Dnia 04.04.2019 w ZSG odbył się II etap XIV Międzyszkolnego Konkursu „Gastronomia Francji”. 12 gimnazjalistów, którzy zakwalifikowali się do II etapu, przygotowało w domu potrawy pt: „Gruszka w roli głównej”. Najpopularniejszymi potrawami okazały się ciasta i torty.
Jury przewodniczyła Pani Dyrektor ZSG – Z. Wrześniewska. W skład jury weszły Panie wicedyrektor szkoły – B. Dębińska i Z. Zielińska. Jury oceniało prezentację ustną dania (oraz wizytówkę z danymi ucznia) ale przede wszystkim dekorację potrawy, jej smak, oryginalność i wkład pracy.
Po zliczeniu punktów I i II etapu Jury przyznało następujące miejsca:
- I miejsce – Natalia Nędzi z Gimnazjum OO Bernardynów,
- II miejsce – Aleksandra Ciotucha z BSP OO Bernardynów,
- III miejsce – Julia Sor – Gimnazjum nr 1 w Zgierzu,
- wyróżnienie – Aleksandra Zygier – ZS Katolickich,
- wyróżnienie – Nela Frieze – ZS Katolickich.
Wszyscy uczestnicy II etapu konkursu dostali nagrody rzeczowe. Podczas obrad jury wszyscy uczestnicy konkursu degustowali prezentowane potrawy swoich kolegów.
Organizatorzy konkursu – p. M. Czyżyk i p. A. Lipska bardzo serdecznie gratulują wszystkim uczniom wiedzy na temat gastronomii Francji oraz pomysłowości potraw. Dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie i zapraszamy na XV edycję konkursu i już się cieszymy na przyszły rok.
M. Czyżyk, A. Lipska