Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

18 września o godzinie 12:00 w Bazylice Archikatedralnej w Łodzi, Młodzież Szkoły Gastronomicznej Uczestniczyła w Uroczystościach Odpustowych ku czci Świętego Stanisława Kostki. 

Michał z klasy IIIC włączył się w liturgię Mszy i przeczytał tekst Pisma Świętego.

Kelnerzy z klasy ID wręczyli Księdzu Biskupowi tort, upieczony przez Uczniów naszej Szkoły.

Młodzież z klas  II C, 3aBSI, IIIC, IA  reprezentowała Szkołę w Delegacji Pocztu Sztandarowego.

Dowiedz się więcej

Rozpoczęcie roku szkolnego 2025/2026

01.09.2025 r.

  • godz. 9:00 –Technikum Gastronomiczne w salach lekcyjnych według harmonogramu
klasasala
II A23
II B24
II C112
II D11
III A113
III B206
III C210
III D106
III EIV
IV A209
IV BIII
IV C111
IV D205
IV E016
IV F310
V AI
V B308
V C208
V D309
V E25
  • godz. 10:00 – klasy drugie i trzecie Szkoły Branżowej I oraz Szkoły Branżowej II w salach lekcyjnych według harmonogramu
klasasala
2a  BS I206
3a  BS I210
1a BS II209
1b BSII208
 3 BS II106

KLASY PIERWSZE

  • godz. 9:30 –w sali gimnastycznej a następnie o godz. 10.00 w salach lekcyjnych
klasasala
I A23
I B113
I C112
I D310
1a BS I24
1 b BS I11

Informacja o zasadach bezpieczeństwa podczas wakacji

Informacja o zasadach bezpieczeństwa podczas wakacji

Informacje dotyczące bezpiecznych baz wypoczynku dla młodzieży oraz linki do stron dotyczące różnych zasad bezpieczeństwa i korzystania z zorganizowanego wypoczynku podczas przerwy wakacyjnej , m.in. systemu powiadomienia ratunkowego można znaleźć w Serwisie Rzeczypospolitej Polskiej na poniższej stronie:

Zasady bezpieczeństwa i korzystania z zorganizowanego wypoczynku podczas wakacji.

Udanego wypoczynku:)

Rekrutacja i oferta Zespołu Szkół Gastronomicznych na rok 2025/2026:

Zasady i terminy rekrutacji do technikum i Szkoły Branżowej I stopnia w ZSG w Łodzi

Zasady i terminy rekrutacji do Szkoły Branżowej II stopnia w ZSG w Łodzi

Link do rejestracji wniosku

Lp.Typ szkoły (zawód)Symbol oddziałuPrzedmioty brane pod uwagę przy rekrutacjiRozszerzeniePlanowane innowacje
1.Technikum nr 4  (technik żywienia i usług gastronomicznych)1 Aj.polski, j.angielski, matematyka, biologiaj.angielskisport – dieta
2Technikum nr 4  (technik żywienia i usług gastronomicznych)1 Bj.polski, j.angielski, matematyka, biologiabiologiachemia spożywcza z elementami żywienia
3Technikum nr 4  (technik żywienia i usług gastronomicznych)1 Cj.polski, j.angielski, matematyka, geografiageografiacukiernictwo restauracyjne
4Technikum nr 4  (technik żywienia i usług gastronomicznych)1 Dj.polski, j.angielski, matematyka, WOSWOSserwis restauracyjny
5Technikum nr 4  (technik usług kelnerskich oraz technik żywienia i usług gastronomicznych)1 Ej. polski, matematyka, j. angielski, biologiaj.angielskitechnik usług kelnerskich: racjonalne żywienie

technik żywienia i usług gastronomicznych: żywienie w zdrowiu i urodzie
6Branżowa Szkoła I stopnia nr 4 (kucharz)1 a BSj. polski, matematyka, j. angielski, biologia--
7Branżowa Szkoła I stopnia nr 4 (kucharz)
1 b BSj. polski, matematyka, j. angielski, biologia--
 8Branżowa Szkoła II stopnia nr 1 (technik żywienia i usług gastronomicznych)

*dla absolwentów Branżowej Szkoły I stopnia (kucharz)
1 BS2j. polski, j. obcy nowożytny, matematyka, informatyka--

Podziękowania od łódzkiego Schroniska dla Zwierząt

Podziękowania od łódzkiego Schroniska dla Zwierząt

Z wielką przyjemnością publikuję serdeczne podziękowania od dyrekcji, pracowników oraz wszystkich podopiecznych łódzkiego Schroniska dla Zwierząt dla Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi za zorganizowanie zbiórki dla podopiecznych schroniska z wyrazami wdzięczności za pamięć, za okazane wsparcie.

