Dnia 12.04.2018 w ZSG odbył się II etap XIII Międzyszkolnego Konkursu „Gastronomia Francji” .10 gimnazjalistów, którzy zakwalifikowali się do II etapu przygotowało w domu potrawy pt: ,Danie w kolorach flagi Francji”. Wszystkie potrawy były w barwach flagi Francji – niebiesko, biało, czerwonym. Najpopularniejszymi potrawami okazały się trójkolorowe ciasta. Pomysły były bardzo różne – np.: ptysie ułożone w formie piramidy , tort z figurkami marcepanowymi Wieży Eiffla, latarni i Asterixa, ciasta zdobione makaronikami, rogaliki, mus, beza a nawet ciasto na słono z twarożkiem i szczypiorkiem.
Jury przewodniczyła Pani Dyrektor ZSG – M. Czyżyk. W skład jury weszła Pani v-ce Dyrektor szkoły – Z. Zielińska, nauczyciel przedmiotów zawodowych, Pani v-ce Dyrektor szkoły B. Dębińska, nauczyciel matematyki oraz przewodnicząca samorządu szkolnego – Katarzyna Koziróg z klasy II E. Jury oceniało prezentację ustną dania (oraz wizytówkę z danymi ucznia) ale przede wszystkim dekorację potrawy, jej smak, oryginalność i wkład pracy.
Po zliczeniu punktów I i II etapu Jury przyznało następujące miejsca:
- Łukasz Florczyński – II TA
- Damian Garstka – II TA
- Dominik Pacześniak – II TB
- Angelika Sowińska – I TC
- Tomasz Szyszka – I TC
- Jakub Cieślak – II TE
Wszyscy uczestnicy II etapu konkursu otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe. Podczas obrad jury wszyscy uczestnicy konkursu degustowali prezentowane potrawy swoich kolegów.
Organizatorzy konkursu – p. Dyrektor M. Czyżyk i nauczyciel j. francuskiego – p. A. Lipska bardzo serdecznie gratulują wszystkim uczniom wiedzy na temat gastronomii Francji oraz pomysłowości potraw. Dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie i zapraszamy na XIV edycję konkursu i już się cieszymy na przyszły rok.