7 listopada 2018 Patrycja Mikołajczyk z kl. II TA oraz Adrian Zduńczyk z kl. IV TA reprezentowali Zespół Szkół Gastronomicznych w ogólnopolskim konkursie Ja za barem, który odbył się w obiekcie Kryształowe Wzgórze w Międzybrodziu Żywieckim. Zadaniem konkursowym było przygotowanie w ciągu siedmiu minut trzech porcji bezalkoholowych napojów mieszanych. Uczestnik oraz drink byli oceniani przez dwie komisje – techniczną podczas występu oraz degustacyjną po występie.
Adrian przygotował drinka o nazwie Bollywood, w skład, którego wchodziły syropy Monin mirabelka i poziomka, soki pomarańczowy i z limonki, tarty imbir i jadalny aromat bergamotka. Komisja wyraziła swój zachwyt nad innowacyjną dekoracją drinka, który został ustawiony na lawie w oprawie jadalnego piasku oraz frezji, całość dopełniał zest z limonki na brzegu kieliszka. Miło nam poinformować, że Adrian Zduńczyk z kl. IV TD zdobył drugie miejsce w konkursie!
Po raz pierwszy, w ogólnopolskim konkursie barmańskim startowała również uczennica kl. II TA Patrycja Mikołajczyk. Jej drink o nazwie Buzzer beater składał się z syropów Monin szarlotka i prażony orzech, nektaru ananas, limonki i tabasco. Dekoracją był bukiet mięty i rozmarynu z dodatkiem suszonej lawendy. Ostatecznie Patrycja zajęła miejsce w drugiej dziesiątce, ale na pochwałę zasługuje wysoka ilość punktów za technikę sporządzania napojów i wzorowa praca za barem.
Serdecznie gratulujemy i życzmy dalszych sukcesów!
Klaudia Balcerowska, Edyta Cieślak-Kudła