W dniu 22 listopada 2019 r. odbyła się 11. edycja ogólnopolskiego konkursu Kuchnia Polska na Mazowszu. Imprezą towarzyszącą Kuchni Polskiej na Mazowszu był konkurs serwisu synchronicznego – Junior Waiter, organizowany przez Akademię Kelnerską p. Grzegorza Górnika. Z naszej szkoły przygotowały się i wystartowały dwie drużyny w składzie: Katarzyna Gawrysiak III TA, Patrycja Mikołajczyk III TA, Piotr Cydzik I GA, Jakub Szcześniak IV TF oraz uczennice kl. IV TB Kornelia Biernacka, Oliwia Makowska, Anna Pietras, Weronika Stępień.
Drużyna pierwsza w składzie: Katarzyna Gawrysiak III A, Patrycja Mikołajczyk III A, Piotr Cydzik I GA, Jakub Szcześniak IV F, przygotowała pokaz w rytm nowoczesnej muzyki wykorzystując podkład muzyczny do piosenki „In my mind” Gigi D’Agostino. W pokazie zaprezentowano serwis niemiecki zakąski podanej na talerzu z kamienia łupkowego, serwis niemiecki dania zasadniczego podając szaszłyki z szpady oraz serwis niemiecki deseru z wykorzystaniem kopuł.
Drużyna druga w składzie: Kornelia Biernacka, Oliwia Makowska, Anna Pietras, Weronika Stępień z kl. IV B, przygotowała pokaz w rytm Poloneza Wojciecha Kilara. W pokazie dziewczęta zaprezentowały serwis zupy z kubka, serwis francuski pełny dania zasadniczego i serwis niemiecki deseru i kawy.
Każda z drużyn podkreśliła charakter i unikatowość swojego pokazu dobierając odpowiednie stroje oraz rodzaj zastawy stołowej.
Miło nam poinformować, że drużyna w składzie Kornelia Biernacka, Oliwia Makowska, Anna Pietras, Weronika Stępień z kl. IV B wywalczyła 3. MIEJSCE W KONKURSIE!
Należy zaakcentować, że przygotowanie pokazów serwisu synchronicznego wiążę się z wielogodzinnymi próbami dotyczącymi stworzenia karty menu, doboru metod obsługi potraw i napojów, wyboru muzyki i wplecenia w pokazie elementów tanecznych, dobrania charakteru strojów i zastawy stołowej. Zatem brawa dla naszej młodzieży za cierpliwość, pracowitość i ogromne zaangażowanie.
Serdecznie gratulujemy i życzmy dalszych sukcesów!
Opiekunowie: Klaudia Balcerowska, Edyta Cieślak-Kudła