9 listopada 2018 r. w Gastronomiku wszyscy wspólnie świętowaliśmy Święto Niepodległości. Setne urodziny wymagały odpowiedniej oprawy gastronomicznej, więc jak przystało na taki jubileusz przygotowaliśmy coś wyjątkowego.
Uczniowie klasy IV A stworzyli dwa zespoły:
- cukierniczy w składzie Daniel Bauer (Szef) i Kamil Białecki:
- kucharski w składzie: Norbert Szefer (Szef), Łukasz Woźniak, Dominik Piekarski, Mateusz Sierota:
Przygotowali swoje autorskie dania w oparciu o swoją wiedzę i zainteresowania, które rozwijają w naszej szkole. Uczniowie są laureatami wielu konkursów kulinarnych i cukierniczych o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym. Aktualnie realizują swoją kulinarną pasję w najlepszych łódzkich reatauracjach: Affogato, Filharmonia Smaku i Fatamorgana.
Obiad dla 100 osób przygotowaliśmy w Warsztacie Szkolnym. Wśród zaproszonych gości byli przedstawiciele kombatantów, organu prowadzącego, związków zawodowych, emerytowanych i obecnych nauczycieli, uczniów i Chór Nauczycieli z Klubu Nauczyciela w Łodzi.
Danie główne:
- rosół z domowym makaronem wg rodzinnego przepisu p. Anny Derach,
- pierś z kaczki souse vide w sosie piernikowym, z krokietem wątróbki, chrustem z kiszonej kapusty i marynowaną dynią:
Deser:
- tort korzenny z kremem na bazie białej czekolady i galaretką z czarnej porzeczki:
Cały dzień można było zjeść coś pysznego w Kawiarence Warsztatu Szkolnego….