Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

XXII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych – kategoria kucharz

XXII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych – kategoria kucharz

04 marca  2021r odbył się finał Małopolskiego  Konkursu Kulinarnego organizowanego przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie . Temat konkursu   „ Kuchnia bez granic”.

Tegoroczny konkurs różnił się  od poprzednich edycji z powodu sytuacji pandemicznej.

Najpierw uczestnicy  w formie on- line  musieli przesłać autorską recepturę dania konkursowego na 10 porcji zakąski zimnej, zdjęcia obrazujące przygotowania przez uczestnika poszczególnych elementów zakąski, oraz efekt końcowy -aranżację talerza.  W części on-line w kategorii kucharz można było uzyskać 50 pkt.  W tegorocznym konkursie wzięło udział 16 szkół z całej Polski. Ze względu na taką formę konkursu ,uczestnicy musieli wykazać się ogromną  kreatywnością ,aby  receptura oraz  etapy pracy  przedstawione na zdjęciach przekonały jury o wyjątkowości potrawy.

Miło mi poinformować, że naszą szkołę w kategorii kucharza reprezentował uczeń Dominik Diug z kl 2 Pa i zajął III miejsce.

Dominik wykonał tatara z łosia, sałatkę z selera naciowego, chipsy, sos winno- śmietanowy oraz kawior z mango

Gratuluję  i życzę kolejnych sukcesów

                                                                                                          Opiekun Elżbieta Kurowska


Galeria

Przejdź do treści