W piątek 19 kwietnia odbył się Ogólnopolski Konkurs Kulinarny W Grodzisku Mazowieckim.
Tegoroczny temat konkursu to „Polska tradycja w nowoczesnej odsłonie – pierogi z nieoczywistym farszem i legumina, czyli królestwo różnorodności.
Uczniowie w tym konkursie startowali w dwóch kategoriach:
Część teoretyczna, w której należy rozwiązać test z wiedzy ogólnej z technologii gastronomicznej, towaroznawstwa żywności oraz rozszerzone informacje na temat produktów zbożowych i pieczywa cukierniczego nietrwałego. Dodatkowo uczeń części teoretycznej miał za zadanie uformować chałkę z gotowego ciasta drożdżowego oraz sporządzić samodzielnie z przygotowanych przez organizatora składników kruszonkę.
Kategoria kucharz – zadaniem uczestnika było wykonanie po 2 porcje dania głównego i deseru w ciągu 90 minut zgodnie z tematem konkursu
Naszą szkołę reprezentowały uczennice:
Kategoria test wiedzy teoretycznej: Julia Szymańska, Sofiia Shamarina kl 2A TG
Kategoria Kucharz :Maja Płoszajska, Marlena Wrębiak kl 2A TG
Miło nam poinformować, że:
Marlena Wrębiak II miejsce i wyróżnienie za różnorodność i dobór składników w daniu głównym.
Maja Płoszajska wyróżnienie w trzech kategoriach:
1. za wykorzystanie różnych technik sztuki kulinarnej.
2. za mise-en-place i utrzymanie czystości i porządku podczas pracy.
3. za sposób podania i wrażenie wizualne dania głównego.
Julia Szymańska i Sofiia Shamarina wykazały się ogromną wiedzą w zakresie teoretycznej wiedzy kulinarnej.
Gratulacje dla dziewczyn oraz powodzenia podczas kolejnych zmagań konkursowych.
Opiekun Elżbieta Kurowska