W dniach 11.06-24.06.2017 r młodzież klas 2 z Zespołu Szkół Gastronomicznych wraz z opiekunami z Panią Dorotą Andrzejewską i Panią Agnieszka Stępień w ramach Projektu Erasmus+ zdobywali wiedzę w restauracjach pięknych miejscowości w Portugalii.
W ciągu dwóch tygodni byli pomocnikami kucharzy, pomagali w przygotowaniu potraw a także prezentowali swoje umiejętności na barze czy przy obsłudze gości. Codziennie uczestniczyli również w lekcjach z języka portugalskiego co owocowało możliwością porozumienia się ze swoimi przełożonymi w ich ojczystym języku.
W czasie wolnym młodzież zwiedzała miasto, poznawała smaki potraw regionalnych a także chętnie spędzała czas na plaży.
Niestety dwa tygodnie minęły szybko ale młodzież wróciła z nowymi doświadczeniami kulinarnymi oraz fascynacją nową kulturą.
- prezentacja z wyjazdu (PDF)