Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Regulamin XVI Międzyszkolnego Konkursu dla szkół podstawowych klas 6-8 w języku polskim „Gastronomia francuska”

Zespół Szkół Gastronomicznych

ul. Sienkiewicza 88

90-357 Łódź

Tel. (0-42) 636-75-44

Regulamin

XVI Międzyszkolnego Konkursu

dla szkół  podstawowych klas 6-8 w języku polskim

„Gastronomia francuska” 

 Temat : Czekolada w kuchni francuskiej

Organizator:

Organizatorem XVI Międzyszkolnego Konkursu „Gastronomia francuska” dla uczniów szkół podstawowych jest Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Osobą odpowiedzialną za realizację i  przebieg konkursu jest Małgorzata Czyżyk  i Agnieszka Lipska-Dangréaux . 

Adresat konkursu:

W konkursie mogą wziąć udział uczniowie szkół podstawowych klas 6-8 województwa łódzkiego, którzy w wyznaczonym terminie zgłoszą chęć uczestnictwa   u organizatora. 

Konkurs nie ogranicza się tylko do uczniów uczących się języka francuskiego.  

Adresatem może być każdy uczeń zainteresowany tematyką gastronomii francuskiej.

Cele konkursu:

  1. Motywowanie uczniów do poszerzania zakresu zainteresowań kulturą Francji.
  2. Wzmacnianie motywacji do nauki języka francuskiego.
  3. Zachęcanie uczniów do korzystania z różnych źródeł wiedzy.
  4. Kształtowanie postaw tolerancji i szacunku dla dziedzictwa kulturowego innych narodów.
  5. Integrowanie środowiska nauczycieli, romanistów i propagowanie idei zdrowej rywalizacji między szkołami.

 Terminarz konkursu:

Termin nadsyłania zgłoszeń z poszczególnych szkół: do 22.03.2022 /wtorek/

Prosimy także opiekunów  o zebranie od uczniów przystępujących do I etapu oświadczeń od rodziców o następującej treści:

  “Poświadczam odebranie informacji, że administratorem danych osobowych jest Zespół Szkół Gastronomicznych z siedzibą w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 88.
Przetwarzanie danych jest niezbędne do wykonania zadań statutowych administratora danych realizowanych dla dobra publicznego. Dane będą przetwarzane tylko w celu organizacji konkursu i nie będą udostępniane podmiotom innym niż upoważnione na podstawie przepisów prawa. Podanie danych jest dobrowolne, ale konieczne do udziału w konkursie. Osoba, której dane dotyczą, ma prawo dostępu do treści swoich danych i prawo ich poprawiania.

Konkurs jest publiczną imprezą – podstawowe dane identyfikacyjne laureatów (imię, nazwisko, szkoła, klasa) będą publikowane w internetowych serwisach informacyjnych administratora danych. Dane laureatów mogą też być udostępnione do publikacji w prasie. W odniesieniu do publikacji danych laureatów oraz przekazania ich prasie podmiot danych ma prawo wnieść sprzeciw do administratora danych.

Ponadto uprzejmie informujemy, że rozpowszechnianie wizerunków uczestników publicznej imprezy nie wymaga zgody.”     ( data, podpis opiekuna prawnego )
  • Warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest dostarczenie w/w oświadczeń przez opiekunów do organizatora konkursu w dniu 07.04.21 (czwartek) przed  przystąpieniem do testu.
  • Administrator danych nie wyraża zgody na podawanie przez opiekunów uczniów prywatnych numerów telefonów, ani żadnych innych prywatnych danych kontaktowych.

I etap teoretyczny: 07.04.2022 (czwartek)

  • zbiórka: godzina 9.40 w ZSG       ul. Sienkiewicza 88
  • test:  godz. 9.50

II etap praktyczny i rozdanie nagród odbędzie się podczas Dnia Otwartego w  ZSG –21. 04.22 (czwartek) o  godz. 10.00

Zgłoszenia uczniów należy przesyłać drogą elektroniczną na adres: agnieszkalipskadangreaux@wp.pl lub malgorzataczyzyk@zsg.elodz.edu.pl

Wszelkie dodatkowe pytania prosimy kierować na wyżej wymienione adresy e-mail.

Struktura i przebieg konkursu:

Konkurs organizowany jest w dwóch etapach i przeprowadzony w języku polskim, nadzorowany przez Komisję Konkursową powołaną przez Dyrektora ZSG. 

I etap – teoretyczny, podczas którego uczeń rozwiązuje test w języku polskim. Przedmiotem oceny będzie znajomość kuchni francuskiej.

Czas trwania I części – 45 minut.

Po I etapie, 10 laureatów zostanie zakwalifikowanych do II etapu.

Informacje o laureatach zostaną przesłane w ciągu 1 dnia drogą elektroniczną – załącznik 2 .          

II etap i podsumowanie konkursu połączone z rozdaniem nagród, to praktyczna część konkursu, w tym roku 

„Czekolada w kuchni francuskiej”

Może to być dowolny wyrób kulinarny związany z kuchnią francuską (potrawa, danie, przystawka, deser …) sporządzony według własnego pomysłu, inspiracji, kreatywności ….

Aby przystąpić do II etapu, należy przygotować w domu z własnych produktów wymyśloną przez siebie potrawę i przynieść ją  na konkurs do ZSG. Prosimy laureatów o przygotowanie wizytówki z danymi ucznia i nazwą potrawy.

Informujemy, że w miejscu przeprowadzania konkursu nie ma możliwości podgrzania potraw.

Oceniane będą:

  • ustna prezentacja  potrawy w języku polskim oraz wizytówka z nazwą potrawy i składnikami oraz  z danymi uczestnika /imię, nazwisko, szkoła/
  • dekoracja potrawy
  • smak
  • oryginalność
  • wkład pracy
  • zgodność z tematem (potrawa francuska)

Po ocenie wszystkich zaprezentowanych prac, Komisja Konkursowa podejmie decyzję  o przyznaniu miejsc finałowych.

W części finałowej odbędzie się podsumowanie konkursu, ogłoszenie wyników, wręczenie nagród i dyplomów.

Serdecznie zapraszamy również nauczycieli i rodziców laureatów.

Przewidywany czas trwania II części – około 2 h. 

Zadania Komisji Konkursowej:

Przeprowadzenie dwóch etapów konkursowych, teoretycznego i praktycznego.

W I etapie, sprawdzenie prac według podanego klucza.

Wyłonienie laureatów, którzy uzyskali największą liczbę punktów.

Powiadomienie laureatów o zakwalifikowaniu się do II etapu podając informację drogą elektroniczną.

Przeprowadzenie części praktycznej II etapu konkursu.

Sporządzenie listy finalistów.

Sporządzenie protokołu.

Strony internetowe dotyczące następujących haseł:

Francja – kultura i cywilizacja

Kuchnia francuska

Tradycje francuskie

Obyczaje francuskie

Święta francuskie

Zespół Szkół Gastronomicznych                                                            Załącznik 1

90-357 Łódź,  ul. Sienkiewicza 88

Tel. 0-42/ 636-75-44

Data …
 
 


 Karta zgłoszenia uczestnictwa

w XVI Konkursie „Gastronomia francuska”

dla uczniów szkół podstawowych klas 6-8

Imię i nazwisko ucznia/ uczniów :

……………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

Imię i nazwisko zgłaszającego nauczyciela,  e-mail służbowy:  

……………………………………………………………………………………………………

 Nazwa szkoły: 

…………………………………………………………………………………………………… 

Adres szkoły, telefon kontaktowy szkoły, e-mail szkoły: 

……………………………………………………………………

Przejdź do treści