Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Zboża najwyższej jakości. Powrót do zbóż pradawnych

Zboża najwyższej jakości. Powrót do zbóż pradawnych

W dniach 14-15.12.2023 roku w Rudce na Podlasiu odbył się konkurs zatytułowany „Zboża najwyższej jakości. Powrót do zbóż pradawnych”. Był to konkurs ogólnopolski adresowany do uczniów szkół gastronomicznych. Z naszej szkoły do konkursu zakwalifikowały się dwie drużyny – drużyna piekarzy i drużyna kucharzy. W kategorii piekarze wystartowały: Natalia Pintera i Patrycja Walencka, zaś w kategorii kucharze: Kinga Kowalczyk i Natalia Kucharska. Zadaniem naszych uczennic było opracowanie autorskich receptur i wykonanie na konkursie wypieków oraz potraw opartych na wykorzystaniu mąki ze zbóż pradawnych. Natalia Pintera oraz Patrycja Walencka zajęły V miejsce w kategorii piekarz, zaś Kinga Kowalczyk i Natalia Kucharska zajęły IV miejsce w kategorii kucharz. Nie było to łatwe zadanie, gdyż potrawy i wypieki z mąk pochodzących ze zbóż pradawnych nie są zbyt popularne ani łatwe do wykonania.

Serdecznie gratulujemy.

Opiekunki: Małgorzata Zamożniewicz i Edyta Szewczyk 

Przejdź do treści