Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

III miejsce Patrycji Mikołajczyk i Katarzyny Gawrysiak w Jubileuszowym XX Konkursie Szkół Gastronomicznych

III miejsce Patrycji Mikołajczyk i Katarzyny Gawrysiak w Jubileuszowym XX Konkursie Szkół Gastronomicznych

8 marca 2019 r. w Krakowie odbyła się jubileuszowa XX edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. W konkursie wzięło udział 27 szkół z całej Polski. Tytułem tegorocznej edycji było „Dziedzictwo kulinarne”.

W części kelnerskiej naszą szkołę reprezentowały Patrycja Mikołajczyk i Katarzyna Gawrysiak z klasy II TA. Konkurs kelnerski składał się z dwóch części:

  • Część I – nakrycie stołu na 4 osoby według zaproponowanego menu oraz udekorowanie go zgodnie z tematem. Czas na wykonanie zadania wynosił 90 minut.
  • Część II – obsługa gości siedzących przy stole zgodnie z przygotowanym menu. Czas ok. 30 minut.

Uczestnicy byli oceniani przez 4-osobowe jury pod względem organizacji pracy podczas wykonywania nakrycia, sylwetki zawodowej, aranżacji stołu, prawidłowości nakrycia stołu, kreatywności, znajomości zasad obsługi konsumenta oraz prezentacji obsługi konsumenta do wybranego menu. W ramach konkursu ekipa zobowiązana była do uzasadnienia wyboru potraw i napojów oraz sposobu ich podania.

Nasz zespół kelnerski przygotował stół o nazwie „Leśne łowy”. Tematem przewodnim była kuchnia staropolska, dary lasu – owoce leśne i dziczyzna, bogactwo polskich rzek, kultura łowiectwa i zbieractwa oraz połączenie tego tematu z nowoczesną zastawa stołową. W skład menu wchodziły:

  • zupa – rosół z bażanta z kołdunami,
  • wino Chablis Le Classique,
  • I danie zasadnicze – filet z sandacza w sosie rozmarynowym, kasza pęczak na sypko, pieczone warzywa korzeniowe,
  • wino Château Haut Caillou,
  • II danie zasadnicze – szaszłyk z sarniny, puree z topinamburu, duszone borowiki w maśle,
  • kawa czarna, nalewka z czarnej porzeczki,
  • deser – strucla jabłkowa, coulis z owoców leśnych.

Dziewczęta zaprezentowały serwis zupy z kubka, serwis wina białego z butelki, serwis francuski pierwszego dania zasadniczego, dekantację wina czerwonego, serwis szaszłyka z szpady oraz serwis niemiecki deseru.

Uczennice zachwyciły całością pokazu – przygotowaniem merytorycznym, aranżacją stołu, dobranymi strojami kelnerskimi oraz miłą aparycją.

Ostatecznie uplasowały się na 3. miejscu w konkursie oraz zostały wyróżnione przez publiczność nagrodą za najładniejszą aranżację stołu. Uczennice do Łodzi wróciły z pucharem, dyplomami, voucherem na szkolenie kelnerskie w krakowskiej szkole restauratorów w wysokości 500 zł oraz nagrodami rzeczowymi.

Serdecznie gratulujemy i życzmy dalszych sukcesów!

Opiekunowie – Edyta Cieślak-Kudła, Klaudia Balcerowska


Galeria

Przejdź do treści