22 marca, podczas 22. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2018, odbyła się jubileuszowa X edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy Kulinarny Talent 2018.
Po raz pierwszy w historii konkursu nasza szkoła miała swojego reprezentanta. Był nim Norbert Szefer z klasy III A.
Norbert został wybrany podczas warsztatów, które Szef Robert Sowa przeprowadził w naszej szkole.
Zgodnie z regulaminem konkursu, każdy z uczestników musiał wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych składników i produktów. W tym roku były to:
- comber z jagnięciny brytyjskiej z kością
- minimum 3 przyprawy z portfolio marki Prymat
- frytki z batatów marki Farm Frites
- minimum 1 produkt marki Bonduelle Food Service (do wyboru spośród następujących: Mieszanka grzybów, Boczniaki mini, Karczochy krojone serca, Groszek cukrowy młody Snow Peas, Pasternak krojony, Salsefia krojona minute)
- napar z wybranej herbaty Herbapol Linia Premium: czarna, Earl Grey, malinowa, miętowa, zielona, zielona z jaśminem
- minimum 1 produkt ZT Kruszwica, wybrany spośród następujących: Kruszwica Olej z esencją masła, Kujawski tłoczony na zimno – len, Kujawski 3 ziarna, Oliwier arachidowo-rzepakowy – Ser Bursztyn
Konkurs poprowadzili: dziennikarz, prezenter i autor programów telewizyjnych Krzysztof Ibisz oraz gospodarz imprezy – Robert Sowa.
„Kulinarny Talent 2018” wybrały dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych oraz jury gwiazd, w którym zasiadali znani i lubiani aktorzy, muzycy, dziennikarze… Oceniane były m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę Klienci restauracji.
Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował Robert Wojnarowski – szef kuchni N31 restaurant & bar by Robert Sowa.
Informacja o konkursie na stronie organizatora
Norbert przygotował:
Jagnięcinę z grateną z batatów, purée z salsefii, galaretką miętową, sosem jałowcowym, glazurowaną rzepą i popcornem z kaszy bulgur.