Zespół Szkół Gastronomicznych
ul. Sienkiewicza 88
90-357 Łódź
Tel. (0-42) 636-75-44
Regulamin
XVI Międzyszkolnego Konkursu
dla szkół podstawowych klas 6-8 w języku polskim
„Gastronomia francuska”
Temat : Czekolada w kuchni francuskiej
Organizator:
Organizatorem XVI Międzyszkolnego Konkursu „Gastronomia francuska” dla uczniów szkół podstawowych jest Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Osobą odpowiedzialną za realizację i przebieg konkursu jest Małgorzata Czyżyk i Agnieszka Lipska-Dangréaux .
Adresat konkursu:
W konkursie mogą wziąć udział uczniowie szkół podstawowych klas 6-8 województwa łódzkiego, którzy w wyznaczonym terminie zgłoszą chęć uczestnictwa u organizatora.
Konkurs nie ogranicza się tylko do uczniów uczących się języka francuskiego.
Adresatem może być każdy uczeń zainteresowany tematyką gastronomii francuskiej.
Cele konkursu:
- Motywowanie uczniów do poszerzania zakresu zainteresowań kulturą Francji.
- Wzmacnianie motywacji do nauki języka francuskiego.
- Zachęcanie uczniów do korzystania z różnych źródeł wiedzy.
- Kształtowanie postaw tolerancji i szacunku dla dziedzictwa kulturowego innych narodów.
- Integrowanie środowiska nauczycieli, romanistów i propagowanie idei zdrowej rywalizacji między szkołami.
Terminarz konkursu:
Termin nadsyłania zgłoszeń z poszczególnych szkół: do 22.03.2022 /wtorek/
Prosimy także opiekunów o zebranie od uczniów przystępujących do I etapu oświadczeń od rodziców o następującej treści:
„Poświadczam odebranie informacji, że administratorem danych osobowych jest Zespół Szkół Gastronomicznych z siedzibą w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 88. Przetwarzanie danych jest niezbędne do wykonania zadań statutowych administratora danych realizowanych dla dobra publicznego. Dane będą przetwarzane tylko w celu organizacji konkursu i nie będą udostępniane podmiotom innym niż upoważnione na podstawie przepisów prawa. Podanie danych jest dobrowolne, ale konieczne do udziału w konkursie. Osoba, której dane dotyczą, ma prawo dostępu do treści swoich danych i prawo ich poprawiania. Konkurs jest publiczną imprezą – podstawowe dane identyfikacyjne laureatów (imię, nazwisko, szkoła, klasa) będą publikowane w internetowych serwisach informacyjnych administratora danych. Dane laureatów mogą też być udostępnione do publikacji w prasie. W odniesieniu do publikacji danych laureatów oraz przekazania ich prasie podmiot danych ma prawo wnieść sprzeciw do administratora danych. Ponadto uprzejmie informujemy, że rozpowszechnianie wizerunków uczestników publicznej imprezy nie wymaga zgody.” ( data, podpis opiekuna prawnego ) |
- Warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest dostarczenie w/w oświadczeń przez opiekunów do organizatora konkursu w dniu 07.04.21 (czwartek) przed przystąpieniem do testu.
- Administrator danych nie wyraża zgody na podawanie przez opiekunów uczniów prywatnych numerów telefonów, ani żadnych innych prywatnych danych kontaktowych.
I etap teoretyczny: 07.04.2022 (czwartek)
- zbiórka: godzina 9.40 w ZSG ul. Sienkiewicza 88
- test: godz. 9.50
II etap praktyczny i rozdanie nagród odbędzie się podczas Dnia Otwartego w ZSG –21. 04.22 (czwartek) o godz. 10.00
Zgłoszenia uczniów należy przesyłać drogą elektroniczną na adres: agnieszkalipskadangreaux@wp.pl lub malgorzataczyzyk@zsg.elodz.edu.pl
Wszelkie dodatkowe pytania prosimy kierować na wyżej wymienione adresy e-mail.
Struktura i przebieg konkursu:
Konkurs organizowany jest w dwóch etapach i przeprowadzony w języku polskim, nadzorowany przez Komisję Konkursową powołaną przez Dyrektora ZSG.
I etap – teoretyczny, podczas którego uczeń rozwiązuje test w języku polskim. Przedmiotem oceny będzie znajomość kuchni francuskiej.
Czas trwania I części – 45 minut.
Po I etapie, 10 laureatów zostanie zakwalifikowanych do II etapu.
Informacje o laureatach zostaną przesłane w ciągu 1 dnia drogą elektroniczną – załącznik 2 .
II etap i podsumowanie konkursu połączone z rozdaniem nagród, to praktyczna część konkursu, w tym roku
„Czekolada w kuchni francuskiej”
Może to być dowolny wyrób kulinarny związany z kuchnią francuską (potrawa, danie, przystawka, deser …) sporządzony według własnego pomysłu, inspiracji, kreatywności ….
Aby przystąpić do II etapu, należy przygotować w domu z własnych produktów wymyśloną przez siebie potrawę i przynieść ją na konkurs do ZSG. Prosimy laureatów o przygotowanie wizytówki z danymi ucznia i nazwą potrawy.
Informujemy, że w miejscu przeprowadzania konkursu nie ma możliwości podgrzania potraw.
Oceniane będą:
- ustna prezentacja potrawy w języku polskim oraz wizytówka z nazwą potrawy i składnikami oraz z danymi uczestnika /imię, nazwisko, szkoła/
- dekoracja potrawy
- smak
- oryginalność
- wkład pracy
- zgodność z tematem (potrawa francuska)
Po ocenie wszystkich zaprezentowanych prac, Komisja Konkursowa podejmie decyzję o przyznaniu miejsc finałowych.
W części finałowej odbędzie się podsumowanie konkursu, ogłoszenie wyników, wręczenie nagród i dyplomów.
Serdecznie zapraszamy również nauczycieli i rodziców laureatów.
Przewidywany czas trwania II części – około 2 h.
Zadania Komisji Konkursowej:
Przeprowadzenie dwóch etapów konkursowych, teoretycznego i praktycznego.
W I etapie, sprawdzenie prac według podanego klucza.
Wyłonienie laureatów, którzy uzyskali największą liczbę punktów.
Powiadomienie laureatów o zakwalifikowaniu się do II etapu podając informację drogą elektroniczną.
Przeprowadzenie części praktycznej II etapu konkursu.
Sporządzenie listy finalistów.
Sporządzenie protokołu.
Strony internetowe dotyczące następujących haseł:
Francja – kultura i cywilizacja
Kuchnia francuska
Tradycje francuskie
Obyczaje francuskie
Święta francuskie
Zespół Szkół Gastronomicznych Załącznik 1
90-357 Łódź, ul. Sienkiewicza 88
Tel. 0-42/ 636-75-44
Data …
Karta zgłoszenia uczestnictwa
w XVI Konkursie „Gastronomia francuska”
dla uczniów szkół podstawowych klas 6-8
Imię i nazwisko ucznia/ uczniów :
……………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………
Imię i nazwisko zgłaszającego nauczyciela, e-mail służbowy:
……………………………………………………………………………………………………
Nazwa szkoły:
……………………………………………………………………………………………………
Adres szkoły, telefon kontaktowy szkoły, e-mail szkoły:
……………………………………………………………………