Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Lekcja otwarta – projekt uczniowski

Lekcja otwarta – projekt uczniowski

W dniu 24 maja na zajęciach z technologii gastronomicznej odbyła się lekcja otwarta z udziałem klasy I D technikum oraz nauczycielek: Emilii Kaźmierczak i Małgorzaty Gosławskiej.

Tematem lekcji było podsumowanie materiału nauczania, z którym zapoznali się uczniowie w klasie pierwszej, poprzez wykonanie potraw. Uczniowie samodzielnie zaplanowali lekcję, sami wyszukali receptury, które spełniały kryteria określone przez nauczycielki.

Zostały sporządzone następujące potrawy:

Grupa I – nauczyciel: Emilia Kaźmierczak

  1. Gołąbki w sosie pomidorowym, puree z ziemniaków, groszku zielonego i marchwi (Aleksandra Jaroszewska, Aleksandra Kubicka)
  2. Knedle z truskawkami, deser z chia (Kacper Ambrozik, Patryk Bautrel)
  3. Pizza Margherita (Dawid Baranowski, Krystian Kamiński)
  4. Buraczane muffiny z czekoladą (Aleksandra Nowak)
  5. Deser śmietankowo-malinowy (Kamil Pawlak, Patryk Haupt)

Grupa II – nauczyciel: Małgorzata Gosławska

  1. Deser Panna Cotta (Wiktoria Urbaniak, Klaudia Tomaszewska, Izabela Śliwińska)
  2. Bułki drożdżowe z cynamonem (Jlia Skierkowska, Krzysztof Pawlak)
  3. Chili z soczewicy (Konrad Sylwestrzak, Radosław Zyman)
  4. Muffiny czekoladowe z malinami (Karolina Połońska, Oliwia Turek)
  5. Babeczki ziemniaczane z cukinią (Anna Sztandor, Wiktoria Szynter)
  6. Roladki z cukinii z fetą (Julia Wojtczak, Aleksandra Przywojska)

Przejdź do treści