Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Urodziny Polski i Obiad Polski

Urodziny Polski i Obiad Polski

9 listopada 2018 r. w Gastronomiku wszyscy wspólnie świętowaliśmy Święto Niepodległości. Setne urodziny wymagały odpowiedniej oprawy gastronomicznej, więc jak przystało na taki jubileusz przygotowaliśmy coś wyjątkowego.

Uczniowie klasy IV A stworzyli dwa zespoły:

  • cukierniczy w składzie Daniel Bauer (Szef) i Kamil Białecki:
  • kucharski w składzie: Norbert Szefer (Szef), Łukasz Woźniak, Dominik Piekarski, Mateusz Sierota:

Przygotowali swoje autorskie dania w oparciu o swoją wiedzę i zainteresowania, które rozwijają w naszej szkole. Uczniowie są laureatami wielu konkursów kulinarnych i cukierniczych o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym. Aktualnie realizują swoją kulinarną pasję w najlepszych łódzkich reatauracjach: Affogato, Filharmonia Smaku i Fatamorgana.

Obiad dla 100 osób przygotowaliśmy w Warsztacie Szkolnym. Wśród zaproszonych gości byli przedstawiciele kombatantów, organu prowadzącego, związków zawodowych, emerytowanych i obecnych nauczycieli, uczniów i Chór Nauczycieli z Klubu Nauczyciela w Łodzi.

Danie główne:

  • rosół z domowym makaronem wg rodzinnego przepisu p. Anny Derach,
  • pierś z kaczki souse vide w sosie piernikowym, z krokietem wątróbki, chrustem z kiszonej kapusty i marynowaną dynią:

Deser:

  • tort korzenny z kremem na bazie białej czekolady i galaretką z czarnej porzeczki:

Cały dzień można było zjeść coś pysznego w Kawiarence Warsztatu Szkolnego….

Przejdź do treści