8 marca 2019 r. w Krakowie odbył się XX Jubileuszowy Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Do rywalizacji przystąpili kucharze z 27 szkół z całej Polski.
Tegoroczny konkurs był szczególny z tytułu XX-lecia jego obchodów. Uczniowie byli oceniani przez znanych polskich jurorów konkursów kulinarnych.
Nad całością jury czuwał szef kuchni Grand Signature Restaurant, Tomasz Smoczyk. Naszą szkołę w kategorii kucharza reprezentował Jacek Darnowski z kl III D TG.
Konkurs składał się z dwóch etapów:
- Część I – zadanie techniczne z surowców przygotowanych przez organizatora, taki mini Black Box. Uczniowie nie są uprzedzani wcześniej co będzie do wykonania.
- Część II – przygotowanie 10 porcji zakąski z czego 2 do oceny degustacyjnej a 8 wieloporcjowo. Do wykonania zadania należało użyć składnik główny – mięso zwierząt rzeźnych lub rybę oraz przynajmniej jeden produkt zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Specjalność charakterystyczne dla swojego regionu, zgodnie z tematem konkursu – dziedzictwo kulinarne.
Jacek Darnowski przygotował zakąskę – wołowina/jabłko grójeckie/burak/sezam.
Czas wykonania zadania technicznego i głównego to 180 minut.
Świetne przygotowanie techniczne oraz wysublimowane połączenia smakowe w potrawie przesądziły o wygranej.
I miejsce Jacka to kolejny sukces łódzkiego Gastronomika w tym konkursie.
Jacek oprócz licznych nagród rzeczowych otrzymał również 7-dniowe szkolenie w Hotelu Grand Signature w Krakowie z szefem Tomaszem Smoczyk, 3-dniowe szkolenie w Hotelu Arłamów oraz wyjazd na Targi gastronomiczne w Mediolanie host Milano.
Opiekun – Elżbieta Kurowska.