opiekunki: Małgorzata Zamożniewicz i Edyta Szewczyk 

Czytaj dalej

Warsztaty “Tex-mex”

Warsztaty “Tex-mex”

8 grudnia 2023 r. w Chefs Atelier by Chefs Culinar w Wiskitkach, odbyły się V warsztaty w ramach Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Tematem przewodnim zajęć była kuchnia TEX-MEX czyli połączenie kuchni meksykańskiej i teksańskiej.

Nasza uczennica Natalia Pintera pod okiem trenera kulinarnego Grzegorza Zawierucha przygotowała m.in. takie potrawy jak:

Tacos z krewetkami, guacamole i czerwoną cebulą,

Tacos Regalo del Dios,

Coctail de Camaron,

Poc chuc,

Zupa Caldo Tlalpeno,

Ceviche z dorsza.

Czytaj dalej

Międzyszkolny konkurs wiedzy o bhp i prawie pracy

Międzyszkolny konkurs wiedzy o bhp i prawie pracy

6.12.2023 r. odbył się Międzyszkolny Konkurs Wiedzy o bhp i prawie pracy dla uczniów szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym organizowany przez Okręgowy  Inspektorat Pracy w Łodzi.

Trzy uczennice naszej szkoły  brały udział w etapie międzyszkolnym i wszystkie uzyskały bardzo dobre wyniki. 

Natalia Kucharska z 3d zajęla II miejsce, Sofiia Shamarina z 2a miejsce III, a Karolina Koralewska z 2a, zaraz za podium (odpadła w dogrywce o miejsce III).  Nie było to łatwe zadanie, bo zakres wiedzy , który trzeba było opanować do konkursu był obszerny i dość trudny. 

Gratulujemy świetnych wyników i życzymy kolejnych sukcesów.

Opiekunki: Joanna Gadula i Małgorzata Zamożniewicz

Czytaj dalej

XII Międzyszkolny Konkurs Plastyczny “Kultura Bezpieczeństwa”

XII Międzyszkolny Konkurs Plastyczny “Kultura Bezpieczeństwa”

W dniu 4.12.2023r. odbyło się uroczyste podsumowanie XII Międzyszkolnego Konkursu Plastycznego “Kultura Bezpieczeństwa” organizowanego przez Okręgowy Inspektorat Pracy w Łodzi. 

Uczennica Marta Wojdyła z kl.3e zajęła III miejsce i jej praca znalazła się w kalendarzu ściennym na rok 2024. Do konkursu wpłynęły 72 prace z 29 szkół, więc jest to naprawdę ogromny sukces. 

Gratulujemy takiego wyniku i życzymy dalszych sukcesów.

Czytaj dalej
Przejdź do treści