Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Technikum nr 4 (dla absolwentów gimnazjów)

Zobacz też: nasza ofertaBranżowa Szkoła I Stopnia nr 4 (dla absolwentów gimnazjów).

W Technikum nr 4 oferujemy naukę w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Nauka w technikum trwa cztery lata. W trakcie nauki, na podstawie zewnętrznych egzaminów zawodowych, uzyskasz dwie kwalifikacje:

  • przygotowanie i wydawanie dań,
  • organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Ponadto będziesz się uczyć języka angielskiego (od podstaw lub jako kontynuacja, jeśli uczyłeś się go wcześniej) oraz francuskiego (od podstaw), w tym języka zawodowego.

W 3 klasie odbędziesz praktyki zawodowe w warsztacie szkolnym lub w renomowanym zakładzie gastronomicznym (restauracje, hotele).

Poza umiejętnościami kucharskimi, nabędziesz przydatne w przyszłej pracy umiejętności związane z:

  • kelnerstwem,
  • planowaniemrozliczaniem imprez,
  • planowaniem żywienia,
  • carvingiem,
  • barmaństwem,
  • cateringiem.

Zajęcia związane z kwalifikacjami zawodowymi odbywają się w pracowniach specjalistycznychpodziałem na grupy.

Po ukończeniu technikum możesz zdać egzamin maturalny i kontynuować naukę na studiach.

Podczas rekrutacji masz do wyboru pięć klas:

Klasa Przedmioty nauczane w zakresie rozszerzonym Przedmioty, z których oceny na koniec gimnazjum uwzględniamy podczas rekrutacji
I GA biologia
matematyka
matematyka
język angielski
język polski
biologia
I GB
I GC
biologia
wiedza o społeczeństwie
matematyka
język angielski
język polski
biologia
I GD
I GE
język angielski
geografia
matematyka
język angielski
język polski
geografia

 

Przejdź do treści