Organizatorzy zbiórki darów dla zwierząt – Monika Pacek, Aleksandra Horodecka

Finał III Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere – Niezapomniana Gala Kulinarnych Emocji

Finał III Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere – Niezapomniana Gala Kulinarnych Emocji

23 czerwca 2025 roku Aula Kryształowa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie stała się miejscem, w którym młode talenty kulinarne świętowały swoje osiągnięcia w ramach III Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Uroczystość, która przyciągnęła pasjonatów sztuki kulinarnej oraz przedstawicieli branży, była pełna emocji, wzruszeń i kulinarnych uniesień. Wieczór poprowadzili prezeska Belvedere Gourmet Group i założycielka Akademii, Elżbieta Nitsze, oraz ekspert merytoryczny Paweł Gruba, którzy w ciepłych słowach przywitali gości i podziękowali wszystkim za wkład w rozwój Akademii.

W trakcie wydarzenia nie zabrakło podziękowań dla Mecenasów, którzy przez cały rok wspierali Akademię. Pamiątkowe Statuetki odebrali na scenie przedstawiciele firm: Chefs Culinar,  Rational AG, Barry Callebaut Polska, Sempre Group, Unilever Polska oraz Segafredo. Uroczystość zyskała także charakter wyjątkowy dzięki podziękowaniom skierowanym do Patronów Honorowych Akademii – Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego i Bocuse d’Or Poland, a także patronów medialnych, w tym magazynów „Szef Kuchni”, „Restaurant Management”, „Horeca Business Club” i „Restauracja”.

Wieczór obfitował także w wzruszające chwile, w tym wyświetlenie filmów, które przywołały wspomnienia z intensywnego roku akademickiego. Uczestnicy, którzy przez 15 warsztatów kulinarnych zdobywali wiedzę i doświadczenie od doskonałej kadry szkoleniowej, zostali po raz kolejny docenieni za swoje zaangażowanie i pasję.

W tym roku Akademickim wyjątkowym akcentem była obecność Christophera Haatufta, norweskiego szefa kuchni z gwiazdką Michelin, który poprowadził gościnny warsztat, a Elżbieta Nitsze zapowiedziała, że ta tradycja będzie kontynuowana w kolejnych edycjach.

Dowiedz się więcej

Podsumowanie trzeciej edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Podsumowanie trzeciej edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Ogromny sukces naszego ucznia w prestiżowej Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere!

Z dumą informujemy, że Wiktor z klasy 3b zdobył tytuł najlepszego cukiernika 3. edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.

Do udziału zakwalifikowali się tylko najlepsi uczniowie z całej Polski i podczas 10 miesięcy brali udział w intensywnych warsztatach z wybitnymi szefami kuchni i cukiernikami z Polski i świata.

Każdy etap wymagał ogromnego zaangażowania, pasji, kreatywności i wytrwałości.

Wiktor nie tylko poradził sobie z tym wyzwaniem, ale zachwycił jury i zdobył wyjątkowe wyróżnienie!

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Opiekun – Joanna Kapłon

Dowiedz się więcej

Najlepszy kelner łódzkiego Gastronomika 2025

Najlepszy kelner łódzkiego Gastronomika 2025

W dniu 26 maja br. w naszym Gastronomiku odbył się finał konkursu „Najlepszy kelner szkoły”. Rywalizacja była bardzo wyrównana. Wszyscy finaliści wykazali się umiejętnościami kelnerskimi na bardzo wysokim.
Pokazali, że serwowanie potraw i napojów metodą francuską nie jest im obce.
Zwycięzcami są:
Celina Trzeciak z klasy 3a – I miejsce,
Wiktoria Zagajewska  z klasy 4a – II miejsce,
Max Jaśkiewicz z klasy 2e-  III miejsce.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów! Bożena Bocheńska i Iwona Wolska

Dowiedz się więcej
Przejdź do treści