W dniu 19 i 20 lutego 2019 r. w Warszawie odbyły się Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2019.
Po eliminacjach, w których brało udział ponad 60 szkół z całej Polski, zespół GASTRONOMIKA zakwalifikował się finałowej dwunastki.
Tematem mistrzostw była: „Twórczość Leonardo da Vinci – artysta czy malarz?”.
Zespół Szkół Gastronomicznych reprezentowały Natalia Trojanowska i Emilia Staniaszek z kl. III A TG wraz z opiekunem Wioletą Witkowską.
Dziewczyny wykonały tort, który składał się z:
- mus sernikowy na białej czekoladzie,
- ganache mango-karmel,
- compote mirabelka i tymianek,
- chrupka orzechowa,
- financier orzechowy,
- glazura lustrzana.
Uczennice wykonały swoją pracę na wysokim poziomie, dzielnie rywalizując z cukiernikami z pozostałych szkół. Ogromna pasja, zaangażowanie i ciężka praca dały efekty. Natalia i Emilia zajęły III MIEJSCE w Mistrzostwach Polski Szkół Cukierniczych.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Opiekun – Wioleta Witkowska