Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

V Regionalne Podróże Kulinarne Grodzisk Mazowiecki 21.04.2023 rok

V Regionalne Podróże Kulinarne Grodzisk Mazowiecki 21.04.2023 rok

W piątek 21 kwietnia odbył się  Ogólnopolski Konkurs Kulinarny W Grodzisku Mazowieckim.

Tegoroczny temat  konkursu to „Kuchnia staropolska w nowoczesnym wydaniu”.

Uczniowie w tym konkursie startowali w dwóch kategoriach

Część  teoretyczna , w której należy rozwiązać test z  wiedzy ogólnej z technologii gastronomicznej oraz zakresu znajomości potraw, surowców, kuchni staropolskiej i regionalnych. Dodatkowo uczeń musiał przygotować aranżację stołu zgodnie z tematem wiodącym , który  będzie komponował się z potrawami wykonanymi przez ucznia w kategorii kucharz.

Kategoria kucharz- zadaniem uczestnika było wykonanie po 2 porcje zakąski gorącej i deseru w ciągu 90 minut  zgodnie z tematem konkursu oraz przygotowanego  stołu.

Naszą szkołę reprezentowali uczniowie

Kategoria teoria i aranżacja stołu  Mateusz Skorek kl IV GB

Kategoria Kucharz Dominik Diug kl IVPA

Miło nam poinformować, że Mateusz Skorek zajął 2 miejsce z wiedzy teoretycznej oraz stół przygotowany przez ucznia został wyróżniony jako najlepszy spośród innych biorących udział w konkursie.

Gratulacje dla uczniów oraz powodzenia podczas kolejnych zmagań konkursowych.

Opiekun  Elżbieta Kurowska

Przejdź do treści