W Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu odbył się finał V Ogólnopolskiego Turnieju na „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz”. Wzięli w nim udział uczniowie klas programowo najwyższych Szkoły Branżowej I Stopnia, którzy przebrnęli eliminacje okręgowe. Tematem przewodnim tegorocznych zmagań konkursowych były „Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”. Szkołę naszą reprezentowała Oliwia Gębicka, uczennica klasy 3p BS, która przygotowała zakąskę „Szałot śląski” oraz danie główne „Roladkę z kurczaka po śląsku z sosem myśliwskim, kluską ziemniaczaną, julienne z kiszonego ogórka oraz z chipsem z chleba”. Oliwia została zwyciężczynią tegorocznej edycji Turnieju, zdystansowała uczestników zarówno w etapie pisemnym, jak i praktycznym konkursu. Uzyskując tytuł laureata, uczennica będzie zwolniona z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. W nagrodę za pierwsze miejsce odbędzie kilkudniowe szkolenie kulinarne we Włoszech. Gratulujemy zwyciężczyni !!!
Grzegorz Papiewski