8 października 2018 r. w Warszawie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu barmańskiego Monin Cup 2018, którego głównym celem było wyłonienie reprezentanta na międzynarodowy finał. W konkursie zmierzyło się ponad 100 profesjonalnych barmanów z całej Polski. Wśród nich znalazł się również uczeń naszej szkoły Adrian Zduńczyk. Przygotowania rozpoczęliśmy już w sierpniu, bowiem eliminacje polegały na opracowaniu receptury short drinka z wykorzystaniem produktów firmy Monin. Inspiracją dla barmanów było hasło „mix your origins”, które miało skutkować napojami nawiązującymi do pochodzenia barmana i zawierać narodowe surowce. Na podstawie nadesłanych receptur i zdjęć jury wybrało 24 najlepsze pomysły, w tym naszego ucznia.
Adrian przygotował short drink Telimena, w skład którego wchodzą: Starka – tradycyjna gatunkowa polska wódka żytnia dojrzewająca w dębowych beczkach, wino czerwone wytrawne Polka, pochodzące w polskiej winnicy Srebrna Góra w okolicach Krakowa, syrop jeżynowy firmy Monin, białko jaja oraz przyprawa do piernika. A swojego drinka przedstawił tak:
Rozkoszując się koktajlem rodem z Polski wchodzimy w świat tutejszych smaków oraz tradycji kulinarnych, wyobrażamy sobie las, łąkę, wrzosowisko, rodzinny dom a to dzięki bogactwu surowców tego kraju, między innymi odczujemy w nim nuty dębu, bukiet polnych kwiatów, kosz leśnych owoców, korzenne ciasto babci lub domowe wino dziadka. Koktajl płonie polskością przez zawarte w nim alkohole i przyprawy: Starką, w której zostały wydobyte najlepsze cechy destylatów żytnich, Polką z krakowskiej winnicy, do której produkcji zostały użyte 4 szczepy winogron, syropem o smaku jeżyn, aromatem i smakiem toruńskiego ciasta. Uwodzący niczym Telimena.
Podczas finału Adrian zmierzył się z czołówką polskich profesjonalnych barmanów w stylu klasycznym. Jego występ podlegał ocenie technicznej przeprowadzonej przez barmanów ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów, a wykonany napój ocenie degustacyjnej dokonanej przez jury złożone z barmanów i przedstawicieli firm sponsorujących wydarzenie. Dodatkowym zadaniem dla uczestników finału był blind test syropów firmy Monin. Finaliści otrzymali 10 losowo wybranych z ponad 150 syropów i na podstawie cech organoleptycznych rozpoznawali ich nazwy. Zadanie to było bardzo trudne, najwyższy wynik to 5 prawidłowo rozpoznanych syropów.
Adrian wykonał drinka na bardzo wysokim poziomie uzyskując 33 na 35 punktów. Nieco słabiej drink został oceniony degustacyjnie, acz był to i tak wynik bardzo wysoki. W ostatecznej klasyfikacji nasz uczeń zajął wysokie 9 miejsce. Na uwagę zasługuje fakt, że do pierwszego miejsca zabrakło tylko 8 punktów, różnice punktowe w pierwszej dziesiątce były wyjątkowo niewielkie.
GRATULUJEMY ADRIANOWI I ŻYCZYMY SUKCESÓW NA KOLEJNYCH KONKURSACH!
Opiekunki: Edyta Cieślak-Kudła, Klaudia Balcerowska