Konkurs odbędzie się w dniu 23 marca 2021 roku, podczas trwania
XLVII Wystawy Stołów Okolicznościowych
Cele konkursu:
Głównym celem konkursu jest podsumowanie projektu edukacyjnego „Aranżacja stołu okolicznościowego” realizowanego w klasach II i III TG, oraz:
- rozwijanie różnych zainteresowań uczniów,
- rozbudzanie postaw twórczych i kreatywnych,
- prezentacja zainteresowań uczniów,
- mobilizowanie do poszukiwania wiadomości korzystając z różnych źródeł,
- wykorzystanie wiadomości i umiejętności uzyskanych na różnych przedmiotach, nie tylko zawodowych,
- rozwijanie umiejętności pracy w grupach.
Postanowienia ogólne:
Uczestnikami konkursu mogą być uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych
Organizatorzy konkursu: nauczycielki przedmiotów zawodowych: mgr inż. Iwona Wolska, mgr inż. Bożena Bocheńska,
Do obowiązków organizatorów należy:
- zapewnienie miejsca prezentacji uczestnikom konkursu
- zapewnienie prawidłowego przebiegu konkursu
- zapewnienie niezależnej komisji konkursowej
Konkurs przebiega w dwóch kategoriach:
- Najładniejszy Stół Świąteczny i Okolicznościowy
- Najładniejszy Stół Niekonwencjonalny
Uwaga
W tym roku ustalone są nowe zasady przystąpienia od wystawy stołów.
I etap konkursu odbędzie się 5 lutego 2021 r.
Uczestnicy wystawy ustalają z opiekunem aranżację stołu (tematykę, elementy dekoracyjne). Opiekun stołu określa zakres prac związanych z projektem edukacyjnym.
Do dnia 5 lutego 2021r. uczestnicy zobowiązani są przesłać do opiekuna-nauczyciela, zdjęcia skomponowanej aranżacji stołu lub projekt, wizualizację komputerową – dotyczy nietypowych, dużych konstrukcji oraz umieścić wizytówkę wykonawców (klasa, imiona i nazwiska wykonawców, imię i nazwisko opiekuna stołu) oraz kartę menu dostosowaną do zastawy prezentowanej na stole).
Od 6 lutego do 12 lutego 2021r. opiekun ocenia wykonane prace, konsultuje z autorami i uzgadnia niezbędne poprawki, które należy wprowadzić, aby poprawić jakość wykonanego zadania. Opiekun stołu ma prawo nie zgłosić stołu do konkursu, jeżeli uczniowie nie wywiążą się z zakresu przydzielonych prac.
W dniach 13-16.02.2021r opiekun przesyła zdjęcia przygotowanych aranżacji do organizatorek konkursu.
Po 16.02.br. organizatorki nie będą przyjmowały zdjęć od opiekunów stołów.
W dniach 17 – 22.02.2021r. nadesłane przez uczniów propozycje stołów będą ocenianie przez szkolne jury konkursowe i najlepsze aranżacje zostaną zakwalifikowane do II etapu.
Lista wstępna zakwalifikowanych stołów do etapu II zostanie podana 24 lutego 2021r.w ogłoszeniach dziennika librus.
W dniach 25 lutego- 4 marca 2021r. będzie możliwość wyjaśnienia u organizatorek konkursu negatywnie ocenionych zdjęć i ewentualne sugestie poprawienia przygotowanych aranżacji.
Lista końcowa zakwalifikowanych stołów do etapu II zostanie podana 8 marca 2021r. w ogłoszeniach dziennika librus.
II etap konkursu odbędzie się 23 marca 2020 r. W związku z zaistniałą sytuacją pandemii Covid-19 sposób przeprowadzenia finału może ulec zmianie.
W aranżacji stołu na wystawie należy umieścić wizytówkę wykonawców (klasa, imiona i nazwiska wykonawców, imię i nazwisko opiekuna stołu) oraz kartę menu dostosowaną do zastawy prezentowanej na stole). Stoły bez wizytówki i karty menu nie będą uwzględnione w konkursie.
Aranżację stołu okolicznościowego przygotowują uczniowie w grupach max. 4-ro osobowych.
Uczestnicy konkursu mogą korzystać ze sprzętu szkolnego (stoły, bielizna, zastawa stołowa) po wcześniejszym uzgodnieniu z opiekunami pracowni zawodowych. Pozostały sprzęt należy zapewnić we własnym zakresie.
Kryteria oceniania prac konkursowych:
- Prawidłowość i staranność nakrycia 0 – 5pkt.
- Zgodność nakrycia z proponowanym menu 0 – 5pkt.
- Trafność doboru elementów dekoracyjnych do tematu stołu 0 – 5pkt.
- Ogólne wrażenie estetyczne 0 – 5pkt.
Nagrody:
I miejsce – dyplom i nagroda rzeczowa
II miejsce – dyplom i nagroda rzeczowa
III miejsce – dyplom i nagroda rzeczowa
Dla wszystkich uczestników konkursu zaangażowanie w działanie będzie uwzględnione w ocenie z zachowania.
Uczestnicy II etapu konkursu otrzymają dwie oceny cząstkowe:
– jedna za zaangażowanie (kategoria: praca projektowa, waga 2) z przedmiotu realizowanego przez nauczyciela – opiekuna stołu
– druga za poprawność merytoryczną przygotowanego stołu (kategoria: projekt edukacyjny, waga 4) z przedmiotu zawodowego (klasy II TŻiUG – pracownia technologiczna, klasa II TUK – obsługiwanie gości, klasy III TŻiUG – usługi gastronomiczne).
Postanowienia końcowe:
Prezentacja aranżacji stołu jest obowiązkowa dla uczniów klas II i III TG. Uczniowie klas biorących obowiązkowo udział w przygotowaniu aranżacji stołu na Wystawę Stołów Okolicznościowych, jeśli nie wykonają aranżacji stołu otrzymują ocenę niedostateczną wagi 4 z przedmiotu: klasy II TŻiUG – pracownia technologiczna, klasa II TUK – obsługiwanie gości, klasy III TŻiUG – usługi gastronomiczne.