5 grudnia 2019 r. Patrycja Mikołajczyk z kl. III TA reprezentowała naszą szkołę w 7. edycji ogólnopolskiego konkursu Monin Cup Junior, który odbył się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej 30/36 w Warszawie.
Konkurs został podzielony na dwie rundy:
- Blind Test – odgadnięcie nazw 10 syropów Monin na podstawie smaku, zapachu, barwy (pełna lista smaków syropów do nauki zawierała 30 sztuk),
- Przygotowanie 4 porcji koktajlu bezalkoholowego (long drink) wg autorskiej receptury.
Każdy uczestnik miał 15 minut przed występem na przygotowanie dekoracji, 3 minuty przed startem na przygotowanie stanowiska pracy, a następnie 7 minut na przygotowanie 4 porcji koktajlu. Oceny dokonywały dwie komisje – techniczna oraz degustacyjna.
Patrycja przygotowała drinka o nazwie Pumpkin Flash, w skład, którego wchodziły:
- 30 ml syropu dyniowo-korzennego Monin
- 60 ml soku pomarańczowo-mandarynkowego
- 60 ml soku śliwkowego
- 30 ml świeżego soku z cytryny
- 6 kropli tabasco
Patrycja łącznie zdobyła 116 punktów (max 165 pkt.) i uplasowała się na 13. miejscu.
Gratulujemy i życzmy dalszych sukcesów!
Klaudia Balcerowska, Edyta Cieślak-Kudła