Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

XXI edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych

XXI edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych

6  marca  2020r  w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie odbyła się  XXI edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych,

Tematem tegorocznego   konkursu były  Ponadczasowe smaki natury”.


Uczennice Wiktoria i Ola kl. 1Pa pod opieką p.Iwony  Wolskiej.

  •   zajęły I miejsce -kategoria Kelner  Gratulacje dla Naszych debiutantek

    Uczennice przygotowały aranżacje stołu „Na folwarku”,która nawiązywała do kultury łowickiej oraz   twórczości jednego z najwybitniejszych twórców malarstwa realistycznego Józefa Chełmońskiego.

    Uczennice zaproponowały następujące Menu

    Ciepła przystawka
    Mini gołąbki z mięsem
    i kaszą manną,
    sos pomidorowo-rozmarynowy,
    tost z chleba żytniego świątnickiego,
    masło kaparowe

    Zupa
    Krem ze szczawiu, jajo 63*, chips z sera koziego

    Danie rybne
    Sandacz pieczony,
    kiszona kapusta karmelizowana,
    krokiet z kaszy jaglanej,
    olej lniany szczypiorkowy

    Wino: Miód pitny czwórniak

    Odświeżenie
    Sorbet z szarej renety
    i kwiatów czarnego bzu

    Danie główne
    Filet z gęsi owsianej
    z Bogusławic sous vide,
    gruszka pieczona ze śliwką łowicką,
    kluski tulane,
    marchew konfitowana,
    kruszonka z orzechów włoskich

    Wino: Pinot Noir

    Deser
    Piernik marchewkowy,
    lody kardamonowe, sos malinowy

    Napoje
    Woda z pigwą i miętą, Kawa zbożowa po wiedeńsku

Uczeń Jacek Darnowski IV .D pod opieką  p. Renaty Błoch

  • zajął II miejsce -kategoria Kucharz  Gratulacje

  Kursie Kulinarny składał się z dwóch zadań.

  • Zadaniem obowiązkowym dla wszystkich uczestników konkursu kulinarnego było wyfiletowanie, uformowanie w dowolny sposób  i usmażenie  pstrąga soute .
  •  Przygotowania zakąski zimnej  z użyciem produktu naturalnego, charakterystycznego dla  swojego regionu jako składnika głównego oraz innych produktów, zgodnie z tematem konkursu.

Głównym składnikiem regionalnym wybranym z listy  do  skomponowania   dania konkursowego było MASŁO. Jest to wysokowartościowy składnik kulinarny, który poprzez swoje walory smakowe,charakterystyczny słodkawy zapach,aksamitną konsystencję  nadaję potrawom wyjątkowy  smak i aromat .Jacek pokazał masło w wielu odsłonach  wykorzystując  ten niepozorny produkt regionalny do skomponowania swojego dania.

Zakąska Zimna 

  • Łosoś gravlax zawinięty w nori
  • Sos beurre blanc
  • Krokiet ziemniaczany z cebulą
  • Marynowane jabłko z pudrem ziołowym
  • Por konfitowany z kruszonką z orzechem laskowym
  • Chips ze skóry z łososia

Galeria

Przejdź do treści