6 marca 2020r w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie odbyła się XXI edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych,
Tematem tegorocznego konkursu były „Ponadczasowe smaki natury”.
Uczennice Wiktoria i Ola kl. 1Pa pod opieką p.Iwony Wolskiej.
-
zajęły I miejsce -kategoria Kelner Gratulacje dla Naszych debiutantek
Uczennice przygotowały aranżacje stołu „Na folwarku”,która nawiązywała do kultury łowickiej oraz twórczości jednego z najwybitniejszych twórców malarstwa realistycznego Józefa Chełmońskiego.
Uczennice zaproponowały następujące Menu
Ciepła przystawka
Mini gołąbki z mięsem
i kaszą manną,
sos pomidorowo-rozmarynowy,
tost z chleba żytniego świątnickiego,
masło kaparowe
Zupa
Krem ze szczawiu, jajo 63*, chips z sera koziego
Danie rybne
Sandacz pieczony,
kiszona kapusta karmelizowana,
krokiet z kaszy jaglanej,
olej lniany szczypiorkowy
Wino: Miód pitny czwórniak
Odświeżenie
Sorbet z szarej renety
i kwiatów czarnego bzu
Danie główne
Filet z gęsi owsianej
z Bogusławic sous vide,
gruszka pieczona ze śliwką łowicką,
kluski tulane,
marchew konfitowana,
kruszonka z orzechów włoskich
Wino: Pinot Noir
Deser
Piernik marchewkowy,
lody kardamonowe, sos malinowy
Napoje
Woda z pigwą i miętą, Kawa zbożowa po wiedeńsku
Uczeń Jacek Darnowski IV .D pod opieką p. Renaty Błoch
- zajął II miejsce -kategoria Kucharz Gratulacje
Kursie Kulinarny składał się z dwóch zadań.
- Zadaniem obowiązkowym dla wszystkich uczestników konkursu kulinarnego było wyfiletowanie, uformowanie w dowolny sposób i usmażenie pstrąga soute .
- Przygotowania zakąski zimnej z użyciem produktu naturalnego, charakterystycznego dla swojego regionu jako składnika głównego oraz innych produktów, zgodnie z tematem konkursu.
Głównym składnikiem regionalnym wybranym z listy do skomponowania dania konkursowego było
MASŁO.
Jest to
wysokowartościowy składnik kulinarny, który poprzez swoje walory smakowe,charakterystyczny
słodkawy zapach,aksamitną konsystencję
nadaję potrawom wyjątkowy smak i aromat .Jacek pokazał masło w wielu
odsłonach wykorzystując ten niepozorny produkt regionalny do
skomponowania
swojego dania.
Zakąska Zimna
- Łosoś gravlax zawinięty w nori
- Sos beurre blanc
- Krokiet ziemniaczany z cebulą
- Marynowane jabłko z pudrem ziołowym
- Por konfitowany z kruszonką z orzechem laskowym
- Chips ze skóry z łososia