30 maja 2018 r. grupa uczniów wraz z opiekunkami Jolantą Krześlak i Iloną Pietrowską uczestniczyła w wyjątkowych warsztatach „Ryby, raki i ślimaki: warsztaty kuchni dawnej i tradycyjnej” organizowanych przez prof. Jarosława Dumanowskiego (Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu) i szefa kuchni hotelu Ikar w Bydgoszczy Tomasza Weltera.
Warsztaty odbyły się w ramach programu Erasmus+ – European Food Education Season.
Po raz pierwszy uczestniczyliśmy w zorganizowanych przez nich zajęciach.
Tak wyglądał program:
- Jarosław Dumanowski, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK: Post, zróżnicowanie biologiczne i dawna kuchnia rybna
- Marta Sikorska: W poszukiwaniu inspiracji. Jak szukać dawnych receptur kulinarnych na ryby, raki i ślimaki?
- Gabriel Kurczewski, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK: Ryby, raki, ślimaki i wino
- Łukasz Konik, Klub Szefów Kuchni: Dawne zupy rybne. Historyczne inspiracje w nowoczesnej interpretacji
- Rafał Bernatowicz, Restobar Ogień: Ryba w ogniu. Warsztaty kuchni prymitywnej
- Tomasz Welter, Hotel Ikar: Ślimaki: zapomniane dania kuchni polskiej?
- Maciej Barton, Ostoja Chobienice: Raki: uniwersalny element kuchni staropolskiej
- Ryszard Szczepaniak, Gospodarstwo Rybackie Sugajno: Jesiotr: cechy kulinarne i zasady rozbioru
- Marek Michalak, Gospodarstwo Ekologiczne Stajnia Leźno: Jesiotr wędzony po staropolsku. Inspiracja historyczna w produkcji żywności wysokiej jakości
- Józef Siadak: Musztardy i octy rzemieślnicze do marynowania ryb
- Filip Malinowski: Dzikie rośliny wodne i ich kulinarne wykorzystanie
Więcej o działaniach na stronie organizatorów: https://www.facebook.com/events/369498493562950/