11 kwietnia 2025 r. podczas dnia otwartego w naszej szkole odbył się finał XIX Międzyszkolnego Konkursu „Gastronomia Francji” – „Ciekawa potrawa francuska ” dla uczniów szkół podstawowych.
Przygotowane przez uczniów potrawy oceniło Jury w składzie:
*Dyrektor mgr Zofia Wrześniewska
*V-ce dyr. mgr Beata Dębińska
*V-ce dyr. mgr inż. Klaudia Balcerowska
Laureatami XIX edycji konkursu zostali:
I miejsce – Nadia Wardęszkiewicz z ŁSO nr 4 za „Quiche”
II miejsce – Alicja Kmin z Zespołu Szkół nr 8 za „Tarte aux pommes”
III miejsce – Aleksandra Paździor z SP nr 10 w Zgierzu za „Galette des rois”
Wyróżnienia otrzymali:
· Katarzyna Grabowska z Bernardyńskiej Szkoły Podstawowej za „Forêt noir”
· Wiktor Urbaniak z SP nr 1 w Zgierzu za „Boeuf bourgignon”
Uczennice klasy III D Technikum Nawel Henni, Zuzanna Szymańska oraz Oliwia Jasica i Małgorzata Grocholińska z klasy IV E zajmowały się serwowaniem potraw i obsługą gości.
Małgorzata Czyżyk i Agnieszka Lipska- Dangréaux
