Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Drób na Polskim Stole”

Ogólnopolski  Konkurs Kulinarny „Drób na Polskim Stole”

18.04.2018 r. w Ostródzie odbył się Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Drób na Polskim Stole”. Tematem przewodnim był indyk. Konkurencja polegała na rozbiorze tuszki indyka w ciągu 15 minut na elementy kulinarne oraz wykonaniu 8 porcji dania głównego z wykorzystaniem mięsa indyczego. Czas trwania całej konkurencji to 90 minut. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klasy III A TG Łukasz Woźniak oraz Mateusz Sierota. Zespół po zadaniu technicznym wykonał 8 porcji dania w składającego się z:

Roladki z indyka z sosem demi-glace, uszkami z wątróbką, puree marchewkowo-pomarańczowym, żelem z borówki, karmelizowaną sałatą rzymską, chipsem ze skóry, kompresowanym burakiem, pianą chrzanową i pudrem z natki pietruszki.

Łukasz i Mateusz świetnie poradzili sobie z wykonaniem całego zadania. Potrawa nie tylko świetnie prezentowała się na talerzach ale równie była doskonała w smaku. Mimo starań zabrakło im kilku punktów do podium. Dla nas i tak są zwycięzcami. Gratuluję i życzę wytrwałości w dalszych zmaganiach konkursowych.


Galeria

Przejdź do treści