W piątek 21 kwietnia odbył się Ogólnopolski Konkurs Kulinarny W Grodzisku Mazowieckim.
Tegoroczny temat konkursu to „Kuchnia staropolska w nowoczesnym wydaniu”.
Uczniowie w tym konkursie startowali w dwóch kategoriach
Część teoretyczna , w której należy rozwiązać test z wiedzy ogólnej z technologii gastronomicznej oraz zakresu znajomości potraw, surowców, kuchni staropolskiej i regionalnych. Dodatkowo uczeń musiał przygotować aranżację stołu zgodnie z tematem wiodącym , który będzie komponował się z potrawami wykonanymi przez ucznia w kategorii kucharz.
Kategoria kucharz- zadaniem uczestnika było wykonanie po 2 porcje zakąski gorącej i deseru w ciągu 90 minut zgodnie z tematem konkursu oraz przygotowanego stołu.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie
Kategoria teoria i aranżacja stołu Mateusz Skorek kl IV GB
Kategoria Kucharz Dominik Diug kl IVPA
Miło nam poinformować, że Mateusz Skorek zajął 2 miejsce z wiedzy teoretycznej oraz stół przygotowany przez ucznia został wyróżniony jako najlepszy spośród innych biorących udział w konkursie.
Gratulacje dla uczniów oraz powodzenia podczas kolejnych zmagań konkursowych.
Opiekun Elżbieta Kurowska