Jakub Szcześniak z klasy III TF reprezentował naszą szkołę w konkursie barmana organizowanego w ramach XX Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. W konkursie rywalizowało 27 młodych barmanów ze szkół gastronomicznych z całej Polski oraz zza granicy – z Chin, Słowacji, Niemiec i Francji, a tematem tegorocznych zmagań było „Kulinarne dziedzictwo”.
Zadaniem uczestników rywalizacji było skomponowanie i wykonanie trzech porcji soft short drinka. Jakub przygotował słodko-kwaśny napój o nazwie „Huncwot”, podał go w szklanej kuli na srebrnym podstawku i udekorował świeżym rozmarynem. Poprawność wykonania oceniał juro techniczny – barman Stowarzyszenia Barmanów Polskich, wg karty oceny International Bartenders Association, natomiast smak, zapach i wygląd napojów był oceniany również przez barmanów zasiadających w jury degustacyjnym.
Receptura napoju:
- 5 ml syropu z granatu,
- 10 ml syropu poziomkowego,
- 20 ml soku z limonek,
- 30 ml soku pomarańczowego,
- 1,25 ml tartego imbiru.
Kuba bardzo dobrze poradził sobie z wykonaniem napoju, juror przyznał tylko 2 punkty karne. Napój zyskał też uznanie jury degustacyjnego. Ostatecznie nasz uczeń otrzymał wyróżnienie.
Gratulujemy i życzymy sukcesów!
Opiekunowie: Edyta Cieślak-Kudła, Klaudia Balcerowska