Zobacz też: nasza oferta, Branżowa Szkoła I Stopnia nr 4 (dla absolwentów gimnazjów).
W Technikum nr 4 oferujemy naukę w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Nauka w technikum trwa cztery lata. W trakcie nauki, na podstawie zewnętrznych egzaminów zawodowych, uzyskasz dwie kwalifikacje:
- przygotowanie i wydawanie dań,
- organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Ponadto będziesz się uczyć języka angielskiego (od podstaw lub jako kontynuacja, jeśli uczyłeś się go wcześniej) oraz francuskiego (od podstaw), w tym języka zawodowego.
W 3 klasie odbędziesz praktyki zawodowe w warsztacie szkolnym lub w renomowanym zakładzie gastronomicznym (restauracje, hotele).
Poza umiejętnościami kucharskimi, nabędziesz przydatne w przyszłej pracy umiejętności związane z:
- kelnerstwem,
- planowaniem i rozliczaniem imprez,
- planowaniem żywienia,
- carvingiem,
- barmaństwem,
- cateringiem.
Zajęcia związane z kwalifikacjami zawodowymi odbywają się w pracowniach specjalistycznych z podziałem na grupy.
Po ukończeniu technikum możesz zdać egzamin maturalny i kontynuować naukę na studiach.
Podczas rekrutacji masz do wyboru pięć klas:
Klasa | Przedmioty nauczane w zakresie rozszerzonym | Przedmioty, z których oceny na koniec gimnazjum uwzględniamy podczas rekrutacji |
---|---|---|
I GA | biologia matematyka |
matematyka język angielski język polski biologia |
I GB I GC |
biologia wiedza o społeczeństwie |
matematyka język angielski język polski biologia |
I GD I GE |
język angielski geografia |
matematyka język angielski język polski geografia |