Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

VI Regionalne Podróże Kulinarne Grodzisk Mazowiecki 19.04.2024 r.

VI Regionalne Podróże Kulinarne Grodzisk Mazowiecki 19.04.2024 r.

W piątek 19 kwietnia odbył się Ogólnopolski Konkurs Kulinarny W Grodzisku Mazowieckim.

Tegoroczny temat  konkursu to „Polska tradycja w nowoczesnej odsłonie – pierogi z nieoczywistym farszem i legumina, czyli królestwo różnorodności.

Uczniowie w tym konkursie startowali w dwóch kategoriach:

Część  teoretyczna, w której należy rozwiązać test z  wiedzy ogólnej z technologii gastronomicznej, towaroznawstwa żywności oraz rozszerzone informacje na temat produktów zbożowych i pieczywa cukierniczego nietrwałego. Dodatkowo uczeń  części teoretycznej miał za zadanie uformować chałkę z gotowego ciasta drożdżowego oraz sporządzić samodzielnie z przygotowanych przez organizatora składników kruszonkę.

Kategoria kucharz – zadaniem uczestnika było wykonanie po 2 porcje dania głównego i deseru w ciągu 90 minut  zgodnie z tematem konkursu

Naszą szkołę reprezentowały uczennice:

Kategoria test wiedzy teoretycznej: Julia Szymańska, Sofiia Shamarina kl 2A TG

Kategoria Kucharz :Maja Płoszajska, Marlena Wrębiak kl 2A TG

Miło nam poinformować, że:

Marlena Wrębiak II miejsce i wyróżnienie za różnorodność i dobór składników w daniu głównym.

Maja Płoszajska wyróżnienie w trzech kategoriach:
1. za wykorzystanie różnych technik sztuki kulinarnej.
2. za mise-en-place i utrzymanie czystości i porządku podczas pracy.
3. za sposób podania i wrażenie wizualne dania głównego.
Julia Szymańska i Sofiia Shamarina wykazały się ogromną wiedzą w zakresie teoretycznej wiedzy kulinarnej.

Gratulacje dla dziewczyn  oraz powodzenia podczas kolejnych zmagań konkursowych.

Opiekun  Elżbieta Kurowska

Przejdź do treści