3 marca 2023 r. braliśmy udział w XXIV Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych organizowanym przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Tegorocznej edycji przyświecało hasło #SmakEstetykaKreatywność.
Naszą szkołę reprezentowało pięciu uczniów startujących w różnych kategoriach konkursowych i wszyscy odnieśli sukces.
Aleksandra Stańczyk i Wiktoria Wróbel z kl. IV pa zajęły I miejsce w kategorii Kelner. Uczennice przygotowały aranżację stołu w improstylu oraz zaprezentowały serwis dań i napojów. W przygotowaniu kreacji stołu uczennice zainspirowały się neoplastycyzmem. Do konkursu uczennice przygotowała p. Iwona Wolska.
Małgorzata Matusiak z kl. IV pa została zwyciężczynią w konkurencji Barman. Jej zadaniem było skomponowanie i sporządzenie 3 porcji koktajlu bezalkoholowego. Przygotowała blenderowany napój na bazie syropu Matcha, nektaru bananowego i białka jaja. W przygotowaniach do konkursu Małgosię wspierała p. Klaudia Balcerowska.
Aleksandra Dobroszek z kl. III c zajęła III miejsce w kategorii Cukiernik. Przygotowała deser „Przyjemność zamknięta w pistacji”, w którego skład weszło: ciasto pistacjowe, pralina pistacjowa, krem z mascarpone i skórki limonki, polewa z białej czekolady. Dodatkowo Ola wykonała zadanie obowiązkowe, którym w tym roku było sporządzenie keksa. Opiekę nad uczennicą sprawowała p. Wioleta Witkowska.
Dominik Diug z kl. IV pa otrzymał wyróżnienie w kategorii Kucharz. Zadaniem ucznia było sporządzenie zakąski zimnej z mięsa królika, dodatkowo oceniany był rozbiór królika. Dominik wykonał danie: „Patè / żel malinowo – wiśniowy z zielonym pieprzem / beurre blanc / prażynka z królika / sponge z natki pietruszki”. W przygotowaniach naszego reprezentanta wspierała p. Elżbieta Kurowska.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom!
Klaudia Balcerowska