10 grudnia 2019 r. w ramach Dnia Otwartego Gastronomika oraz corocznej Wystawy Stołów Okolicznościowych, uczniowie należący do Szkolnego Koła Barmańskiego przygotowali pokazy sztuki barmańskiej. Patrycja Mikołajczyk III A, Wiktoria Jędrzejczyk III B, Mateusz Kolasiński III A i Jakub Szcześniak IV F zaprezentowali różnorodne techniki sporządzania napojów mieszanych przygotowując dla zwiedzających gości oraz uczniów koktajle.
Były to:
- Mohito Virgin – MUDDLEROWANIE
- 3 gałązki mięty
- ½ limonki
- 30 ml syropu cukrowego
- Top up woda gazowana
- Wild Strawberry Flash – SHAKEROWANIE
- 15 ml syropu mojito mint
- 5 ml syropu poziomka
- 30 ml soku pomarańczowego
- 20 ml soku z cytryny
- 2 krople tabasco
- Back to Youth – BLENDEROWANIE
- 50 ml soku bananowego
- 10 ml soku z limonki
- 10 ml syropu kiwi
- ¼ jabłka
- 3 listki bazylii
- Virgin Tsunami – SHAKEROWANIE
- 40 ml soku pomarańczowego
- 10 ml soku jabłkowego
- 20 ml soku z cytryny
- 10 ml puree brzoskwiniowego
- 5 ml syropu blue curacao
Pokazy cieszyły się dużym zainteresowaniem ze strony osób zwiedzających. Serdeczne podziękowania dla młodzieży za duże zaangażowanie, trud włożony w przygotowanie pokazów oraz chęć rozwijania się i dzielenia wiedzą oraz umiejętnościami.