Konkurs odbędzie się w dniach 8 – 9 grudnia 2020 roku, podczas trwania
XLVII Wystawy Stołów Okolicznościowych
Cele konkursu:
Głównym celem konkursu jest podsumowanie projektu edukacyjnego „Aranżacja stołu okolicznościowego” realizowanego w klasach II i III TG, oraz:
- rozwijanie różnych zainteresowań uczniów,
- rozbudzanie postaw twórczych i kreatywnych,
- prezentacja zainteresowań uczniów,
- mobilizowanie do poszukiwania wiadomości korzystając z różnych źródeł,
- wykorzystanie wiadomości i umiejętności uzyskanych na różnych przedmiotach, nie tylko zawodowych,
- rozwijanie umiejętności pracy w grupach.
Postanowienia ogólne:
Uczestnikami konkursu mogą być uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych
Organizatorzy konkursu: nauczycielki przedmiotów zawodowych: mgr inż. Iwona Wolska, mgr inż. Bożena Bocheńska,
Do obowiązków organizatorów należy:
- zapewnienie miejsca prezentacji uczestnikom konkursu
- zapewnienie prawidłowego przebiegu konkursu
- zapewnienie niezależnej komisji konkursowej
Konkurs przebiega w dwóch kategoriach:
- Najładniejszy Stół Świąteczny i Okolicznościowy
- Najładniejszy Stół Niekonwencjonalny
Uwaga
W tym roku ustalone są nowe zasady przystąpienia od wystawy stołów.
I etap konkursu odbędzie się 28-30 października 2020 r.
Uczestnicy wystawy ustalają z opiekunem aranżację stołu (tematykę, elementy dekoracyjne). Opiekun stołu określa zakres prac związanych z projektem edukacyjnym do dnia 5 października 2020r.
Do dnia 23 października 2020r. uczestnicy zobowiązani są przesłać do opiekuna-nauczyciela, na pocztę Office zdjęcia skomponowanej aranżacji stołu lub projekt, wizualizację komputerową – dotyczy nietypowych, dużych konstrukcji. Do 25 października 2020r. opiekun przesyła zdjęcia do organizatorek konkursu. Opiekun stołu ma prawo nie zgłosić stołu do konkursu, jeżeli uczniowie nie wywiążą się z zakresu przydzielonych prac.
Po 25 października 2020r. zdjęcia aranżacji stołów nie będą przyjmowane przez organizatorki konkursu.
W dniach 28-30 października nadesłane przez uczniów propozycje stołów będą ocenianie przez szkolną komisję
i najlepsze aranżacje zostaną zakwalifikowane do II etapu. Lista wstępna zakwalifikowanych stołów do etapu II zostanie podana 6 listopada 2020r. w ogłoszeniach dziennika librus.
W dniach 6-13 listopada 2020r. będzie możliwość wyjaśnienia u organizatorek konkursu negatywnie ocenionych zdjęć.
Lista końcowa zakwalifikowanych stołów do etapu II zostanie podana 16 listopada 2020r. w ogłoszeniach dziennika librus.
II etap konkursu odbędzie się 8-9 grudnia 2020 r w sali gimnastycznej.
W aranżacji stołu należy umieścić wizytówkę wykonawców (klasa, imiona i nazwiska wykonawców, imię i nazwisko opiekuna stołu) oraz kartę menu dostosowaną do zastawy prezentowanej na stole). Stoły bez wizytówki i karty menu nie będą uwzględnione w konkursie.
Aranżację stołu okolicznościowego przygotowują uczniowie w grupach max. 4-ro osobowych.
Uczestnicy konkursu mogą korzystać ze sprzętu szkolnego (stoły, bielizna, zastawa stołowa) po wcześniejszym uzgodnieniu z opiekunami pracowni zawodowych. Pozostały sprzęt należy zapewnić we własnym zakresie.
Finał konkursu odbędzie się 9 grudnia 2020 r.
Odbędzie się w ostatnim dniu trwania Wystawy Stołów Okolicznościowych, tj. 9.12.2020r.
Kryteria oceniania prac konkursowych:
- Prawidłowość i staranność nakrycia 0 – 5pkt.
- Zgodność nakrycia z proponowanym menu 0 – 5pkt.
- Trafność doboru elementów dekoracyjnych do tematu stołu 0 – 5pkt.
- Ogólne wrażenie estetyczne 0 – 5pkt.
Nagrody:
I miejsce – dyplom i nagroda rzeczowa
II miejsce – dyplom i nagroda rzeczowa
III miejsce – dyplom i nagroda rzeczowa
Dla wszystkich uczestników konkursu zaangażowanie w działanie będzie uwzględnione w ocenie z zachowania.
Uczestnicy II etapu konkursu otrzymają dwie oceny cząstkowe:
– jedna za zaangażowanie (kategoria: praca projektowa, waga 2) z przedmiotu realizowanego przez nauczyciela – opiekuna stołu
– druga za poprawność merytoryczną przygotowanego stołu (kategoria: projekt edukacyjny, waga 4) z przedmiotu zawodowego (klasy II TŻiUG – pracownia technologiczna, klasa II TUK – obsługiwanie gości, klasy III TŻiUG – usługi gastronomiczne).
Postanowienia końcowe:
Prezentacja aranżacji stołu jest obowiązkowa dla uczniów klas II i III TG. Uczniowie klas biorących obowiązkowo udział w przygotowaniu aranżacji stołu na Wystawę Stołów Okolicznościowych, jeśli nie wykonają aranżacji stołu otrzymują ocenę niedostateczną wagi 4 z przedmiotu: klasy II TŻiUG – pracownia technologiczna, klasa II TUK – obsługiwanie gości, klasy III TŻiUG – usługi gastronomiczne.
UWAGA!!!
Organizatorzy konkursu zastrzegają sobie prawo do usunięcia stołu z wystawy, jeżeli:
– nie zostanie on całkowicie wykonany (z wyjątkiem świeżych kwiatów) w dniu przygotowania wystawy, tj. 9.12.19r.,
– będzie zawierał rekwizyty niezgodne z zasadami etyki, wzbudzające nienawiść, zagrażające życiu lub zdrowiu uczestników wystawy.
Aby uniknąć nieporozumienia dotyczącego nieprawidłowości użytych rekwizytów najlepiej zgłosić się do organizatorów w celu uzgodnienia szczegółów stołu i wyjaśnienie wątpliwości do dnia 15 listopada 2020roku.