Dnia 4 marca 2022 roku odbył się finał XXIII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych organizowanego przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. W konkursie uczestniczyli uczniowie szkół gastronomicznych z Polski, Łotwy, Słowacji i Gruzji. Tematem wiodącym tegorocznego konkursu był „Przypomnieć zapomniane”. Naszą szkołę reprezentowało pięcioro uczniów i każdy z nich wrócił z nagrodą!
Kategoria barman
I miejsce Filip Napieraj z klasy 3Gb. Filip wykonał soft drink „Leśna dolina” zawierający puree jeżynowe, syrop bergamotkowy, sok z cytryny, sok jabłkowy, świeże truskawki
Kategoria cukiernik
II miejsce Aleksandra Dobroszek z klasy 2Pc. Ola wykonała ciasto „Szarlotka zapomniany smak”
Kategoria kelner
III miejsce, zespół Aleksandra Stańczyk i Wiktoria Wróbel z klasy 3Pa. Uczennice wykonały aranżację stołu „Powidoki przeszłości”
Kategoria kucharz
wyróżnienie Dominik Diug z klasy 3Pa. Dominik wykonał zakąskę: pate z kurzych wątróbek, ciastko orzechowe, tiul z mąki gryczanej, pikle z cebuli, oliwa czosnkowa, puder z czosnku niedźwiedziego, sos żurawinowy.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Opiekunki uczniów: Klaudia Balcerowska, Elżbieta Kurowska, Wioleta Witkowska i Iwona Wolska