Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Najładniejszy stół okolicznościowy – zmiana regulaminu

Konkurs odbędzie się w dniu 23 marca 2021 roku, podczas trwania

XLVII Wystawy Stołów Okolicznościowych

Cele konkursu:

Głównym celem konkursu jest podsumowanie projektu edukacyjnego „Aranżacja stołu okolicznościowego” realizowanego w klasach II i III TG, oraz:

  • rozwijanie różnych zainteresowań uczniów,
  • rozbudzanie postaw twórczych i kreatywnych,
  • prezentacja zainteresowań uczniów,
  • mobilizowanie do poszukiwania wiadomości korzystając z różnych źródeł,
  • wykorzystanie wiadomości i umiejętności uzyskanych na różnych przedmiotach, nie tylko zawodowych,
  • rozwijanie umiejętności pracy w grupach.

Postanowienia ogólne:

Uczestnikami konkursu mogą być uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych

Organizatorzy konkursu: nauczycielki przedmiotów zawodowych: mgr inż. Iwona Wolska, mgr inż. Bożena Bocheńska,                

Do obowiązków organizatorów należy:

  • zapewnienie miejsca prezentacji uczestnikom konkursu
  • zapewnienie prawidłowego przebiegu konkursu
  • zapewnienie niezależnej komisji konkursowej

Konkurs przebiega w dwóch kategoriach:

  • Najładniejszy Stół Świąteczny i Okolicznościowy
  • Najładniejszy Stół Niekonwencjonalny

Uwaga

W tym roku ustalone są nowe zasady przystąpienia od wystawy stołów.

I etap konkursu odbędzie się   5 lutego 2021 r.

Uczestnicy wystawy ustalają z opiekunem aranżację stołu (tematykę, elementy dekoracyjne). Opiekun stołu określa zakres prac związanych z projektem edukacyjnym.

Do dnia 5 lutego 2021r. uczestnicy zobowiązani są przesłać do opiekuna-nauczyciela, zdjęcia skomponowanej aranżacji stołu lub projekt, wizualizację komputerową – dotyczy nietypowych, dużych konstrukcji oraz umieścić wizytówkę wykonawców (klasa, imiona i nazwiska wykonawców, imię i nazwisko opiekuna stołu) oraz kartę menu dostosowaną do zastawy prezentowanej na stole).

Od 6 lutego do 12 lutego 2021r. opiekun ocenia wykonane prace, konsultuje z autorami i uzgadnia niezbędne poprawki, które należy wprowadzić, aby poprawić jakość wykonanego zadania. Opiekun stołu ma prawo nie zgłosić stołu do konkursu, jeżeli uczniowie nie wywiążą się z zakresu przydzielonych prac.

W dniach 13-16.02.2021r opiekun przesyła zdjęcia przygotowanych aranżacji do organizatorek konkursu.

Po 16.02.br. organizatorki nie będą przyjmowały zdjęć od opiekunów stołów.

W dniach 17 – 22.02.2021r. nadesłane przez uczniów propozycje stołów będą ocenianie przez szkolne jury konkursowe i najlepsze aranżacje zostaną zakwalifikowane do II etapu.  

Lista wstępna zakwalifikowanych stołów do etapu II zostanie podana  24 lutego 2021r.w ogłoszeniach dziennika librus.

W dniach 25 lutego- 4 marca 2021r. będzie możliwość wyjaśnienia                      u organizatorek konkursu negatywnie ocenionych zdjęć i ewentualne sugestie poprawienia przygotowanych aranżacji.

Lista końcowa zakwalifikowanych stołów do etapu II zostanie podana 8 marca 2021r. w ogłoszeniach dziennika librus.

II etap konkursu odbędzie się 23  marca 2020 r. W związku z zaistniałą sytuacją pandemii Covid-19 sposób przeprowadzenia finału może ulec zmianie.

W aranżacji stołu na wystawie należy umieścić wizytówkę wykonawców (klasa, imiona i nazwiska wykonawców, imię i nazwisko opiekuna stołu) oraz kartę menu dostosowaną do zastawy prezentowanej na stole). Stoły bez wizytówki i karty menu nie będą uwzględnione w konkursie.

Aranżację stołu okolicznościowego przygotowują uczniowie w grupach max. 4-ro osobowych.

Uczestnicy konkursu mogą korzystać ze sprzętu szkolnego (stoły, bielizna, zastawa stołowa) po wcześniejszym uzgodnieniu z opiekunami pracowni zawodowych. Pozostały sprzęt należy zapewnić we własnym zakresie.

Kryteria oceniania prac konkursowych:

  • Prawidłowość i staranność nakrycia 0 – 5pkt.
  • Zgodność nakrycia z proponowanym menu 0 – 5pkt.
  • Trafność doboru elementów dekoracyjnych do tematu stołu 0 – 5pkt.
  • Ogólne wrażenie estetyczne 0 – 5pkt.

Nagrody:

I miejsce – dyplom i nagroda rzeczowa

II miejsce – dyplom i nagroda rzeczowa

III miejsce – dyplom i nagroda rzeczowa

Dla wszystkich uczestników konkursu zaangażowanie w działanie będzie uwzględnione w ocenie z zachowania.

Uczestnicy II etapu konkursu otrzymają dwie oceny cząstkowe:

– jedna za zaangażowanie (kategoria: praca projektowa, waga 2) z przedmiotu realizowanego przez nauczyciela – opiekuna stołu

– druga za poprawność merytoryczną przygotowanego stołu (kategoria: projekt edukacyjny, waga 4) z przedmiotu zawodowego (klasy II TŻiUG – pracownia technologiczna, klasa II TUK – obsługiwanie gości, klasy III TŻiUG – usługi gastronomiczne).

Postanowienia końcowe:

Prezentacja aranżacji stołu jest obowiązkowa dla uczniów klas II i III TG. Uczniowie klas biorących obowiązkowo udział w przygotowaniu aranżacji stołu na Wystawę Stołów Okolicznościowych, jeśli nie wykonają aranżacji stołu otrzymują ocenę niedostateczną wagi 4 z przedmiotu: klasy II TŻiUG – pracownia technologiczna, klasa II TUK – obsługiwanie gości, klasy III TŻiUG – usługi gastronomiczne.

Przejdź do treści