Konkurs odbędzie się w dniach:
część I: 6-7 grudnia 2022;
część II: Dzień otwarty szkoły, II semestr (kwiecień/maj)
Cele konkursu:
Głównym celem konkursu jest podsumowanie projektu edukacyjnego „Aranżacja stołu okolicznościowego” realizowanego w klasach II, III i IV technikum po szkole podstawowej, oraz:
· rozwijanie różnych zainteresowań uczniów,
· rozbudzanie postaw twórczych i kreatywnych,
· prezentacja zainteresowań uczniów,
· mobilizowanie do poszukiwania wiadomości korzystając z różnych źródeł,
· wykorzystanie wiadomości i umiejętności uzyskanych na różnych przedmiotach, nie tylko zawodowych,
· rozwijanie umiejętności pracy w grupach.
Postanowienia ogólne:
Uczestnikami konkursu mogą być uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych
Organizatorzy konkursu: nauczycielki przedmiotów zawodowych: mgr inż. Iwona Wolska, mgr inż. Bożena Bocheńska.
Do obowiązków organizatorów należy:
· zapewnienie miejsca prezentacji uczestnikom konkursu
· zapewnienie prawidłowego przebiegu konkursu
· zapewnienie niezależnej komisji konkursowej
Kategorie konkursowe:
· Część I (grudzień 2022): Najładniejszy Stół Świąteczny
· Część II (Dzień otwarty szkoły, II semestr (kwiecień, maj): Najładniejszy Stół Okolicznościowy i Najładniejszy Stół Niekonwencjonalny
Część I (grudzień 2022): Najładniejszy Stół Świąteczny.
W tej kategorii uczestniczą uczniowie klas II technikum.
I etap konkursu – eliminacje
Aranżację stołu okolicznościowego przygotowują uczniowie w grupach max. 4-ro osobowych.
Uczestnicy konkursu mogą korzystać ze sprzętu szkolnego (stoły, bielizna, zastawa stołowa) po wcześniejszym uzgodnieniu z opiekunami pracowni zawodowych. Pozostały sprzęt należy zapewnić we własnym zakresie.
Uczestnicy wystawy ustalają z opiekunem aranżację stołu (tematykę, elementy dekoracyjne). Opiekunem może być każdy nauczyciel ZSG. Opiekun stołu określa zakres prac związanych z projektem edukacyjnym do dnia 22 października 2022r.
W aranżacji stołu należy umieścić nazwę stołu, wizytówkę wykonawców (imiona i nazwiska wykonawców oraz klasa, imię i nazwisko opiekuna stołu) oraz kartę menu dostosowaną do zastawy prezentowanej na stole). Aranżacje bez nazwy stołu oraz wizytówki i karty menu nie będą uwzględnione w konkursie.
Do dnia 4 listopada 2022r. uczestnicy zobowiązani są przesłać do opiekuna-nauczyciela, na pocztę Office zdjęcia skomponowanej aranżacji stołu lub projekt, wizualizację komputerową – dotyczy nietypowych, dużych konstrukcji.
Do dnia 7 listopada 2022r. opiekun przesyła zdjęcia do organizatorek konkursu. Opiekun stołu ma prawo nie zgłosić stołu do konkursu, jeżeli uczniowie nie wywiążą się z zakresu przydzielonych prac.
Po 7 listopada 2022r. zdjęcia aranżacji stołów nie będą przyjmowane przez organizatorki konkursu. W dniach 08 – 10 listopada 2022r. nadesłane przez uczniów propozycje stołów będą ocenianie przez szkolną komisję
konkursową i najlepsze aranżacje zostaną zakwalifikowane do II etapu. Lista wstępna zakwalifikowanych stołów do etapu II zostanie podana 14 listopada 2022r. w ogłoszeniach dziennika librus.
W dniach 15 – 18 listopada 2022r. będzie możliwość wyjaśnienia u organizatorek konkursu negatywnie ocenionych zdjęć.
Lista końcowa zakwalifikowanych stołów do etapu II zostanie podana 21 listopada 2021r. w ogłoszeniach dziennika librus.
II etap konkursu – finał odbędzie się 7 grudnia 2022 r. tj. w ostatnim dniu trwania Wystawy Stołów Okolicznościowych.
Kryteria oceniania prac konkursowych:
· Pomysłowość 0 – 10pkt.
· Prawidłowość i staranność nakrycia 0 – 10pkt.
· Zgodność nakrycia z proponowanym menu 0 – 10pkt.
· Trafność doboru elementów dekoracyjnych do tematu stołu 0 – 10pkt.
· Ogólne wrażenie estetyczne 0 – 10pkt.
Iwona Wolska