Edukacja Proekologiczna w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi
W Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi rokrocznie prowadzona jest intensywna edukacja proekologiczna, która angażuje zarówno uczniów, jak i nauczycieli w działania na rzecz ochrony środowiska. Działania te mają na celu nie tylko podnoszenie świadomości ekologicznej, ale również praktyczne włączanie społeczności szkolnej w działania na rzecz zrównoważonego rozwoju.
Łąka kwietna na terenie szkoły
Już pod koniec 2023 roku narodziła się idea założenia łąki kwietnej na części trawnika szkolnego. Po konsultacji i uzyskaniu zgody kierownictwa szkoły zaplanowałam harmonogram prac. To ekologiczne przedsięwzięcie wpisuje się w trend miejskich działań w Łodzi oszczędzających wodę i poprawiających bioróżnorodność ekosystemu. Aby projekt mógł być zrealizowany zaprosiłam uczniów do współpracy. Uczniów chcących wziąć udział w realizacji projektu podzieliłam na dwa zespoły. Z pierwszym zespołem, z nastaniem cieplejszych wiosennych dni na początku kwietnia 2024 rozpoczęłam prace polegające na wytyczeniu obszaru dla roślin kwitnących, lubiących bardziej słoneczne stanowiska. Wytyczony obszar to ok. 200 m2 nieopodal frontowego wejścia do szkoły. Następnym etapem były prace ogrodnicze obejmujące przygotowanie gleby do uprawy tj. przekopaniu ziemi, oczyszczeniu z darni trawnika i zasileniu naturalnym nawozem mineralnym. W dalszym etapie grupa uczniów obsadziła obrzeża roślinami bylinowymi które pozyskaliśmy od rodziców uczniów oraz nauczycieli mających własne działki. Na koniec zostały posiane mieszanek nasiona roślin kwietnych.






Dzisiaj efekty naszej pracy są widoczne. Obecnie teren ten kwitnie, wabiąc motyle i owady, co nie tylko poprawia estetykę szkolnego otoczenia, ale również cieszy całą społeczność szkolną widokiem efektownie kwitnących i pachnących roślin.

Obchody Światowego Dnia Ziemi
Kolejnym istotnym wydarzeniem w szkole były obchody Światowego Dnia Ziemi 2024, które współorganizowałam z nauczycielami przedmiotów przyrodniczych.
Tegoroczne obchody odbyły się pod hasłem „Planet vs Plastic”. Uczniowie mieli okazję obejrzeć prezentację, która dokumentowała problem odpadów plastikowych na świecie oraz ich negatywny wpływ na florę i faunę naszej planety.
Po prezentacji, odbył się krótki wykład, który miał na celu uświadomienie młodzieży, jak ich dzisiejsze wybory i zachowania mogą wpłynąć na przyszłość świata. Podczas wykładu profesor Jacek Krakowski omówił, jak możemy zminimalizować ilość produkowanych śmieci z tworzyw sztucznych, np. poprzez wybieranie opakowań wielorazowych i rezygnację z plastikowych torebek podczas codziennych zakupów czy z plastikowych butelek PET na rzecz wielorazowych butelek i toreb. Dodatkowo, uczniowie mieli możliwość przypomnienia sobie zasad prawidłowej segregacji odpadów. Na zakończenie spotkania uczniowie wzięli udział w zorganizowanej zabawie w formie przygotowanego quizu Kahoot, gdzie mogli sprawdzić swoją wiedzę ekologiczną. Dla uczniów z najlepszymi wynikami przewidziane były nagrody niespodzianki.


Wystawa „Drugie życie odpadów”
W ramach obchodów Światowego Dnia Ziemi, zorganizowałam w tym roku V edycję wystawy prac przygotowanych przez uczniów Gastronomika pt.: „Drugie życie odpadów”. Uczniowie wykazali się kreatywnością i oryginalnością tworząc konkursowe prace z materiałów, które normalnie trafiłyby do kosza. Wystawa ta była doskonałą okazją do pokazania, jak odpady mogą zostać przekształcone w nowe, użyteczne przedmioty, promując tym samym ideę recyklingu i ponownego wykorzystania surowców. Aby wyłonić najlepsze prace konkursowe uczniowie i nauczyciele wzięli udział w ocenie prac z wykorzystaniem formularz FORMS zamieszczonego w chmurze.


Wszystkim osobą wspierającym i uczniom biorącym udział w naszych działaniach bardzo dziękujemy!
Renata Piasecka i Jacek Krakowski