W dniach 24-30 marca 2021 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi odbyła się XLVII Wystawa Stołów Okolicznościowych.
W przygotowaniu wystawy brali udział uczniowie z klas II i III Technikum wraz z nauczycielami. Przygotowania przebiegały w dwóch etapach.
Pierwszy etap odbywał się on line. i polegał na przesyłaniu przez uczniów zdjęć przygotowanych aranżacji stołów do opiekunek wystawy. Następnie Komisja wyłoniła najciekawsze, prawidłowo wykonane prace.
W drugim etapie uczniowie pod opieką nauczycieli w ramach zajęć pracowni technologicznej, przy zachowaniu reżimu sanitarnego przygotowali w salach lekcyjnych swoje aranżacje stołów.
W tym roku szkolnym ze względu na sytuację epidemiczną zwiedzanie Wystawy Stołów Okolicznościowych odbywało się w formie online na kanale You Tube.
Na wystawie zaprezentowano 19 stołów niekonwencjonalnych i 26 okolicznościowych.
Tematyka stołów niekonwencjonalnych była zróżnicowana. Pojawiły się aranżacje inspirowane
· ekologią: Przyjacielskie śniadanie ekologiczne w rytmie zero waste (stół wykonany z pudełek po zapałkach
· filmami: Gwiezdne Wojny, Wizyta u Kapitana Nemo, Herbatka w Krainie Czarów , High School Musical
· naturą: Stół na Święto Hubertusa, Leśna Polana
· tradycjami innych krajów: Japonia-Zapach wiśni.
oraz wiele innych.
Wśród stołów okolicznościowych dominowała tematyka wielkanocna. Uczniowie przygotowali 12 różnorodnych propozycji nakrycia stołu wielkanocnego: od tradycyjnych do nowoczesnych. Pojawiły się też nakrycia weselne i na spotkania we dwoje.
Wystawa była organizowana pod opieką Iwony Wolskiej i Bożeny Bocheńskiej.
W trakcie trwania Wystawy odbył się coroczny konkurs „Najładniejszy stół niekonwencyjny i okolicznościowy”. Jury zgodnie z regulaminem konkursu oceniło przygotowane aranżacje stołów i wyłoniło zwycięzców.
Podajemy wyniki Konkursu.
Kategoria I
STOŁY NIEKONWENCJONALNE I MIEJSCE:
· Stół pokerowy, autorzy: B. Chmielewski, D. Diug, M. Matusiak, K. Pytel, kl. II PA,
· Zapach wiśni, autorzy: M. Kośka, S. Janiczek, kl. II GA, II MIEJSCE:
· Obiad w kurniku, autorzy: M. Pluciński, K. Gustowski, M. Muszyński, A. Kowalski, kl. III B, III MIEJSCE:
· Kolacja u Coco Chanel, autorzy: W. Wróbel, A. Stańczyk, M. Rusinkiewicz, U. Paciorkowska, kl. II PA,
· Stół na święto Hubertusa, autorzy: P. Ratajska, O. Czyż, L. Lipczyńska, kl. II PB, WYRÓŻNIENIE:
· Herbatka w krainie czarów, autorzy: N. Piechota, M. Puzoń, N. Kufel, Y. Mandrazhii, kl. II PC i II PD,
· Lunch podczas nauki online, autorzy: Z. Frontczak, A. Wesołowska, kl. III C,
· Uczta bogów greckich, autorzy: E. Toma, J. Zapęcki, J. Gołębiewski, Ł. Karolewski, kl. III E,
· Stół średniowieczny, autorzy: K. Tietianiec, K. Krajewski, I. Gavryliuk, K. Filich, kl. II GD,
· Przyjacielskie śniadanie ekologiczne w rytmie zero waste, autorzy: K. Otorowski, K. Jańczyk, kl. II PD,
Kategoria II
STOŁY OKOLICZNOŚCIOWE I MIEJSCE:
· Obiad ślubny, autorzy: J. Ponińska, K. Latek, R. Latek, kl. IIGB, II MIEJSCE:
· Wielkanoc na ludowo, autorzy: M. Bors, B. Piórkowski, kl. II PC, III MIEJSCE:
· Śniadanie z jajem, autorzy: M. Kabzińska, J. Ufnalska, Z. Borszyńska, kl. IIIB,
WYRÓŻNIENIE
· Valentine’s supper in London, autorzy: N. Kalecińska, N. Kazimierczak, A. Malinowska, kl. II GA,
· Stół weselny, autorzy: S. Świderek, K. Kazanowska, M. Peryt, M. Jaworski, IIGA,
· Obiad w ogrodzie, autorka: O. Karlikowska, kl. IIGB,
· Stół wielkanocny, autorzy: E. Czajkowska, M. Nowacka, kl. IIPA,
· Śniadanie wielkanocne w nowoczesnym wydaniu, autorzy: K. Gustowski, M. Pluciński, kl. IIIB,