Uniwersytet Warszawskie zaprasza uczniów szkół ponadpodstawowych, w tym także uczniów Gastronomika, do udziału w Tygodniu Noblowskim 2022r.
Tydzień Noblowski trwa od dzisiaj tj. od 3 do 10 października. W tych dniach Centrum Współpracy i Dialogu UW organizuje specjalne centrum informacyjne, w ramach którego codziennie badacze i badaczki, śledząc decyzje Komitetu Noblowskiego, na bieżąco przybliżą znaczenie osiągnięć tegorocznych noblistów.
Na stronie https://cwid.uw.edu.pl/ będą prowadzone transmisje ze Szwedzkiej Akademii Nauk podczas których na żywo będą ogłaszane nazwiska tegorocznych laureatów Nagrody Nobla.
Harmonogram Tegorocznego TYGODNIA NOBLOWSKIEGO (spotkań na żywo):
3 października, godz. 11:20 (fizjologia lub medycyna)
4 października, godz. 11:35 (fizyka)
5 października, godz. 11:35 (chemia)
6 października, godz. 12:50 (literatura)
7 października, godz. 10:50 (Pokojowa Nagroda Nobla)
10 października, godz. 11:35 (Nagroda Banku Szwecji im. A. Nobla w dziedzinie nauk ekonomicznych)
Transmisje poza czasem rzeczywistym będą do obejrzenia na YOUTUBE wchodząc w powyższy link strony, przekieruje wszystkich zainteresowanych do nagrania!
Zachęcam też wszystkich ”żądnych wiedzy” do odwiedzenia stronki wydarzenia Tydzień Noblowski 2022
Renata Piasecka