Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Najlepszy kelner szkoły 2017/2018

Najlepszy kelner szkoły 2017/2018

W dniu 12 maja 2018 roku podczas Dnia Otwartego w naszej szkole odbył się Finał konkursu „Najlepszy kelner szkoły 2017/2018” zorganizowany przez nauczycielki: Bożeną Bocheńską i Iwonę Wolską.

Do finału przystąpiło 7 uczniów z klas drugich i trzecich technikum, którzy uzyskali najwyższą liczbę punktów w pierwszym etapie konkursu w formie pisemnej. Pierwszy etap odbył się 26 marca br. i dotyczył zasad podawania potraw i napojów bezalkoholowych.

Finał składał się z dwóch części:

  • część 1 – Nakrycie klasyczne do menu – losowo wybranego jednego z przygotowanych zestawów menu, przy użyciu zastawy przygotowanej przez Jury np.: przekąska zimna, zupa, danie główne (lub inne).
  • część 2 – Serwowanie potraw/napojów – czyli zaprezentowanie podania potrawy z wykorzystaniem właściwego serwisu oraz zbieranie brudnej zastawy.
    Jury oceniało odpowiedni dobór naczyń i sztućców, poprawność wykonania czynności, profesjonalizm w pracy kelnera.

W konkursie ocenie jury podlegały:

  • sylwetka kelnera,
  • technika pracy,
  • prawidłowość wykonywanych czynności,
  • profesjonalizm pracy,
  • poprawność wykonania zadania,
  • estetyka wykonanego nakrycia,
  • umiejętności z zakresu obsługi konsumenta.

Uczestników konkursu oceniało jury w składzie: Bożena Bocheńska i Iwona Wolska.

Wyniki konkursu
  • I miejsce – Patrycja Mikołajczyk – klasa I A,
  • II miejsce – Anna Pietras – klasa II B,
  • III miejsce – Aneta Warsińska – klasa I A.
Przejdź do treści