20 września 2019 w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi odbył się I etap eliminacji prestiżowego konkursu kulinarnego Les Chefs en Or, przeznaczonego dla uczniów szkół gastronomicznych i organizowanego przez Transgourmet i Selgros.
Celem konkursu było wyłonienie zdolnych uczniów, którzy zostaną powołani do Narodowej Kadry Kucharzy Polski i będą reprezentować nasz kraj w międzynarodowym konkursie w Paryżu.
Organizatorzy wytypowali do udziału w ww. konkursie tylko 4 szkoły z Polski, reprezentowane przez Łódź, Warszawę, Wrocław i Gdańsk.
Konkursowe zmagania rozpoczęły się punktualnie o godzinie 11.00. Pięć dwuosobowych drużyn uczniów z klas II–IV przystąpiło do sporządzania potraw. Podstawowymi surowcami były: kaczka barbarie, śliwka suszona i dynia piżmowa. Ponadto uczniowie mogli korzystać z produktów dostępnych w formie spiżarni, wśród których były kasze, warzywa, owoce, nabiał oraz przyprawy.
Uczniowie mieli 10 min. na wybranie składników i tylko półtorej godziny, aby przygotować swoje potrawy. Musieli połączyć swoją wiedzę z pomysłowością i walorami estetycznymi.
Jury przyznawało punkty w kategorii degustacyjnej, w której oceniano prezentację potrawy, smak oraz zastosowane techniki kulinarne. W kategorii technicznej pod uwagę brano mise en place, czyli prezencję zespołu, przygotowanie stanowiska pracy, czystość i higienę pracy, zużycie produktu, gospodarkę odpadami i organizację pracy oraz przygotowanie zawodowe, czyli prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych.
Zaprezentowane w konkursie potrawy oceniało jury w składzie: Bartosz Petera (kapitan Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy i ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet), Maciej Hippler (członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni), Marek Chruścielewski (dyrektor hali Selgros Cash&Carry Łódź-Rokicińska) oraz Teresa Rzeźnik (nauczycielka Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi).
Najwyższą ocenę i tym samym I miejsce zdobyła potrawa wykonana przez Jacka Darnowskiego i Jakuba Sobczaka z kl. IV B – „Pierś z kaczki z krokietem z kaczki i śliwek, puree z dyni z tymiankiem i fondant z dyni wykończone chipsem z buraka oraz oliwą rozmarynową”.
II miejsce przypadło parze: Bartosz Gorgol i Wiktor Miksa z klasy IV F za potrawę „Gołąbki z sosem z palonych warzyw, kluski z dyni, burak z jabłkiem”.
Laureaci pierwszego i drugiego miejsca wezmą udział w wielkim finale, który odbędzie się w Warszawie, w listopadzie bieżącego roku. Zwycięska para listopadowego finału będzie jedynym reprezentantem Polski w konkursie Les Chefs en Or w 2020 r., w kategorii uczeń. Otrzyma również wartościowe stypendium i przez rok, pod okiem wybitnych polskich kucharzy przejdzie specjalistyczne szkolenie, by we Francji rywalizować z utalentowanymi kucharzami z całego świata o mistrzowski tytuł.
Gratulujemy uczniom naszej szkoły i wierzymy, z to właśnie oni sięgną po paryski laur.
Za przygotowanie etapu szkolnego konkursu były odpowiedzialne p. Elżbieta Kurowska i Zenobia Zielińska (nauczycielki ZSG).