Trzecia grupa nauczycieli kształcenia praktycznego i przedmiotów zawodowych odbyła staż w Portugalii w ramach projektu „Mobilni na rynku europejskim – Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” na zasadach Programu Erasmus+. Odbył się on w dniach 24.06 – 01.07.2017 r.
Celem projektu było praktyczne szkolenie z zakresu kuchni portugalskiej (w szczególności regionu Minho), nabycie nowych kompetencji zawodowych oraz poznanie systemu szkolnictwa zawodowego Portugalii. Podczas pobytu zapoznaliśmy się z ofertą gastronomiczną regionu, odbyliśmy kulinarne zajęcia warsztatowe, które obejmowały następującą tematykę: typowe dania rybne i owoce morza, dania mięsne, wyroby garmażeryjne, tradycyjne desery portugalskie, przystawki portugalskie zwane petiscos, przyprawy stosowane w kuchni portugalskiej.
Zapraszamy do zapoznania się ze sprawozdaniem i ze zdjęciami z wyjazdu:
- sprawozdanie z wyjazdu (PDF)
- zdjęcia – „Czytaj dalej”