Dnia 16 listopada 2018 roku nasi uczniowie Jacek Darnowski, Jakub Sobczak z klasy III D oraz Aneta Warsińska z klasy II A uczestniczyli w finale X ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego „Kuchnia polska na Mazowszu 2018”.
Konkurs odbył się w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie przy wsparciu i pomocy merytorycznej Szefów Kuchni, Mistrzów Kelnerskich i absolwentów szkoły.
W części kulinarnej Jacek i Jakub przygotowali po 4 porcje:
- przystawki: lin otulony kratką z pora, ptyś faszerowany espumą z ziemniaka, pora i rumianku, marynowany burak chiogga oraz sos porowy,
- dania głównego: roladka z mouslinne szpinakowym, pureé dynia, pureé czarna soczewica, marynowana dynia, sos na bazie wina, chips z pestkami dyni, karmelizowana dynia i śliwka.
Na przygotowanie potraw uczniowie mieli 90 minut.
W części kelnerskiej Aneta rozwiązywała test zawierający 20 pytań (10 w języku polskim i 10 w języku angielskim) z obsługi konsumenta, przygotowała nakrycie stołowe dla 1 osoby room service na tacy kelnerskiej „Śniadanie wiedeńskie proste”, nakrycie improstyl „Kolacja z szampanem” oraz zaprezentowała filetowanie pstrąga serwisem angielskim.
Jacek Darnowski, Jakub Sobczak zajęli II miejsce w części kulinarnej, Aneta Warsińska zajęła III miejsce w części kelnerskiej.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów – opiekunki uczestników: Renata Błoch i Iwona Wolska