Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

XLIX Wystawa Stołów Okolicznościowych – Regulamin konkursu “Najładniejszy Stół Okolicznościowy”

Konkurs odbędzie się w dniach:

część I: 6-7 grudnia 2022;

część II: Dzień otwarty szkoły, II semestr (kwiecień/maj)

Cele konkursu:

Głównym celem konkursu jest podsumowanie projektu edukacyjnego „Aranżacja stołu okolicznościowego” realizowanego w klasach II, III i IV technikum po szkole podstawowej, oraz:

· rozwijanie różnych zainteresowań uczniów,

· rozbudzanie postaw twórczych i kreatywnych,

· prezentacja zainteresowań uczniów,

· mobilizowanie do poszukiwania wiadomości korzystając z różnych źródeł,

· wykorzystanie wiadomości i umiejętności uzyskanych na różnych przedmiotach, nie tylko zawodowych,

· rozwijanie umiejętności pracy w grupach.

Postanowienia ogólne:

Uczestnikami konkursu mogą być uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych

Organizatorzy konkursu: nauczycielki przedmiotów zawodowych: mgr inż. Iwona Wolska, mgr inż. Bożena Bocheńska.

Do obowiązków organizatorów należy:

· zapewnienie miejsca prezentacji uczestnikom konkursu

· zapewnienie prawidłowego przebiegu konkursu

· zapewnienie niezależnej komisji konkursowej

Kategorie konkursowe:

· Część I (grudzień 2022): Najładniejszy Stół Świąteczny

· Część II (Dzień otwarty szkoły, II semestr (kwiecień, maj): Najładniejszy Stół Okolicznościowy i Najładniejszy Stół Niekonwencjonalny

Część I (grudzień 2022): Najładniejszy Stół Świąteczny.

W tej kategorii uczestniczą uczniowie klas II technikum.

I etap konkursu – eliminacje

Aranżację stołu okolicznościowego przygotowują uczniowie w grupach max. 4-ro osobowych.

Uczestnicy konkursu mogą korzystać ze sprzętu szkolnego (stoły, bielizna, zastawa stołowa) po wcześniejszym uzgodnieniu z opiekunami pracowni zawodowych. Pozostały sprzęt należy zapewnić we własnym zakresie.

Uczestnicy wystawy ustalają z opiekunem aranżację stołu (tematykę, elementy dekoracyjne). Opiekunem może być każdy nauczyciel ZSG. Opiekun stołu określa zakres prac związanych z projektem edukacyjnym do dnia 22 października 2022r.

W aranżacji stołu należy umieścić nazwę stołu, wizytówkę wykonawców (imiona i nazwiska wykonawców oraz klasa, imię i nazwisko opiekuna stołu) oraz kartę menu dostosowaną do zastawy prezentowanej na stole). Aranżacje bez nazwy stołu oraz wizytówki i karty menu nie będą uwzględnione w konkursie.

Do dnia 4 listopada 2022r. uczestnicy zobowiązani są przesłać do opiekuna-nauczyciela, na pocztę Office zdjęcia skomponowanej aranżacji stołu lub projekt, wizualizację komputerową – dotyczy nietypowych, dużych konstrukcji.

Do dnia 7 listopada 2022r. opiekun przesyła zdjęcia do organizatorek konkursu. Opiekun stołu ma prawo nie zgłosić stołu do konkursu, jeżeli uczniowie nie wywiążą się z zakresu przydzielonych prac.

Po 7 listopada 2022r. zdjęcia aranżacji stołów nie będą przyjmowane przez organizatorki konkursu. W dniach 08 – 10 listopada 2022r. nadesłane przez uczniów propozycje stołów będą ocenianie przez szkolną komisję

konkursową i najlepsze aranżacje zostaną zakwalifikowane do II etapu. Lista wstępna zakwalifikowanych stołów do etapu II zostanie podana 14 listopada 2022r. w ogłoszeniach dziennika librus.

W dniach 15 – 18 listopada 2022r. będzie możliwość wyjaśnienia u organizatorek konkursu negatywnie ocenionych zdjęć.

Lista końcowa zakwalifikowanych stołów do etapu II zostanie podana 21 listopada 2021r. w ogłoszeniach dziennika librus.

II etap konkursu – finał odbędzie się 7 grudnia 2022 r. tj. w ostatnim dniu trwania Wystawy Stołów Okolicznościowych.

Kryteria oceniania prac konkursowych:

· Pomysłowość 0 – 10pkt.

· Prawidłowość i staranność nakrycia 0 – 10pkt.

· Zgodność nakrycia z proponowanym menu 0 – 10pkt.

· Trafność doboru elementów dekoracyjnych do tematu stołu 0 – 10pkt.

· Ogólne wrażenie estetyczne 0 – 10pkt.

Iwona Wolska

Przejdź do treści