Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych to prestiżowa impreza gastronomiczna dla uczniów organizowana od 1999 roku przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Uczestniczą w niej uczniowie z różnych regionów Polski oraz drużyny zagraniczne. W tym roku do rywalizacji dołączyły nawet drużyny z Chin i Gruzji. Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Konkurs odbywa się w kategoriach: kucharz, kelner, barman. Temat konkursu w tegorocznej edycji to „Na królewskim stole”.
Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi reprezentowali uczniowie Technikum Gastronomicznego. W kategorii kelnerskiej Aneta Warsińska i Patrycja Mikołajczyk z klasy I ta przygotowały stół pod tytułem „Kiść winogron dla króla Filipa” i zaprezentowały umiejętności dotyczące obsługi gości serwisem francuskim, niemieckim oraz angielskim do zaplanowanego menu. Uczennice zdobyły 3 miejsce w klasyfikacji generalnej. W kategorii barman, Adrian Zduńczyk z klasy III td, wykonał short drinka o nazwie „Trakt królewskich smaków” techniką blenderowania na bazie awokado, soku ananasowego, soku z cytryny oraz syropu marakuja i świeżej mięty. Uczeń zajął 4. miejsce i otrzymał wyróżnienie. W kategorii kucharz, Gastronomik reprezentował Łukasz Woźniak z klasy III ta, który przygotował zakąskę w postaci roladek z puree jabłkowo-selerowym, piklowaną rzepą, chipsem jabłkowym i oliwą marchwiową oraz danie główne na bazie polędwiczki wieprzowej w panierce z kaszy gryczanej, demi glace, puree z kalafiora, oliwy smakowej, majonezu ziołowego i chipsa z cebuli. Łukaszowi zabrakło 0,4 punktu do wyróżnienia. Wszyscy uczniowie zaprezentowali wysoki poziom przygotowania zawodowego i godnie reprezentowali naszą szkołę podczas konkursu.
Serdecznie gratulujemy i życzmy dalszych sukcesów!