04 marca 2021r odbył się finał Małopolskiego Konkursu Kulinarnego organizowanego przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie . Temat konkursu „ Kuchnia bez granic”.
Tegoroczny konkurs różnił się od poprzednich edycji z powodu sytuacji pandemicznej.
Najpierw uczestnicy w formie on- line musieli przesłać autorską recepturę dania konkursowego na 10 porcji zakąski zimnej, zdjęcia obrazujące przygotowania przez uczestnika poszczególnych elementów zakąski, oraz efekt końcowy -aranżację talerza. W części on-line w kategorii kucharz można było uzyskać 50 pkt. W tegorocznym konkursie wzięło udział 16 szkół z całej Polski. Ze względu na taką formę konkursu ,uczestnicy musieli wykazać się ogromną kreatywnością ,aby receptura oraz etapy pracy przedstawione na zdjęciach przekonały jury o wyjątkowości potrawy.
Miło mi poinformować, że naszą szkołę w kategorii kucharza reprezentował uczeń Dominik Diug z kl 2 Pa i zajął III miejsce.
Dominik wykonał tatara z łosia, sałatkę z selera naciowego, chipsy, sos winno- śmietanowy oraz kawior z mango
Gratuluję i życzę kolejnych sukcesów
Opiekun Elżbieta Kurowska