04 czerwca 2019 r. w Grodzisku Mazowieckim odbył się Ogólnopolski Konkurs „III Regionalne Podróże Kulinarne”.
Do konkursu zakwalifikowały się dwa zespoły z naszej szkoły:
- Zofia Kłosińska z II F – test teoretyczny oraz Julia Piątek z II F – część praktyczna,
- Daria Kaczmarek z III C – test teoretyczny Małgorzata Rutkiewicz z III C – część praktyczna.
Etap I (test teoretyczny) wymagał od uczestników wiedzy na temat warzyw, owoców, zbóż oraz alternatywnego sposobu odżywiania się.
Etap II to wykonanie 2 porcji przekąski gorącej, deseru i smoothie. Do sporządzenia każdej z wymienionych potraw należało wykorzystać przynajmniej dwa z wymienionych surowców: kapusta biała, kasza jaglana, tofu, orzechy laskowe, natka pietruszki, jabłka.
Uczniowie spisali się na medal.
Małgorzata Rutkiewicz zajęła II miejsce i jednocześnie została Wicemistrzem Regionalnej Sztuki Kulinarnej.
Julia Piątek zajęła IV miejsce.
Zofia Kłosińska zajęła IV miejsce w kategorii znajomości teoretycznej wiedzy kulinarnej.
Daria Kaczmarek – V miejsce w kategorii znajomości teoretycznej wiedzy kulinarnej.
Trzeba przyznać , że mamy bardzo zdolnych, ambitnych uczniów. Życzę dalszych sukcesów w zmaganiach kulinarnych.
Opiekun – Elżbieta Kurowska.