W dniu 12 maja 2018 roku podczas Dnia Otwartego w naszej szkole odbył się Finał konkursu „Najlepszy kelner szkoły 2017/2018” zorganizowany przez nauczycielki: Bożeną Bocheńską i Iwonę Wolską.
Do finału przystąpiło 7 uczniów z klas drugich i trzecich technikum, którzy uzyskali najwyższą liczbę punktów w pierwszym etapie konkursu w formie pisemnej. Pierwszy etap odbył się 26 marca br. i dotyczył zasad podawania potraw i napojów bezalkoholowych.
Finał składał się z dwóch części:
- część 1 – Nakrycie klasyczne do menu – losowo wybranego jednego z przygotowanych zestawów menu, przy użyciu zastawy przygotowanej przez Jury np.: przekąska zimna, zupa, danie główne (lub inne).
- część 2 – Serwowanie potraw/napojów – czyli zaprezentowanie podania potrawy z wykorzystaniem właściwego serwisu oraz zbieranie brudnej zastawy.
Jury oceniało odpowiedni dobór naczyń i sztućców, poprawność wykonania czynności, profesjonalizm w pracy kelnera.
W konkursie ocenie jury podlegały:
- sylwetka kelnera,
- technika pracy,
- prawidłowość wykonywanych czynności,
- profesjonalizm pracy,
- poprawność wykonania zadania,
- estetyka wykonanego nakrycia,
- umiejętności z zakresu obsługi konsumenta.
Uczestników konkursu oceniało jury w składzie: Bożena Bocheńska i Iwona Wolska.
Wyniki konkursu
- I miejsce – Patrycja Mikołajczyk – klasa I A,
- II miejsce – Anna Pietras – klasa II B,
- III miejsce – Aneta Warsińska – klasa I A.