25 października w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi odbył się finał III Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia Roślinna” w dwóch kategoriach: kulinarnej wegetariańskiej i carvingowej. Temat tegorocznych zmagań brzmiał „Gryka jak śnieg biała”.
Konkurs jest hołdem dla Zbyszka Kopyckiego, absolwenta Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, który ponad wszystko kochał sztukę kulinarną i ludzi. Zbyszek potrafił zarażać swoją pasją, aktywnie uczestniczył w małych i dużych wydarzeniach kulinarnych, włączając w nie społeczność łódzkiego Gastronomika. Był członkiem zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Był człowiekiem otwartym na potrzeby innych ludzi, inicjował i angażował się w akcje charytatywne.
Do finału zakwalifikowało się 12 drużyn dwuosobowych w kategorii kulinarnej (w tym jeden zespół ze Słowacji) oraz 6 uczestników w kategorii carving z nadesłanych prawie 80 zgłoszeń w obu kategoriach.
Kategoria Kuchnia wegetariańska
W skład jury weszli znani szefowie kuchni i kucharze z łódzkich i świętokrzyskich restauracji: Krzysztof Zamczyk (przewodniczący), Łukasz Wawrzyniak, Emil Witczak, Jakub Wolski, Monika Gwiazda, Maciej Musiał, Ireneusz Król, Andrzej Gołąbek, Robert Izdebski, Bartosz Goliński, Dariusz Jatczak, Sylwia Sztandera, Krzysztof Tęcza, Marcin Pawlikowski, Marek Skotnicki, Kamil Piotrowski, Norbert Szefer.
Wyniki:
I miejsce: Julia Gilner, Natalia Kostka, Zespół Szkół nr 7 w Tychach, opiekun: Agnieszka Kasprzyszyn
II miejsce: Amelia Nawrat, Gabriela Prochownik, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu, opiekun: Jolanta Graczek
III miejsce: Zlata Dubovik, Dmytro Dmitriev, Niepubliczne Technikum „Awans” w Kielcach, opiekun: Krzysztof Nawrot
Wyróżnienie: Martina Ďurmanová, Nikola Lazarová, Stredná odborná škola obchodu a služieb, Martin, Słowacja, opiekunowie: Peter Podešva, Paulína Bukovinská
Kategoria Carving
Jury w składzie: Krzysztof Wierzba (przewodniczący), Katarzyna Głowacka, Katarzyna Hryciuk, Krystyna Brzezicka, Małgorzata Rochmińska) wytypowało następujących laureatów:
I miejsce: Klaudia Walenciuk, Zespół Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie, opiekun: Monika Kozak
II miejsce: Julia Okoń, Publiczne Technikum nr 2, w Opolu, opiekun: Piotr Wasik
III miejsce: Oliwia Jasica, Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, opiekun: Joanna Gadula
Wyróżnienie: Magdalena Namiecińska, Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, opiekun: Joanna Gadula
Gratulujemy zwycięzcom i życzymy kolejnych sukcesów!