Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Ryby, raki i ślimaki…

30 maja 2018 r. grupa uczniów wraz z opiekunkami Jolantą Krześlak i Iloną Pietrowską uczestniczyła w wyjątkowych warsztatach „Ryby, raki i ślimaki: warsztaty kuchni dawnej i tradycyjnej” organizowanych przez prof. Jarosława Dumanowskiego (Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu) i szefa kuchni hotelu Ikar w Bydgoszczy Tomasza Weltera.

Warsztaty odbyły się w ramach programu Erasmus+ – European Food Education Season.

Po raz pierwszy uczestniczyliśmy w zorganizowanych przez nich zajęciach.

Tak wyglądał program:

  • Jarosław Dumanowski, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK: Post, zróżnicowanie biologiczne i dawna kuchnia rybna
  • Marta Sikorska: W poszukiwaniu inspiracji. Jak szukać dawnych receptur kulinarnych na ryby, raki i ślimaki?
  • Gabriel Kurczewski, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK: Ryby, raki, ślimaki i wino
  • Łukasz Konik, Klub Szefów Kuchni: Dawne zupy rybne. Historyczne inspiracje w nowoczesnej interpretacji
  • Rafał Bernatowicz, Restobar Ogień: Ryba w ogniu. Warsztaty kuchni prymitywnej
  • Tomasz Welter, Hotel Ikar: Ślimaki: zapomniane dania kuchni polskiej?
  • Maciej Barton, Ostoja Chobienice: Raki: uniwersalny element kuchni staropolskiej
  • Ryszard Szczepaniak, Gospodarstwo Rybackie Sugajno: Jesiotr: cechy kulinarne i zasady rozbioru
  • Marek Michalak, Gospodarstwo Ekologiczne Stajnia Leźno: Jesiotr wędzony po staropolsku. Inspiracja historyczna w produkcji żywności wysokiej jakości
  • Józef Siadak: Musztardy i octy rzemieślnicze do marynowania ryb
  • Filip Malinowski: Dzikie rośliny wodne i ich kulinarne wykorzystanie

Więcej o działaniach na stronie organizatorów: https://www.facebook.com/events/369498493562950/

Przejdź do treści