W dniu 24 maja na zajęciach z technologii gastronomicznej odbyła się lekcja otwarta z udziałem klasy I D technikum oraz nauczycielek: Emilii Kaźmierczak i Małgorzaty Gosławskiej.
Tematem lekcji było podsumowanie materiału nauczania, z którym zapoznali się uczniowie w klasie pierwszej, poprzez wykonanie potraw. Uczniowie samodzielnie zaplanowali lekcję, sami wyszukali receptury, które spełniały kryteria określone przez nauczycielki.
Zostały sporządzone następujące potrawy:
Grupa I – nauczyciel: Emilia Kaźmierczak
- Gołąbki w sosie pomidorowym, puree z ziemniaków, groszku zielonego i marchwi (Aleksandra Jaroszewska, Aleksandra Kubicka)
- Knedle z truskawkami, deser z chia (Kacper Ambrozik, Patryk Bautrel)
- Pizza Margherita (Dawid Baranowski, Krystian Kamiński)
- Buraczane muffiny z czekoladą (Aleksandra Nowak)
- Deser śmietankowo-malinowy (Kamil Pawlak, Patryk Haupt)
Grupa II – nauczyciel: Małgorzata Gosławska
- Deser Panna Cotta (Wiktoria Urbaniak, Klaudia Tomaszewska, Izabela Śliwińska)
- Bułki drożdżowe z cynamonem (Jlia Skierkowska, Krzysztof Pawlak)
- Chili z soczewicy (Konrad Sylwestrzak, Radosław Zyman)
- Muffiny czekoladowe z malinami (Karolina Połońska, Oliwia Turek)
- Babeczki ziemniaczane z cukinią (Anna Sztandor, Wiktoria Szynter)
- Roladki z cukinii z fetą (Julia Wojtczak, Aleksandra Przywojska)