„Przy stole – o kulturze i historii” to warsztaty kulinarne w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. 10 października 2018 r. grupa zainteresowanych uczniów pod opieką p. Zielińskiej, p. Witkowskiej i p. Pietrowskiej uczestniczyła w niezwykłych warsztatach savoir vivre i gotowania potraw z dawnych lat.
Królewski Wilanów jest nieocenionym świadkiem ponad 300-letniej historii. Zmieniały się czasy, obyczaje, tradycje i trendy, a wilanowski pałac wciąż istniał, stając się domem dla wielu znamienitych rodów. Niezwykle bogata przeszłość tego miejsca zobowiązuje nie tylko do zachowania pamięci o dawnych czasach, ale też do jej zgłębiania i odtwarzania, aby mogła żyć w świadomości współczesnego społeczeństwa. Tak rozumiana edukacja – poprzez żywy kontakt z historią – jest misją Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Elementem zaś tej misji jest rekonstrukcja historyczna, w tym kulinarna. (villaintrata.pl)
Chcąc pokazać naszym uczniom takie spojrzenie na kulinaria już po raz drugi odwiedziliśmy Wilanów i gotowaliśmy pod okiem znakomitych szefów-rekonstruktorów kuchni dawnej.